De publieke bèta van macOS High Sierra verschijnt binnenkort. iPhoned heeft de ontwikkelaarsversie alvast getest om de vernieuwingen voor je uit te lichten.
Lees verder na de advertentie.
MacOS High Sierra preview
MacOS High Sierra werd tijdens de WWDC-ontwikkelaarsconferentie in juni aangekondigd. High Sierra zal de huidige versie van het Mac-besturingssysteem, macOS Sierra, opvolgen. De officiële release daarvan is in de herfst van 2017, maar binnenkort verschijnt de eerste publieke bèta. In dit artikel lees je wat er allemaal nieuw is en of het loont om van de stabiele macOS over te stappen op de High Sierra zodra die verschijnt.
Apple File System
We beginnen met iets wat je misschien niet snel ziet, maar wat op de achtergrond wel belangrijk is voor de snelheid en veiligheid van je Mac: het Apple File System. Dit nieuwe bestandssysteem bestaat op de iPhone en iPad al sinds iOS 10.3, macOS volgt in het najaar.
Met het Apple File System worden je gegevens aangepast op de flashtechnologie van nieuwe Macs en worden ze beter gestructureerd. Er zijn enkele voordelen die je daarvan gaat merken. Zo wordt het een stuk sneller om bestanden van de ene naar de andere map te kopiëren. Wil je weten hoe groot een bepaalde map is? Ook dat wordt razendsnel berekend. Naast snelheid zorgt het Apple File System er ook nog eens voor dat je gegevens veilig opgeslagen worden, dankzij ingebouwde coderingstechnologie, crashbeveiliging en versimpelde back-up-features.
Safari pakt autoplay en trackers aan
Apples webbrowser krijgt functies die de ervaring van gebruikers op het internet flink moeten verbeteren. Een heel fijne is dat autoplay-video’s met geluid door Safari worden uitgeschakeld. Schrikken omdat er ineens iets begint te spelen terwijl je slechts een artikel wilde lezen, is er dus niet meer bij. Als gebruiker kun je zelf websites whitelisten waarvan je autoplay niet erg vindt.
Op het gebied van privacy onderneemt Apple met Safari ook de nodige stappen. De browser gebruikt een zelflerend systeem die bekijkt of adverteerders of andere partijen je proberen te volgen. Dat gebeurt vaak om advertenties op maat te leveren. Heb je bijvoorbeeld bepaalde schoenen opgezocht, dan zie je ze daarna ineens op elke website. Safari wil dit tegengaan, zodat je niet meer met zulke reclame wordt lastiggevallen.
Ook zijn er kleinere updates. Zo is Safari weer sneller dan voorheen (volgens Apple zelf sneller dan de concurrentie) en werkt hij efficiënter. Je kunt er dus langer mee internetten voordat de accu van je MacBook het opgeeft. Lees je graag websites zonder storende elementen, dan kun je kiezen om de Reader-weergave altijd in te schakelen.
Veel meer tools voor Foto’s
Apple heeft de laatste jaren al meer moeite gestopt in zijn eigen Foto’s-app op macOS, maar voert weer een hele hoop vernieuwingen toe met de komst van High Sierra. Dat valt al op aan het uiterlijk van de app, waarbij aan de linkerkant een stuk meer ruimte is voor de navigatiekolom. Dat helpt, want zo vind je foto’s en albums sneller terug. Maar ook in gebruik is de app uitgebreid, bijvoorbeeld met de volgende functies.
Zo zijn de bewerkingsmogelijkheden flink uitgebreid, bijvoorbeeld met de tool Curven. Daarmee pas je gemakkelijk het contrast en kleur aan. Ook kun je er bepaalde kleuren uit pikken en juist daarvan de verzadiging aanpassen.
De bekende Live Foto’s, waarmee je plaatjes tot leven komen als kleine filmpjes van een paar seconden, krijgen meer opties waardoor ze in een klap een stuk leuker worden om daadwerkelijk te gebruiken. Zo kun je ze nu eindeloos laten herhalen of laat je ze ‘pingpongend’ afspelen (eerst vooruit, daarna achteruit terug).
Meer Metal voor betere games
Ook als entertainmentsysteem wordt macOS met High Sierra verbeterd. Dat komt door Metal 2, het vervolg op de eerste Metal-technologie. Hiermee moet nog meer uit de grafische processor (gpu) van je Mac gehaald worden. Volgens Apple zorgt dat voor een betere beeldkwaliteit, maar zijn er ook mogelijkheden voor ‘zelflerende systemen, virtual reality en ondersteuning van externe gpu’s voor entertainment en professionele creatieve apps’. Dat is goed nieuws voor de gebruikers die veel met beeldbewerking doen. Dat moet allemaal een stuk soepeler gaan verlopen dankzij Metal 2.
Mensen met een nieuwe iMac kunnen straks zelfs aan de slag met virtual reality. Dat is iets wat pas geleden nog voor onmogelijk werd gehouden, omdat Macs daar niet krachtig voor genoeg zouden zijn. Apple laat met macOS en zijn nieuwe hardware zien op dat gebied wel degelijk stappen te zetten, al hebben we het zelf nog niet kunnen testen.
Siri wordt menselijker en andere updates
De grote update van spraakassistent Siri in iOS 11 wordt ook doorgevoerd naar macOS High Sierra, mocht je hem daar af en toe inschakelen. ‘Hé Siri’ werkt nog steeds niet op de Mac, maar de assistent is uiterlijk wel vernieuwd en klinkt menselijker dankzij natuurlijkere intonatie. Ook zijn er nieuwe stemmen in het Nederlands toegevoegd, net als in iOS 11.
Naast Siri zijn er nog veel meer kleinere updates in macOS High Sierra te vinden, waar we de komende tijd mee aan de slag gaan. Zo organiseert Notities je aantekeningen beter, is de Mail-app vernieuwd zodat hij minder opslagruimte inneemt en kun je Live Foto’s maken van FaceTime-video’s.
Moet je de macOS High Sierra-bèta installeren?
De hamvraag is of het nu al de moeite is om over te stappen op de publieke bèta, als die binnenkort uitkomt. Het antwoord is simpel: nee. MacOS High Sierra krijgt enkele grote verbeteringen die de Mac vooral op de achtergrond een stuk beter maken, maar niet direct je ervaring verandert.
Daarnaast worden eigen apps van Apple onder handen genomen, maar het is niet zo wereldschokkend dat je daarvoor het stabiele macOS Sierra nu al moet inruilen. Wil je dat wel, zorg er dan voor dat je een back-up maakt, zodat niet al je bestanden weg zijn, mocht de bèta nare fouten en crashes veroorzaken.
Lees het laatste nieuws over macOS High Sierra