Microfix: Zo repareert een door Apple goedgekeurde reparateur je iPhone

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Zo repareert een door Apple Geautoriseerde Service Provider jouw kapotte iPhone

30 maart 2017, 21:10
4 min leestijd
Exclusief
Zo repareert een door Apple Geautoriseerde Service Provider jouw kapotte iPhone

Of je hem nu uit je hand laat vallen, je accu stukgaat of de homeknop niet meer reageert: de kans is aanwezig dat je iPhone vroeg of laat een keertje kapot gaat. Verschillende partijen willen hem graag voor je repareren, maar slechts een handvol Nederlandse bedrijven zijn door Apple gecertificeerd als Apple Service Provider. iPhoned ging langs bij Microfix om te zien hoe zij te werk gaan.

Waarom alle reparateurs Geautoriseerde Service Provider willen zijn

Om te voorkomen dat iedereen zomaar iPhones gaat repareren, heeft Apple officiële Authorised Service Providers in het leven geroepen. Deze autorisatie maakt het voor een reparateur mogelijk de producten op de Apple-standaard te behandelen. De totale dienstverlening wordt streng door Apple bewaakt. Hierbij is naast snelheid en kwaliteit een goede klantbeoordeling op de totale dienstverlening ook erg belangrijk.

De hoogste status is Apple Premium Service Provider. Deze status verdien je niet zomaar, zo ontdekten we toen we langsgingen bij het Nederlandse Microfix in Amsteram. Deze serviceprovider begon in 2010 het traject en moest zich vervolgens twee jaar bij Apple bewijzen. Sinds April 2012 heeft Microfix Amsterdam de status Premium Service Provider. De beoordelingen van klanten spelen hierbij een sleutelrol. Apple neemt zijn tijd voor dit proces, zodat het bedrijf er zeker van is dat alleen providers met een goede reputatie aan de naam verbonden worden.

“Als Premium Service Provider moet je op klanttevredenheid gemiddeld minimaal een 9.0 behalen, zo legt Ton Bussche van Microfix uit. “Zelfs als je een aantal maanden op rij terugzakt naar een 8.7 verlies je de status en zak je terug naar de normale service provider status.”

Het speciale Apple-softwaresysteem in actie

Jezelf langere tijd Premium Service Provider mogen noemen is dus niet makkelijk, maar wel de moeite waard. Als service provider maak je namelijk gebruik van een speciaal softwareprogramma van Apple. Hier zit test- en diagnosesoftware in die direct in verbinding staat met de servers van Apple. Op deze manier houdt Apple niet alleen een oogje in het zeil, maar kan een reparateur ook in een handomdraai zien wat er precies mis is met het defecte Apple-product.

Door een kapotte iPhone aan te sluiten op het systeem wordt er direct gekeken naar alles wat er zich in het toestel afspeelt. “De iPhone zit vol met sensoren die van alles continu testen”, zo legt Bussche uit. “In plaats van puur een menselijke waarneming kun je hiermee heel effectief defecten vaststellen.”

Toen we het systeem in actie zagen, wisten we meteen wat Bussche hiermee bedoelde. Vrijwel direct na het opstarten verschenen er meerdere grijze vierkantjes in beeld, waarbij na een scan een groen vinkje verscheen. Zo werden onderdelen als de ventilator en de interne opslag gecheckt, zonder dat de reparateur het apparaat open hoeft te schroeven. Is er wel iets mis, dan toont het systeem dit aan en dient deze sectie vervolgens gerepareerd of vervangen te worden.

Fouten sneller opgespoord, dus sneller gerepareerd

Dit is vooral belangrijk bij zogenaamde intermitterende storingen: fouten die niet in honderd procent van de gevallen opduiken. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je ontvangst soms spontaan uitvalt, maar je dit niet kan reproduceren. Is er sprake van een externe oorzaak of is er toch sprake van een defect? De service programma’s helpen een dergelijke fout op te sporen.

Nadat het systeem de scan heeft voltooid, kan de reparateur onder meer zien hoe vaak het toestel is opgeladen, wat de capaciteit van de accu is en hoe vaak hij van 0 naar 100 procent is gegaan. Het systeem wordt continu bijgewerkt door Apple, zodat hardwarefouten snel herkend kunnen worden. Daarnaast wordt iedere iPhone mechanisch van binnen en van buiten geïnspecteerd.

De Apple Bijbel

De controle op namaak-onderdelen en afwijkingen door schade als vocht en vallen (wat buiten de garantie valt) moet altijd strikt worden opgevolgd. Dit gebeurt aan de hand van de Visual Mechanical Inspection (VMI), een dikke handleiding die door het personeel ook wel de ‘Apple Bijbel’ wordt genoemd. De afgelopen maanden is er veel te doen wat het repareren van iPhones betreft. Zeker nu het erop lijkt dat de iPhone 8 een ingebouwde vingerafdrukscanner in het OLED-scherm krijgt. Dit zou er namelijk voor zorgen dat niet geautoriseerde reparateurs in een klap buitenspel worden gezet.

Lees ook: ‘Deze machine en de iPhone 8 zetten zelfstandige reparateurs buitenspel’

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version