Je hebt helemaal geen ingewikkeld foto-app nodig om je kiekjes te bewerken op je Mac(Book). Met de standaard Foto’s-app van Apple is er een simpel (en gratis) alternatief beschikbaar. We laten zien hoe de app werkt.
Lees verder na de advertentie.
De beste Foto’s-app tips
Er zijn voor macOS verschillende goede apps om je foto’s mee te bewerken. Denk bijvoorbeeld aan het fijne Pixelmator, maar veel gebruikers kiezen ook voor Photoshop. Bewerk je incidenteel een plaatje en hoef je niet allerlei ingewikkelde opties, dan kun je beter voor de Foto’s-app van Apple kiezen.
Die staat standaard op je Mac en hoef je dus niet los aan te schaffen. De meeste opties die je nodig hebt, zijn bovendien gewoon beschikbaar. Hieronder vind je enkele tips om de Foto’s-app van de Mac te gebruiken.
1. Importeren en filteren
Elke ‘fotobewerksessie’ begint natuurlijk met het importeren van een foto, waarmee je aan de slag wil. Dat kan in de Foto’s-app op verschillende manieren. Zo kun je een kiekje in de app slepen, of gebruik je ‘Menubalk > Importeren’ om een foto te kiezen. Eerder bewerkte foto’s vind je in het startscherm.
Goed om te weten is dat je rechtsboven een filteroptie ziet. Daar kun je sneller naar beelden op je Mac(Book) zoeken door bijvoorbeeld alleen ‘Foto’s te selecteren, of te kiezen voor een eerder bewerkt kiekje. Screenshots zijn ook apart te filteren.
2. Beginnen met bewerken
Heb je een foto gekozen, dan kun je in principe beginnen met bewerken. Bovenin het scherm vind je diverse opties, om de afbeelding bijvoorbeeld te draaien, of snel het contrast iets op te schroeven. De echte bewerkopties verschijnen echter pas in beeld als je rechtsboven op ‘Bewerk’ klikt.
Vervolgens zie je de interface veranderen in een meer traditionele foto-app. Bovendien vind je een aantal algemene opties, aan de rechterkant de meer specieke bewerkmogelijkheden van de applicatie. Met het schuifje linksboven kun je gemakkelijk op de afbeelding inzoomen, als je bijvoorbeeld een klein detail eens goed wil bekijken.
3. Afbeeldingen bijsnijden
Veel gebruikers zullen de Foto’s-app voornamelijk gebruiken om afbeeldingen te verkleinen of bij te snijden. Deze opties vind je in de bovenste balk bij ‘Snij bij’. Druk je hier op, dan zie je langs de randen van het plaatje witte strepen, die je versleept om de afbeelding bij te snijden.
Aan de rechterkant vind je de optie om het kiekje te spiegelen, of bij te snijden naar een bepaald beeldformaat zoals 16 bij 9, of 4 bij 3. Rechts naast de afbeelding zie je een soort wiel, waarmee je inzoomt en tegelijk draait.
4. Simpele filters voor je kiekjes
De Foto’s-app heeft ook een ingebouwde filter-optie, waarmee je je afbeelding op een Instagram-achtige manier van een fraai effect voorziet. De feature spreekt redelijk voor zichzelf: tik bovenaan op ‘Filters’ en kies rechts voor een effect. Zo kun je beelden omtoveren tot een zwartwit-foto, ze een warme of koele tint of een meer filmisch effect geven. De opties zijn niet heel uitgebreid, maar voldoende als je af en toe een plaatje opfleurt.
5. Kleuren aanpassen
In het startscherm van de Mac Foto’s-app zie je aan de rechterkant ook opties om de kleuren van een foto aan te passen. Door middel van schuifjes kun je de lichtbalans aanpassen, de kleuren versterken of juist een zwartwit-effect toepassen. Je bepaalt zelf de intensiteit van deze opties.
Ben je niet helemaal tevreden en wil je iets meer mogelijkheden, tik dan op het pijltje bij ‘Opties’. Dan zie je features als ‘Neutraal gamma’, ‘Tint’ en ‘Korrel’. Dat laatste is bijvoorbeeld handig als je een foto iets ‘ruwer’ wil laten ogen.
6. Veel andere opties
Voor de meer veeleisende gebruiker komt de Foto’s-app pas echt tot z’n recht als je de met de opties rechtsonder aan de slag gaat. Daar zie je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de witbalans aan te passen, bepaalde onderdelen te vervagen, rode ogen te verwijderen of ruis te onderdrukken. Alle belangrijke opties zijn eigenlijk wel aanwezig.
Het fijne is echter dat de Foto’s-app nooit heel ingewikkeld wordt, ook als je meerdere effecten en opties tegelijk open hebt staan. Het is altijd duidelijk waar je je bevindt en kunt altijd bewerkingen ongedaan maken. Ook handig: heb je een foto verpest en wil je helemaal opnieuw beginnen, klik dan onderaan op ‘Stel aanpassingen opnieuw in’.
7. Afbeeldingen opslaan en delen
Ben je klaar met bewerken en wil je je creatie opslaan, klik dan in de menubalk op ‘Archief > Exporteer’ en kies een bestandsnaam, het formaat en de plek waar je je de afbeelding wil opslaan. Ook is het mogelijk om het plaatje direct vanuit de Foto’s-app te delen met het bekende icoontje bovenin. Dat kan bijvoorbeeld via AirDrop, Facebook en Twitter.
Lees verder over ons Fotografie-thema