iOS 12 Schermtijd: Zo maakt iOS je iPhone minder verslavend

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Gids: Zo maakt iOS 12 je iPhone minder verslavend

8 april 2019, 13:05
6 min leestijd

Vanaf iOS 12 helpt Apple je om je iPhone-gebruik aan banden te leggen. Ben jij ook teveel met je iPhone in de weer en wil je hier iets aan doen? Zo biedt iOS 12 Schermtijd jou een helpende hand.

Lees verder na de advertentie.

Bewuster met je iPhone-gebruik met iOS 12 Schermtijd

Met iOS 12 introduceert Apple een set aan nieuwe functies die bedoeld zijn om jou bewust te maken van je iPhone-gebruik. Zonder dat we er erg in hebben, gebruiken we de smartphone namelijk de hele dag door, ook als er eigenlijk geen reden is om het toestel weer uit je broekzak te pakken en te bekijken.

Apple doet dit na een aantal klachten van grote investeerders, die stellen dat het bedrijf verantwoordelijkheid moet nemen om smartphoneverslaving te bestrijden.

Schermtijd

De belangrijkste functie die jou bewuster maakt van je iPhone-gebruik, is Schermtijd. Dit nieuwe hulpmiddel staat standaard geïnstalleerd met iOS 12 en registreert de hele dag wat jij op je iPhone of iPad doet. Je opent Schermtijd als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad met iOS 12 of hoger;
  2. Tik op ‘Schermtijd’;
  3. In het volgende scherm krijg je het dashboard te zien.

Op het eerste scherm van dit dashboard komt er nogal wat informatie op je af. Bovenin beeld staat een overzicht met de tijd die je vandaag met je iPhone doorgebracht hebt, gevolgd door een viertal opties en overige instellingen. Om te beginnen focussen we ons op deze grafiek, omdat deze de meest waardevolle info bevat over de manier waarop jij je iPhone gebruikt.

Zo vaak gebruik jij je iPhone

Als je op het overzicht tikt, opent zich een nieuw scherm met daarin een uitgebreid rapport van jouw iPhone-gebruik. Hier zie je per dag en per week precies hoeveel uur je iPhone actief is geweest. Onder deze grafiek staan je meest gebruikte apps, die in handige categorieën zijn verdeeld. Zo worden apps als Facebook en Twitter gebundeld in ‘Social Networking’ en heb je ook een verzameling voor Entertainment, Productiviteit en Gezondheid en Fitness.

Als je verder scrollt, krijg je ook info over het aantal keren dat je het toestel opgepakt hebt, inclusief een gemiddelde en het moment van de dag dat je de iPhone het meest intensief hebt gebruikt. Tot slot toont dit dashboard een overzicht van de notificaties die apps versturen, met op welk moment van de dag deze verzonden worden. Een handig hulpmiddel om te zien welke app wel erg veel meldingen verstuurt.

Je wil je iPhone-gebruik minderen: zo helpt iOS 12 je

Als je na het inzien van het bovenstaande schermtijd-rapport tot de conclusie komt dat je iPhone-gebruik wel wat minder kan, dan heeft Apple direct een aantal hulpmiddelen voor je klaarstaan. Hieronder bespreken we hoe je een limiet instelt op het gebruik van een app, en hoe je een vaste tijd van de dag je iPhone even helemaal niet hoeft op te pakken.

Downtime: een vaste tijd per dag zonder iPhone

Heb je moeite om je iPhone op vaste tijdstippen van de dag te laten liggen? Dan kun je met Downtime zorgen dat je iPhone dit zelfstandig doet. Je activeert een Downtime-periode als volgt:

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Ga naar ‘Schermtijd’;
  3. Tik op ‘Downtime’ en zet de schakelaar op groen;
  4. Kies een start- en eindtijd.

Zodra Downtime geactiveerd wordt, houdt je iPhone alle meldingen tegen van apps, tenzij je de app hiervoor uitgesloten hebt (waarover later meer). Op deze manier is het makkelijker om je iPhone te laten liggen, omdat je niet afgeleid wordt door een oplichtend scherm of het geluidje van een notificatie.

Applimieten: Een uurtje social media per dag

Een andere manier om je iPhone-gebruik aan banden te leggen is door een applimiet in te stellen. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je niet kunt stoppen met het spelen van iOS-games? Dan kun je een daglimiet instellen die na een bepaalde tijd een app of app-categorie vergrendelt.

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Ga naar Schermtijd;
  3. Tik op Applimieten.

Zodra je in de buurt komt van je daglimiet, verschijnt er een melding in beeld. Als je eenmaal door je tijd heen zit wordt de app afgeschermd door een nieuw scherm met het Schermtijd-logo erop. Je kunt op dat moment zelf de limiet uitschakelen, al verliest de functie daarmee wel zijn effect.

Deze optie kan ook voor ouders een uitkomst zijn om de tijd die kinderen doorbrengen met Apple-apparaten te limiteren. Als ouder beheren zij deze applimieten, en kinderen kunnen deze ook niet zelf omzeilen of uitschakelen.

Altijd toegestaan: Deze apps mogen niet beperkt worden

Bewuster omgaan met je iPhone-gebruik is goed, maar er zullen altijd een paar apps zijn die je moet blijven gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Telefoon-app om te bellen, of een app die je om medische redenen gedurende de dag vaak nodig hebt. Deze apps kun je uitsluiten van bovenstaande maatregelen, zodat ze niet worden stilgehouden als je Downtime activeert.

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Tik op ‘Schermtijd’;
  3. Kies ‘Altijd Toegestaan’;
  4. Kies de apps die je altijd toestaat door op het groene plusje te tikken.

Op dezelfde manier kun je de toestemming ook weer intrekken door in dit venster op de rode minnetjes te tikken. Ook als ouders kan het handig zijn om hier bijvoorbeeld apps toe te staan waarmee je ze altijd kunt bereiken.

Apparaatvrije tijd instellen, zo doe je dat

Apparaatvrije tijd is een manier om alle apps te blokkeren op een iPhone of iPad. Je stelt hiervoor een periode in op de dag, zodat alle apps tegelijk worden stilgezet. In de instellingen kun je specifieke apps toestemming geven om als uitzondering tot werkzaam te zijn als de apparaatvrije tijd actief is. Je stelt dit als volgt in.

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Ga naar Schermtijd;
  3. Tik op ‘Apparaatvrije tijd’.

Vervolgens kun je zelf kiezen of je deze functie iedere dag activeert of bepaalde dagen wilt uitsluiten. Daarna kun je een begin- en eindtijd invoeren. Op dat moment gaan alle apps op slot, behalve de Telefoon-app op je iPhone. Via het ‘Altijd toestaan’ menu kun je zelf nog andere apps toevoegen aan de lijst met uitzonderingen.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

En hoe nu verder?

Met bovenstaande hulpmiddelen van Apple is het simpeler dan ooit geworden om je iPhone-gebruik te monitoren en vervolgens aan banden te leggen. De verantwoordelijkheid ligt echter nog steeds bij jou om je aan je afspraken te houden.

Meldingen kun je immers handmatig weer aanzetten, en stiekem op je MacBook gaan zitten WhatsAppen zodat je iPhone het niet registreert, schiet natuurlijk ook niet op. Om je nog een handje verder te helpen, hebben we in een artikel een aantal tips op een rij gezet om je van je iPhone-verslaving af te helpen.

Lees meer over iOS 12

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version