Minder iPhone-locatievoorzieningen delen: 4 tips om privacy te verbeteren

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

4 tips om het delen van je iPhone-locatiedata aan banden te leggen

11 december 2018, 11:12
4 min leestijd
4 tips om het delen van je iPhone-locatiedata aan banden te leggen

Een uitgebreid onderzoek van The New York Times bewijst wederom dat iOS- en Android-apps op grote schaal locatiedata van gebruikers verzamelen en delen met bedrijven. Wat kun je hier het beste aan doen?

Lees verder na de advertentie.

Minder iPhone-locatiedata delen: zo doe je dat

Met het onderzoek toont The New York Times aan dat een groot deel van de apps op je iPhone je in de gaten houden, en de hele dag door gegevens proberen te verzamelen. Dit wordt vaak goedgepraat met het idee dat de data ‘geanonimiseerd’ is, waardoor een bedrijf niet weet dat de data bij jou hoort.

In de praktijk is dit minder rooskleurig, zo blijkt uit het onderzoek. Omdat onze gewoontes zo specifiek en uniek zijn en er zoveel verschillende soorten data wordt geregistreerd, kan al deze anonieme data met een beetje moeite met gemak worden teruggeleid naar een persoon. Daarmee kan deze geanonimiseerde data alsnog gebruikt worden om een individu te volgen.

Heel gek is dat natuurlijk niet. Een iPhone is een apparaat dat je altijd met je meeneemt, met een ingebouwde gps-chip die je locatie bijhoudt en een chip die deze info naar derden partijen via mobiel internet kan versturen. Daar verdienen deze apps grof geld mee, omdat ze de data kunnen verkopen aan adverteerders.

Zo leg je delen van iPhone-locatievoorzieningen aan banden

Apple maakt het op iOS gelukkig een stuk gemakkelijker dan Android om hier iets aan te doen. Per app kun je namelijk instellen of de dienst locatiegegevens mag verzamelen.

1. Waar is een app voor bedoeld en is hij volledig gratis?

Veel van de populairste apps in de App Store zijn gratis, maar schijn bedriegt. Juist deze applicaties zijn gemaakt om jouw data te verzamelen en te verkopen aan adverteerders of andere bedrijven. Uit het onderzoek blijken bijvoorbeeld gratis weer-, zaklamp- en sportscore-apps zich hier schuldig aan te maken.

Stel daarom jezelf de vraag waarom een app gratis is. Is het een verlengstuk van een dienst waar je voor betaalt? Of is de app volledig gratis te gebruiken en zijn er niet of nauwelijks in-app aankopen? In dat laatste geval probeert de ontwikkelaar waarschijnlijk geld te verdienen met het verzamelen van data van zoveel mogelijk mensen.

2. Controleer locatievoorzieningen per app

Apple heeft in iOS een handige instelling toegevoegd om iPhone-locatievoorzieningen per app te reguleren. Dit werkt als volgt.

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Tik op Privacy;
  3. Kies ‘Locatievoorzieningen’;
  4. Wijzig de instellingen per app door op de naam te tikken.

Je kunt nu alle apps op je iPhone of iPad langsgaan om te zien hoeveel vrijheid ze hebben om je locatiedata te registreren en verzamelen.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

3. Zet locatievoorzieningen uit of op ‘bij gebruik’

De volgende stap is om de juiste instelling voor iedere app te kiezen. Apple maakt het voor iedere app verplicht om jou drie opties te geven: ‘Nooit’, ‘Bij gebruik van app’ en ‘Altijd’.

  • Nooit: de app kan nooit je locatiegegevens inzien of verzamelen
  • Bij gebruik: de app kan alleen als je de app open hebt staan locatiedata inzien en verzamelen
  • Altijd: ongeacht of de app geopend of gesloten is, kan de app altijd je locatiedata in de gaten houden

Om je privacy optimaal te beschermen, kun je de optie ‘nooit’ uiteraard als beste kiezen, maar dit beperkt de functionaliteit van veel apps. Google Maps wordt zonder locatiedata bijvoorbeeld onbruikbaar.

Daarom raden we aan om ‘nooit’ alleen te kiezen voor apps die jouw locatie niet nodig hebben om hun doel te vervullen. Een zaklamp-app hoeft bijvoorbeeld niet te weten waar je bent. De overige apps kun je bijna allemaal op ‘bij gebruik’ zetten, waarmee je de momenten waarop data verzameld kan worden, erg beperkt.

4. Verwijder verdachte of ongebruikte apps

Het kenmerk van veel gratis apps die bedoeld zijn om je data te vergaren is dat ze maar een beperkte functie hebben. Vaak zijn dit apps die je een paar keer opstart en daarna links laat liggen. Afhankelijk van de hoeveelheid apps op je iPhone raden we aan om hier eens kritisch naar te kijken.

Gebruik je een app niet of nauwelijks, of vertrouw je het niet helemaal? Dan kun je ‘m beter verwijderen en kijken of een app van Apple zelf of een website een soortgelijke functie vervult. Het is slim om je lijst met apps regelmatig door te bladeren om te zien welke je wel en geen toegang geeft tot deze gegevens, en of ze nog de moeite waard zijn om op je iPhone te laten staan. Zo ruim je niet alleen je toestel op en maak je ruimte vrij, maar ga je ook zorgvuldiger om met je data.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version