Ken Segall is een marketingveteraan die 12 jaar lang nauw samengewerkt heeft met Steve Jobs. In een uitgebreid artikel legt hij uit waarom de Apple van Tim Cook vooral verwarrend is voor consumenten.
Lees verder na de advertentie.
Ken Segall werkte 12 jaar met Jobs samen
Als je mensen vraagt naar de beste Apple-reclame, dan zal de Think Different-campagne vaak genoemd worden. Hier werkte Segall aan mee, en hij bedacht de naam voor de iMac. Jarenlang werkte hij met Steve Jobs hier aan, wat hem een goed beeld geeft van het bedrijf toen Jobs er nog als CEO werkte.
In een artikel van The Guardian noemt Segall vooral de S-serie van de iPhone ‘absurd’. “Het enige wat de S-serie iPhones doet is de consument verwarren, en het het marketing-team moeilijk maken”, aldus Segall.
De kracht van Apple was en is volgens de marketingman de focus op eenvoud en duidelijkheid. “Deze obsessie voor eenvoud zag je terug in de hardware, software, verpakking, marketing en indeling van de Apple Stores”, legt hij uit. “Maar dat was vier jaar geleden.”
Hoewel hij Tim Cook een daadkrachtige en goede leider noemt, erkent Segall dat hij niet de charmes of hetzelfde belang voor eenvoud heeft als Jobs. “Cook heeft een andere stijl en is zich hiervan bewust. Daarom vertrouwt hij meer op de expertise van anderen binnen Apple.”
‘Apple Music is verbazingwekkend verwarrend’
Ook over Apples muziekdienst Apple Music heeft Ken Segall weinig goede woorden over. Hij vindt de kritiek dat de muziekdienst verwarrend is meer dan terecht, en noemt bepaalde onderdelen ervan zelfs ‘verbazingwekkend’ in de slechte zin van het woord. “Het begint steeds vaker op te vallen dat foutjes en complexiteiten in Apples producten terecht komen.”
Ondanks de stevige kritiek blijft Segall geloven dat eenvoud nog steeds de hart van Apple volgt en ook in de toekomst een rode draad zal vormen. Het probleem lijkt dan ook vooral te zijn dat Apple moeite heeft om het beeld van eenvoud aan de klant over te brengen. “We leven in een complexe wereld, en het bedrijf die deze wereld eenvoudiger kan maken zal uiteindelijk winnen”, zo besluit Ken Segall.