Met een focus op stabiliteit en prestaties ontbreken dit jaar de flitsende vernieuwingen, maar iOS 12 lijkt precies de update te worden waar de iPhone en iPad zo hard aan toe zijn.
Lees verder na de advertentie.
Check de iOS 12 preview
De afgelopen dagen hebben we iOS 12 uitgebreid kunnen testen aan de hand van de eerste bèta die vlak na de WWDC-keynote verscheen. Omdat het hier slechts om een voorlopige versie gaat, waar functies ontbreken of niet werken zoals ze bedoeld zijn, lees je ons eindoordeel over iOS 12 dit najaar. Dan komt de definitieve update voor iedereen beschikbaar.
Twee stappen vooruit en eentje terug
Apple heeft geleerd van de grote hoeveelheid bugs in iOS 11 en doet dit jaar een stapje terug met iOS 12. De update verschijnt voor alle iPhones, iPads en iPod touch (zesde generatie) die nu op iOS 11 draaien, en zorgt er op de eerste plaats voor dat de prestaties en betrouwbaarheid erop vooruit gaan.
Zo zijn de animaties versneld, wat het navigeren door menu’s en je homescreen fijner maakt. Daarnaast heeft Apple vooral veel tijd gestoken in het verbeteren van prestaties op oudere iPhones. Zo moet een iPhone van een paar jaar geleden dit najaar ineens weer een flinke oppepper krijgen. We hebben deze verbeterde prestaties niet kunnen testen in de eerste bèta, maar komen hier over een paar maanden uitgebreid op terug.
Geluisterd naar de gebruikers
Apple benadrukte tijdens de onthulling van iOS 12 herhaaldelijk dat de klant centraal staat, en dat is goed te zien als je naar het lijstje met nieuwe functies kijkt. Zo heeft Apple na jaren van kritiek eindelijk de notificaties verbeterd, iets waar iOS volgens velen al jaren mee achterloopt op concurrent Android.
Voortaan worden notificaties van dezelfde app gegroepeerd, zodat je vergrendelscherm niet meer volstaat met de WhatsApp-meldingen van die ene praatgrage vriend. De bundeltjes van apps verschijnen onder elkaar en zijn door er stevig op te drukken uit te vouwen. Door erover te vegen, kun je direct een stapel wissen of de bijbehorende app openen. Een grote verbetering, die de manier waarop je jouw iPhone of iPad gebruikt net wat fijner maakt.
Siri wordt slimmer, met jouw hulp
Nu de concurrentie van de Google Assistant en Amazon Alexa groter is dan ooit te voren, waren we erg benieuwd naar de manier waarop iOS 12 spraakassistent Siri verbetert. Apple stelt dit jaar niet teleur, al zul je ook zelf aan de slag moeten om de assistent voor jou nuttiger te maken. Dit najaar staat er een nieuwe app op je homescreen met de naam ‘Siri Shortcuts’. Deze app laat zien waarom Apple vorig jaar de dienst Workflow overnam: de werking van deze app is nagenoeg compleet overgezet en helemaal toegespitst op de spraakassistent.
Het werkt als volgt. Door een Siri Shortcut aan te maken, kun je zelf een spraakopdracht verzinnen en vervolgens precies uitkiezen wat Siri na het horen van die zin moet doen. Zo stel je bijvoorbeeld in dat ‘Hé Siri, ik ga naar huis’ ervoor zorgt dat Apple Maps de snelste route naar huis zoekt, je partner een berichtje krijgt dat je onderweg bent, de lampen alvast aangaan en je favoriete muzieklijst wordt klaargezet.
De grote vraag is nu hoeveel mensen de moeite willen nemen om Siri op deze manier handmatig slimmer te maken. De iPhoned-redactie kan niet wachten om de gekste series aan commando’s toe te voegen, maar de gemiddelde iOS-gebruiker heeft hier waarschijnlijk een stuk minder zin in. Het zal dus van Apple afhangen of er genoeg vooraf ingestelde commando’s in de Shortcuts-app staan, die je met een druk op de knop kunt toevoegen. Dan weten we of deze veelbelovende nieuwe Siri-functie tot zijn recht komt.
