iOS vs Android: deze 7 dingen kan Apple van Google leren

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Deze 7 dingen kan iOS van Android leren

9 januari 2017, 20:34
4 min leestijd
Deze 7 dingen kan iOS van Android leren

Nu iOS 10 en de nieuwste versie van Android een tijdje uit zijn, is het begin van 2017 een goed moment om de twee besturingssystemen te vergelijken: iOS vs Android. Kan Apple nog wat van Google leren?

Lees verder na de advertentie.

iOS vs Android

Apple en Google kijken graag bij elkaar af om te zien hoe ze hun eigen besturingssystemen kunnen verbeteren. Dit zorgt ervoor dat iOS en Android steeds meer op elkaar gaan lijken. Met de nieuwste versies van beide besturingssystemen, iOS 10 en Android 7.0 Nougat, is het verschil kleiner dan ooit. Als je wisselt tussen de twee systemen valt namelijk op hoeveel ze hetzelfde doen.

Het grootste verschil tussen iOS en Android is daarom op dit moment de hardware. Als je een iPhone koopt weet je waar je aan toe bent, terwijl Android een wildgroei aan toestellen heeft. Toch gaat niet alleen de hardware bij deze toestellen alle kanten op, want ook hoe Android eruit ziet is bij elke fabrikant weer anders.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

Daarom kijken we nu even puur naar de software: iOS 10 en de stockversie van Android 7.0 Nougat. Want hoewel de twee besturingssystemen erg op elkaar lijken, is er ook nog genoeg dat anders is. Wij hebben de twee systemen eens goed naast elkaar gelegd en komen met een aantal punten waarbij iOS best wat kan leren van Android.

1. Splitscreen

Hopelijk geeft Apple in de volgende grote update van iOS ook de mogelijkheid om apps in splitscreen op de iPhone weer te geven. Op Android biedt deze functie namelijk de mogelijkheid om twee apps naast elkaar te gebruiken. Je kijkt bijvoorbeeld een video terwijl je Twitter leest, je houdt een tekst bij de hand terwijl je een e-mail opstelt enzovoort. Dit werkt ook prima op het kleine scherm van een smartphone.

2. Aanpasbaar bedieningspaneel

In het bedieningspaneel kun je snel bij enkele instellingen van de iPhone komen, zoals het aan- of uitzetten van de wifi en bluetooth. Er is echter geen manier om deze knoppen aan te passen. Op Android krijg je een soortgelijk menu als je van boven naar beneden swipet. Android geeft je echter de mogelijkheid om deze knoppen om te ruilen, zodat je alleen de knoppen hebt die jij belangrijk vindt. Zo kan het bijvoorbeeld fijn zijn om de zaklamp om te ruilen voor een hotspot-knop, of een andere functie die je vaak gebruikt.

3. Aanpasbaar thuisscherm

Staat je hele thuisscherm vol met apps, dan is er weinig verschil tussen iOS en Android. Heb je echter het scherm niet volgezet, dan is het verschil direct duidelijk. Op iOS worden de apps overzichtelijk van boven naar onder georganiseerd, terwijl Android volledige vrijheid geeft. Het is daardoor op iOS niet mogelijk om enkele apps onderin het scherm te plaatsen, dichtbij je duim, terwijl je het scherm bovenin leeg laat. Met de groter wordende iPhone’s is dat niet heel logisch. Op Android kun je de apps plaatsen waar je wil. Dit oogt al snel wat minder opgeruimd, maar in de praktijk is het erg fijn.

4. Extra knoppen

Android kenmerkt zich door drie knoppen onderin het scherm die altijd terug te vinden zijn. Een terug-, thuis- en overzichtsknop. Het handige van deze knoppen is dat ze altijd in elke app werken. Je kunt bijvoorbeeld altijd een scherm terug met de terugknop, en dat is prettig. Als de ruimte rondom de thuisknop in een toekomstige iPhone ook verandert in een touchscreen, zouden daar goed knoppen geplaatst kunnen worden. Eventueel als een soort Touch Bar, waarop de knoppen veranderen door de context.

5. Notificaties

iOS 10 heeft al veel verbeterd qua notificaties vergeleken met iOS 9, maar Android loopt op dit vlak toch nog iets voor. Zo geeft Android meer apps toegang tot de notificaties, om de gebruiker direct vanuit de notificatie te laten reageren op berichten. Ook worden de notificaties overzichtelijker gebundeld.

6. 3D Touch

Via 3D Touch kun je makkelijk een menuutje met app-snelkoppelingen oproepen. Android heeft deze functie nu ook met de nieuwste versie van het besturingssysteem. Op Android komt het menuutje echter al omhoog door heel kort de app ingedrukt te houden. Eigenlijk is dit veel fijner. Het harder indrukken geeft een fijn gevoel en de technologie erachter is tof, maar in de praktijk is het alleen maar extra werk, dat eigenlijk nergens voor nodig is.

7. Assistant

Apples persoonlijke assistent loopt achter, want Google Assistant gaat op Android nu een stuk verder dan Siri. Zo kan Google Assistant daadwerkelijk gesprekken voeren, door de context van de gestelde vragen in de gaten te houden. Als gebruiker hoef je dus niet telkens het onderwerp van het gesprek in elke zin te plaatsen. Tevens weet Google Assistant heel makkelijk afspraken in te plannen, tekstberichten te sturen enzovoort. Tijd voor Siri om een inhaalslag te maken.

Ben je het met bovenstaande punten eens of niet? Laat van je horen in de reacties onder het artikel!

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version