Heb jij nagedacht over de richting waarin jouw toekomst gaat? Misschien weet je al dat je graag een uitdagende baan wilt, of dat je graag verantwoordelijkheid draagt. De opleiding tot luchtverkeersleider is dan wellicht iets voor jou!
Ben jij oplossingsgericht en kun je goed multitasken? Zijn jouw communicatieskills goed en werk je structureel? De opleiding tot luchtverkeersleider is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar is boven alles uitdagend en inspirerend. Wist je bovendien dat de opleiding voor je wordt betaald? iPhoned beantwoordt 5 vragen over de opleiding tot luchtverkeersleider.
1. Wat zijn de toelatingseisen?
De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) hanteert een selectieprocedure die bestaat uit vijf onderdelen. Veel mensen beginnen er niet eens aan, omdat ze denken dat ze het toch niet halen. Heb jij echter een goed stel hersens op je schouders zitten, dan maak je zeker kans!
Voordat je mag deelnemen aan het selectieproces, moet je wel voldoen aan enkele toelatingseisen. Zo hanteert de LVNL een leeftijdsgrens tot 26 jaar. Hier wordt alleen een uitzondering op gemaakt als je al relevante luchtverkeersleidingservaring hebt. Verder dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma met een voldoende voor wiskunde.
Ook kun je solliciteren als je een hbo- of wo-propedeuse behaald hebt. Hierbij moet je kunnen aantonen dat je een voldoende hebt behaald voor wiskunde en/of statistiek en dien je diploma’s en cijferlijsten aan te leveren. Heb je geen wiskunde-vakken gevolgd dan oordeelt een selectiecommissie of je wiskundekennis voldoende is om alsnog mee te kunnen doen aan de selectieprocedure.
Tot slot kun je deelnemen als je niet de vereiste diploma’s hebt, maar wel kunt aantonen dat je over het vereiste werk- en denkniveau beschikt tijdens de zogenoemde preselectie.
2. Wat ga ik leren en waar is het?
Een opleiding tot luchtverkeersleider duurt vier jaar en bestaat uit twee onderdelen. De basis van de lessen ligt in Schiphol-Oost. Het eerste deel duurt Ă©Ă©n jaar en heet de Initial Training. Het tweede onderdeel Unit Training heeft een looptijd van drie jaar. De Initial Training is gericht op het werven van de basiskennis. In zeven onderdelen leer je alles over de aspecten van luchtverkeersleiding en oefen je met de simulator.
Tijdens het eerste jaar wordt duidelijk welke werkzaamheden jou het beste liggen en bij welke luchtverkeersleidingsunit jij het beste past: Schiphol Tower/Approach, Amsterdam Radar, Rotterdam Tower/Approach, Beek Tower/Approach, Eelde Tower/Approach. Gedurende de volgende drie jaar leer jij alles wat met deze unit te maken heeft. Zodra je vertrouwt bent met de simulatoroefeningen, mag je aan de slag in het echte werkveld. Onder begeleiding van een coach ga jij samen met je collega’s luchtverkeersleider het vliegverkeer begeleiden.
3. Moet ik collegekosten betalen en krijg ik daarvoor stufi?
Het antwoord op beide vragen is nee. Sterker nog, je krijgt betaald voor het volgen van de opleiding. Die wordt volledig voor je betaald en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) draagt ook nog eens volledige zorg voor het studiemateriaal zoals je boeken. Per jaar ontvang je een bedrag van 26.500 euro bruto per jaar als salaris. Uiteindelijk loopt dit op tot je startsalaris van 75.000 euro bruto als luchtverkeersleider.
Dan is het wel logisch dat je geen studiefinanciering ontvangt, toch? Ook heb je geen recht op een ov-chipkaart met studentenreisproduct als je de studie voor luchtverkeersleider volgt. Maak je reiskosten om op de bestemming aan te komen, dan krijg je een reiskostenvergoeding.
4. Maak ik kans op een baan na de opleiding?
Na vier jaar ben jij klaar met studeren en volledig gespecialiseerd in het luchtruim van jouw unit. Je kunt dan vrijwel meteen aan de slag als gekwalificeerde luchtverkeersleider. De vraag is namelijk groot, omdat het aantal opleidingsplaatsen beperkt is en niet door zomaar iedereen ingevuld mag worden. Hetzelfde geldt voor de banen als luchtverkeersleider in Nederland. Als je door de opleiding komt heb je een baangarantie.
En dat betekent afwisselend werk en veel verantwoordelijkheid. Iedere dag ziet er anders uit als luchtverkeersleider en je werktijden kunnen wisselen. Bovendien heb je voldoende mogelijkheden om je binnen de organisatie verder te ontwikkelen. Wat dacht je van het aansturen van een team of het meewerken aan technische innovaties?
5. Waarom ben ik geschikt?
Wij hebben nu vier vragen voor jou beantwoord over de opleiding luchtverkeersleider. De laatste vraag kan alleen jij beantwoorden. Laat je niet afschrikken door de vele eisen! Als jij beschikt over een goed stel hersenen, de juiste motivatie en de wil om te leren, dan is de opleiding tot luchtverkeersleider zeker iets voor jou. Het sollicitatieformulier vind je hier.
Wil je meer weten over de opleiding, de selectieprocedure en de baan, dan raden we je aan om naar een voorlichtingsdag van de LVNL te gaan. Bovendien kunnen zij ook nog eens heel goed uitleggen waarom ook jij geschikt bent voor een baan als luchtverkeersleider. Check hier wanneer de volgende voorlichtingsrondes plaatsvinden.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!