Als je dit najaar iPadOS op een iPad installeert, kun je een usb- of bluetooth-muis aan de tablet koppelen. Hoewel Apple dit vooral gedaan heeft om toegankelijkheid te verbeteren, is het bedrijf zich er bewust van hoeveel andere mensen hierop zaten te wachten.
Lees verder na de advertentie.
iPad muis-ondersteuning vooral toegankelijkheidsfunctie
In een gesprek met TechCrunch legt Sarah Herrlinger, Apples director Global Accessibility Policy & Initiatives, uit hoe de functie tot stand is gekomen. Het is namelijk geen toeval dat je muis-ondersteuning moet activeren in de Assistive Touch-instellingen van iOS.
In dit menu zitten alle opties verwerkt die mensen helpen die door een beperking moeite hebben om een touchscreen te bedienen. Apple ziet de functie dus op de eerste plaats als een nieuw hulpmiddel om iPads toegankelijker te maken. Maar het bedrijf snapt heel goed dat ook veel mensen zonder beperking hun voordeel hiermee gaan doen.
“Toegankelijkheidsfuncties kunnen ook iets betekenen voor de doelgroep waar we de functie eigenlijk voor ontworpen hebben”, legt Herrlinger uit. Zo noemt ze als voorbeeld de ingebouwde ondertitelingopties en de optie om vragen naar Siri te typen in plaats van ze uit te spreken.
De iPad blijft bedoeld voor touch
Toch betekent de keuze tegelijkertijd dat gebruikers niet moeten verwachten dat muis-ondersteuning de iPad in een klap in een Mac verandert. De tablet blijft een apparaat dat op de eerste plaats bedoeld is om met een touchscreen te gebruiken.
“Verwacht geen Mac-achtige cursor die je als primaire inputmethode kunt gebruiken.” Vlak na de aankondiging maakte een ontwikkelaar van Apple via Twitter bekend dat het bedrijf al jaren werkt aan muis-ondersteuning voor de iPad. Naast deze stap gaat Apple met iOS 13 en iPadOS verder om zijn apparaten toegankelijker te maken voor een groter publiek. In het onderstaande artikel lees je alles over Voice Control.
Lees ook: Apple zet de volgende stap in toegankelijkheid met Voice Control
Meer over iPadOS