Gaat iOS 12 ervoor zorgen dat je jouw iPhone minder gebruikt?
Net als Google met Android P gaat iOS 12 zijn best doen om jou bewuster om te laten gaan met de manier waarop je je iPhone gebruikt. Via het nieuwe Schermtijd zie je precies hoe lang je gedurende de dag met je iPhone bezig bent, en dat kan best confronterend zijn. Zo kwam ik er achter dat ik gemiddeld iedere vijf minuten mijn iPhone pak, wat veel meer is dan verwacht. Met een handig grafiekje zie je vervolgens welke apps en functies je op deze momenten gebruikt. Deze zijn slim gegroepeerd in categorieën als productiviteit, social media en games.
Met de functie wordt het in één oogopslag inzichtelijk hoeveel tijd je iPhone (of iPad) opeist, en geeft je daarna de middelen om er iets aan te doen. Zo kun je per app een daglimiet instellen, zodat je voortaan nog maar een uurtje per dag door je Twitter-tijdlijn mag scrollen. Heb je de limiet bereikt, dan wordt de app vergrendeld. Deze blokkade kun je overigens gewoon weer zelf opheffen, maar het maakt je wel bewust van de invloed die smartphones hebben op je dagelijks leven.
Lees ook: Waarom Apple met iOS 12 helpt om je iPhone-gebruik te minderen
De nieuwe vergrendelfunctie komt ook van pas voor ouders die het iPhone- of iPad-gebruik van hun kinderen aan banden willen leggen. Zo kan een ouder een limiet instellen voor het apparaat van zijn of haar kind, en precies zien welke apps en games het kind gebruikt.
Memoji en FaceTime
Na de korte hype die rondom de zingende Animoji van de iPhone X ontstond, viel het te verwachten dat Apple met iOS 12 de vrolijke figuurtjes niet zou vergeten. Dit najaar kun je jouw eigen gezicht veranderen in een Memoji, door uit tientallen ogen, wenkbrauwen, brillen en baarden te kiezen. Deze creatie kun je vervolgens in iMessage gebruiken en voor het eerst in FaceTime, waar Animoji ook te gebruiken zijn om mee te bellen.
Het toevoegen van Animoji aan FaceTime is onderdeel van een grote upgrade voor Apples videobel-app, die voortaan net als iMessage apps kan ondersteunen. Zo kun je tijdens het bellen stickers op het scherm plakken en middenin een gesprek je hoofd veranderen in een Memoji-versie van jezelf. De grootste verbetering is de mogelijkheid om nu ook groepsgesprekken te kunnen voeren met maximaal 32 personen. Dat moet ervoor zorgen dat FaceTime weer een geduchte concurrent wordt van diensten als Skype.
En daarmee zijn er nog tal van kleinere functies en verbeteringen die we hier nog niet besproken hebben. Zo is de Foto’s-app er een stuk slimmer op geworden, met een zoekfunctie die objecten en personen herkent, gaat ARKit erop vooruit door met meerdere apparaten hetzelfde object te kunnen bekijken, en verbetert Apple wederom de privacybescherming.
Lees ook: Deze 11 kleinere iOS 12 functies en verbeteringen kende je nog niet
Conclusie iOS 12 preview
De meeste verbeteringen van iOS 12 maken het gebruik van je iOS-apparaat weer net iets fijner. Het is vooral de optelsom van deze kleine aanpassingen die iOS 12 een update maken waar iedereen zijn voordeel mee kan doen. Je zal niet naar je vrienden rennen om dit najaar te laten zien welke toffe functie je nu kunt gebruiken, maar het verandert wel in positieve zin op nagenoeg ieder vlak de manier waarop je een iPhone gebruikt. Later dit jaar, als de definitieve versie van de update wordt uitgebracht, publiceren we de uitgebreide review.