De tabletmarkt bereikt een nieuw dieptepunt. In vijf jaar tijd werden er niet zo weinig tablets verkocht als nu. Ook Apple voelt het gebrek aan interesse. Hoe kan dit veranderen?
Lees verder na de advertentie.
iPad verkoopdaling voor het dertiende kwartaal op rij
Nu het eerste kwartaal van 2017 erop zit, presenteren onderzoekbureaus hun rapporten met verkoopcijfers. Daaruit blijkt enerzijds dat Apple zichzelf de marktleider van de wearablesmarkt mag noemen en hetzelfde geldt voor de tabletmarkt. Toch zal het bedrijf uit Cupertino minder juichen om de iPad-cijfers.
In het eerste kwartaal van 2017 werden er 8,9 miljoen iPads verkocht, een stuk minder dan de 10,2 miljoen tablets die Apple een jaar eerder in dezelfde periode verkocht. Dit maakt van Q1 het dertiende kwartaal op rij dat er minder iPads over de toonbank gingen. Sterker nog, merken als Samsung en Huawei komen steeds dichterbij terwijl Apple langzaam zijn grip op de markt verliest.
En dat terwijl het de eerste drie jaren na de lancering van de originele iPad in 2010 zo goed ging. Daarna bleek echter al snel dat iPad-eigenaren een stuk minder snel geneigd zijn om te upgraden dan iPhone-bezitters. Logisch ook, want in de regel gebruik je een smartphone vaker en intensiever dan een tablet. Tel hier de komst van steeds groter wordende iPhones bij op en het werd steeds lastiger om de aanschaf van een tablet te rechtvaardigen. Zeker als je bijvoorbeeld al een iPhone 7 Plus hebt.
Om het tij te keren, deed Apple een poging om de iPad weer bijzonder te maken met de iPad Pro. Een tablet voor professionals en volgens Tim Cook een heuse laptopvervanger. Dit bleek in de praktijk wel mee te vallen, wat vooral aan de beperktheid van iOS ligt.
Nu blijkt ook de iPad Pro de tabletverkoop van Apple niet uit het slop te trekken. Daarom probeert Apple het nu met de 2017-versie van de iPad, een instapmodel dat voor een iets lagere prijs van 409 euro wordt verkocht. Deze iPad is nog te kort in de verkoop om invloed te hebben op het eerste kwartaal van 2017, wat de komende maanden extra interessant maakt.
Het roer om, of langzaam zinken
Met alleen een lagere prijs komt Apple er alleen niet. De doelgroep die Apple aanspreekt, zou in dat geval namelijk al lang voor een oudere versie (zoals de iPad Air 2) of een refurbished exemplaar zijn gegaan. Het is simpelweg hoog tijd dat het design van de iPad eens op de schop gaat. We zagen hoe de iPhone-verkoop verder terugliep omdat de iPhone 7 te veel op de iPhone 6 en 6S leek. Tim Cook gaf geruchten over de iPhone 8 de schuld van de ‘pauze’ in de verkoop. Hetzelfde kan worden gezegd over de iPad. Op een dunnere behuizing na zijn er op het gebied van design en functies relatief weinig dingen veranderd.
Ondertussen lijken mensen niet te kunnen wachten om de oled-iPhone 8 in huis te halen. En geef ze eens ongelijk. Voor het eerst in jaren lijkt de iPhone echt een grote stap voorwaarts te zetten, wat reden genoeg is om eigenaren van bijvoorbeeld een iPhone 6S te doen overwegen om de portemonnee te trekken.
Een iPad ‘Supercycle’
Als Apple bestaande iPad-eigenaren wil laten overstappen, is het tijd voor een soortgelijke ‘supercycle’ als de iPhone 8. Zoals een nieuw design met een oled-scherm zonder schermranden en een virtuele homeknop. Tegelijk moet Apple met iOS 11 flinke stappen zetten om het besturingssysteem ook onderscheidend te maken voor de iPad. Met meer unieke functies in de stijl van multitasking.
Zo krijgt de iPhone 8 (die niet als Plus-model verschijnt) er een grotere broer bij, die een uitkomst vormt voor de momenten dat een 5,8-inch display niet groot genoeg is. Laten we dus hopen dat Apple de iPad nog een kans wil geven met deze 10,5-inch iPad waar het bedrijf aan zou werken. Het kan zomaar een van de laatste zijn.