Een vaste bedtijd instellen voelt wellicht wat kinderachtig, maar met al die felle schermen die je wakker houden is het misschien zo’n slecht idee nog niet. Zo kun je de iPhone Bedtijd functie gebruiken.
Lees verder na de advertentie.
Zo werkt de iPhone Bedtijd functie
De Bedtijd functie zit al sinds iOS 10 standaard op je telefoon, maar het is geen schande als je er nog nooit op bent gestuit. De optie zit verborgen in de standaard Klok-app, die je toch vooral even snel opent om een alarm te zetten. Als je onderin de app kijkt, dan zie je rechts naast het Wekker-icoon ‘Bedtijd’ staan.
Als je voor het eerst de Bedtijd functie gebruikt, dan stelt Apple je enkele korte vragen, zoals hoelaat je op wilt staan en hoelang je iedere nacht wilt slapen. Op basis daarvan wordt je ideale bedtijd ‘berekend’ (het is niet meer dan een simpele aftreksom). Je kunt ook instellen op welke dagen de Bedtijd functie actief moet zijn, zodat je in het weekend nog gewoon kunt uitslapen.
Bedtijd instellen
Als je eenmaal het instelproces hebt doorlopen, krijg je een een klok te zien met daar omheen een halve cirkel. Die geeft aan hoelang je iedere nacht wenst te slapen. Door de uiteindes van de cirkel te verplaatsen, kun je jouw tijd om te gaan slapen of op te staan makkelijk aanpassen. In het midden zie je meteen hoeveel slaap per nacht er nog overblijft.
In de opties kun je ook uit een aantal unieke wekkergeluiden kiezen, zoals ‘Vroege vogel’ en ‘Ochtendlicht’. Tot slot stel je in wanneer je een herinnering wilt krijgen dat je moet gaan slapen. Dat kan op het moment dat het ook echt bedtijd is, waarna je acuut op bed moet springen, of bijvoorbeeld een half uur of uur van tevoren. Je krijgt op die tijd dan een notificatie te zien waarin staat dat het bedtijd is. ‘s Ochtends gaat er wel echt een alarm af.
Slaap bijhouden
De Bedtijd functie laat je ook zien of je daadwerkelijk genoeg uren hebt gemaakt. Onder de grote klok staat een simpele grafiek waarin per dag staat aangegeven hoelang je op bed hebt gelegen, inclusief eventuele onderbrekingen. Je iPhone lijkt daarvoor gebruik te maken van de ingebouwde accelerometer, die kan zien of de telefoon plotseling snel beweegt. Zoals wanneer je even op je telefoon kijkt midden in de nacht.
Die gegevens zijn natuurlijk niet heel accuraat en gaan er vanuit dat je jouw telefoon op bed hebt liggen, of altijd meteen pakt als je niet kan slapen. Gelukkig kun je de Bedtijd functie ook koppelen aan een toegewijde slaapapp als Sleep Cycle. Dat doe je door onder de grafiek op ‘Meer geschiedenis’ te drukken. Bedtijd stuurt je dan door naar de Gezondheid-app van Apple, die je slaap bijhoudt.
Lees het laatste nieuws over Apple