Op Wereld Emoji Dag 2018 kijkt iPhoned naar de rol die deze beeldtaal in ons leven speelt, samen met emoji-expert Lilian Stolk.
Lees verder na de advertentie.
Wereld Emoji Dag 2018: Het zonderwoorden-boek
Wereld Emoji Dag wordt sinds 2014 op 17 juli gevierd. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar deze kleine plaatjes hebben ons taalgebruik enorm beïnvloed. “Wat ik heel mooi vind is dat het mensen aan elkaar verbindt”, stelt emoji-expert Lilian Stolk. “De hele wereld heeft dezelfde set aan symbolen op hun telefoon staan en kent ze ook allemaal. Het is een soort cultuur die we delen.”
Lilian Stolk doet onderzoek naar emoji en de impact die deze plaatjes op onze maatschappij hebben. Na een studie geschiedenis met een master mediajournalistiek, is ze op de Rietveld Academie aan de slag gegaan in de richting beeld en taal. Haar onderzoek naar emoji heeft ze nu gebundeld in Het zonderwoorden-boek.
Het zonderwoorden-boek
“Met mijn boek wil ik laten zien dat emoji veel meer is dan een verzameling lollige gezichten”, vertelt Stolk tegen iPhoned. “Het past bij een bredere trend waarin we steeds meer met beeld communiceren.” Stolk noemt onder andere Snapchat en Instagram als voorbeelden. “In Instagram bestaat de helft van de reacties zelfs uit emoji.”
Een beeldtaal die we met de hele wereld delen.
Op iOS-toetsenborden zijn emoji een vast onderdeel, waardoor iedereen ze makkelijk vindt. “Veel mensen gebruiken emoji, maar versturen ze vaak zonder er bij stil te staan”, stelt Stolk. “Het is zo interessant dat we nu met z’n allen een nieuwe beeldtaal aan het vormgeven zijn. Een beeldtaal die we met de hele wereld delen.”
In de communicatie via emoji gaat het wel eens mis. Zo schrijft Stolk in het boek hoe haar moeder het volgende berichtje stuurde: “Oma is gevallen. Ze heeft haar arm gebroken”. Dat berichtje werd afgesloten met de Tears of Joy-emoji, ook wel tranen van het lachen. Haar moeder dacht echter dat dit gezichtje met twee tranen juist erg verdrietig was.
In Het zonderwoorden-boek biedt Stolk inzicht over het gebruik van deze beeldtaal. Onder andere met een duik in de geschiedenis van het schrift, verschillende interpretaties van populaire emoji en een mogelijke blik in de toekomst met stickers.
iMessage en stickers
Stolk maakt zelf graag gebruik van iMessage door de mogelijkheid om stickers te sturen: “Via iMessage kun je aparte sticker-apps downloaden en die stickers op willekeurige plekken in het chatvenster plakken. Net als een echte sticker.” Stolk heeft de sticker-app Sticky Flowers gemaakt, met losse bloemen waarmee je zelf een boeket samenstelt. “Het maken van stickers heeft Apple laagdrempeliger gemaakt. Je hoeft zelf niks te programmeren.”
Stolk schrijft in haar boek hoe stickers mogelijk de nieuwe emoji worden. Dat is in Japan nu al het geval. “Ze zijn populair, omdat er zoveel verschillende varianten zijn. Jongeren willen daar hun vrienden elke ochtend op een andere manier goedemorgen wensen, passend bij wat ze die dag gaan doen.” Of stickers ook in Nederland zo groot worden? “In ieder geval moeten de platforms wel meewerken. WhatsApp, hier toch de meest gebruikte berichtendienst, heeft bijvoorbeeld geen stickers.”
Memoji en Bitmoji
Voor iOS is de komst van Memoji een grote nieuwe toevoeging. Dat is een Animoji, maar dan van je eigen hoofd. Deze speciale emoji maak je door gebruik te maken van een iPhone X met een Face ID-camera waar iOS 12 of hoger op draait. “Ik betwijfel of het echt functioneel is”, stelt Stolk.
Gids: Alles wat je moet weten over Animoji en Memoji in iOS 12
Volgens de emoji-expert gebruiken we emoji namelijk op een hele andere manier. “Appen doen we vaak tussen dingen door. We schrijven een boodschap en scrollen door het toetsenbord om te bedenken welke uitdrukking erbij past. Bij Memoji neem je een boodschap op en acteer je jouw expressie voor de telefoon. Dat doe je niet zo snel als je in gezelschap van andere mensen bent.”
“Al kan ik wel begrijpen dat een selfie soms teveel in your face is en je achter een cartoonfiguur verschuilen veilig voelt. Vandaar dat filter-apps zo populair zijn. Je hoeft je dan geen zorgen te maken of je er representatief uitziet. Het lijkt een beetje op Bitmoji, waarmee je in Snapchat een alter ego van jezelf kunt maken. In mijn boek citeer ik een Amerikaanse journalist die vertelde dat ze haar Bitmoji net iets aantrekkelijker maakte dan haarzelf.”
Het zonderwoorden-boek is een leuke blik in de wereld van deze nieuwe beeldtaal. De tekst wordt naast emoji ook ondersteund door allerlei geinige tekeningen van herkenbare memes. Hoe Stolk het schrijven van het boek heeft ervaren? Dat legt ze natuurlijk uit in emoji:
💡😀🧐🤔❓
🔍📄📑📒📘📓📗📰
✈️🇯🇵🔍🎤👨👨🤩😍♨️📛💢🔰🙌
🇳🇱 🔍🎤👨🏫👨💻🙏🤔
✏️✒️✒️✒️✒️📤📥✂️✒️✒️✒️😩✒️😃
🎨🖍🖌💁♀️
💓
Het zonderwoorden-boek van Lilian Stolk is nu verkrijgbaar (€19,50, Maven Publishing, ISBN 9789492493422)
De betekenis van emoji
In de war over wat emoji betekenen, bij het verzenden of ontvangen? Dat is namelijk niet bij elk plaatje even duidelijk. Wij zetten de betekenis van veelgebruikte emoji voor je op een rij.