FaceTime: Wat je moet weten over FaceTime - Thema - iPhoned

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

FaceTime: het complete overzicht

3 min leestijd
FaceTime

FaceTime is Apples videobel-dienst en een alternatief voor Skype en Google Duo. FaceTime laat je gemakkelijk videogesprekken voeren vanaf je iPhone, iPad, iPod touch en Mac. Hier lees je alles over de dienst en wat de mogelijkheden zijn.

Lees verder na de advertentie.

FaceTime: gemakkelijk videobellen

FaceTime werd in 2010 op ontwikkelaarsbeurs WWDC voor het eerst geĂŻntroduceerd, gelijktijdig met de iPhone 4. Sinds dat toestel is FaceTime geĂŻntegreerd met de Telefoon-app, waardoor het tijdens een telefoongesprek geactiveerd kan worden. Dit werkt alleen als zowel de beller als degene die gebeld wordt een Apple-apparaat gebruikt met FaceTime-onderstuening. Ook is het nodig dat gesprekspartners worden toegevoegd als Telefoon-contact. Naast de iPhone 4 werkt FaceTime ook met de iPod Touch (vierde generatie of hoger) en iPad 2 of nieuwer. Daarnaast werkt FaceTime met elk Apple-apparaat dat beschikt over een FaceTime-camera, zo ook op de Mac.

FaceTime

Vooralsnog is FaceTime uitsluitend bedoeld voor Ă©Ă©n op Ă©Ă©n gesprekken. Met FaceTime was het oorspronkelijk alleen mogelijk om via een wifi-verbinding te bellen, maar hier is met de release van iOS 6 verandering in gekomen. Sinds die iOS-versie kun je met een mobiele dataverbinding (3G of 4G) videobellen met je vrienden en familie. Uiteraard zul je hierdoor wel sneller door je databundel heen gaan, al probeert FaceTime dit beperkt te houden. Per minuut gebruik je gemiddeld zo’n 3MB aan data.

Dit maakt FaceTime en gemakkelijk en gratis dienst om een videogesprek op te zetten. Zolang je Apple ID gekoppeld is aan je iPhone, iPad en Mac komen nieuwe oproepen automatisch binnen op het apparaat dat je op dat moment gebruikt. Zo kun je onderweg op je iPhone gebeld worden via FaceTime, maar kan de dienst je ook op je Mac bereiken als je hier op aan het werk bent.

FaceTime Audio

In 2013 lanceerde Apple FaceTime Audio, een variant van het programma dat alleen met audio werkt. Met deze introductie concurreert Apple direct met Skype, een ander populair programma om mee te (video)bellen via internet. Ook FaceTime Audio werkt uitsluitend op Apple-apparaten (met iOS 7 of hoger), waarbij ondersteuning voor de vierde generatie iPod Touch verdween.

In de regel heeft FaceTime Audio in een kwestie van seconden een stabiele verbinding opgezet, waarover je met elkaar kunt bellen. Als je een onbeperkte belbundel hebt, is dit een handige manier om (als je verbonden bent met WiFi) kosteloos onbeperkt met mensen te bellen via je Apple-apparaten.

FaceTime

Net zoals iMessage is FaceTime vooral beperkt omdat Apple ervoor kiest om de dienst exclusief voor de iPhone, iPad en Mac beschikbaar te maken. Hierdoor kun je de dienst dus niet gebruiken als je een Android-gebruiker wilt bereiken met een audio- of videogesprek. Jammer, want zo wordt een dienst als Skype of Google Duo nooit helemaal vervangen. Of Apple ooit iMessage en FaceTime naar andere besturingssystemen brengt is de vraag. Nu Apple Music wel als Android-app beschikbaar is, lijkt het erop dat Apple langzaam maar zeker minder gesloten wordt.

FaceTime systeemeisen

Om FaceTime te gebruiken heb je minimaal een iPhone, iPad of iPod Touch nodig die op iOS 4.0 draait of hoger. Voor de Mac zijn de systeemeisen ook relatief laag: op zowel de MacBook als de iMac moet je OS X 10.6.6 of hoger draaien om FaceTime te kunnen gebruiken.

Lees meer over FaceTime

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu