Apple verkoopt het liefst zoveel mogelijk iPhones, maar wordt nu ook gevraagd om het product minder verslavend te maken. Wacht hier echter niet op, en ga zelf aan de slag met deze tips.
Lees verder na de advertentie.
Zo maak je een iPhone minder verslavend
Het lijkt een haast onmogelijke tegenstelling te zijn: een commercieel bedrijf als Apple dat gevraagd wordt om zijn producten minder aantrekkelijk te maken. Toch trokken aandeelhouders onlangs aan de bel, want de iPhone zou zeker voor jongeren te verslavend zijn geworden.
Apple beloofde vervolgens meer opties voor ouders toe te voegen om het gebruik te beperken, al is die verslavingsfactor voor volwassenen natuurlijk net zo groot. Wil je hier iets aan doen? Dan kun je terecht bij onze tips.
1. Stel Zwartwit-tinten in
Het gaat misschien wat ver, maar om je iPhone minder aantrekkelijk te laten ogen, zijn er steeds meer mensen die de kleuren van hun scherm uitschakelen. Door de iPhone te veranderen in een telefoon met een zwartwit-display, is een rood notificatiecijfertje ineens een stuk minder dwingend, en nodigen meldingen in saaie grijskleuren minder uit om je toestel te ontgrendelen. Je kunt deze optie zelf gemakkelijk instellen door onderstaande stappen te volgen.
- Open de Instellingen-app;
- Kies ‘Algemeen’;
- Tik op ‘Toegankelijkheid’;
- Kies ‘Aangepaste Weergave’;
- Tik op ‘Kleurfilters’;
- Zet de schakelaar op groen;
- Tik op ‘Grijstinten’.
2. Breng je iPhone-gebruik in kaart
Als je denkt dat het wel meevalt met je iPhone-verslaving, dan is het slim om het gebruik van het toestel eens in kaart te brengen. Dat kan vanaf iOS 12 met de handige Schermtijd-functie van Apple. Deze registreert hoe vaak je een iPhone dagelijks gebruikt en deelt al je apps in in categorieën om het overzichtelijk te houden.
Op basis van deze gegevens krijg je wekelijks een rapport met daarin de tijd die je met je iPhone of iPad in de weer bent geweest. Schermtijd houd ook rekening met het aantal keer dat je het apparaat opgepakt hebt, wat goed laat zien hoe vaak je ongemerkt even checkt of er nog nieuwe berichten zijn. In onderstaande gids hebben we alle mogelijkheden van schermtijd uitgelegd.
Lees ook: Alles over schermtijd
3. Wees streng met notificaties
Bijna iedere iOS-app wil notificaties versturen, maar in de praktijk zijn er maar weinig apps die dit ook echt nodig hebben. We kunnen iedereen daarom aanraden om eens met een strenge blik naar de meldingvoorkeuren te kijken op je iPhone. Deze kun je inzien door onderstaande stappen te doorlopen.
- Open de Instellingen-app;
- Tik op ‘Berichtgeving’.
Je ziet hier van iedere app welke bevoegdheden ze hebben om jou te storen. Per app kun je precies instellen welke soort meldingen er verstuurd mogen worden, en of hier wel of geen geluid bij mag worden afgespeeld. Hoe minder apps je deze toegang geeft, hoe vaker je iPhone-scherm op zwart blijft en jij er niet naar omkijkt.
4. Gebruik een wearable
Dit klinkt misschien averechts, maar sinds wij een Apple Watch dragen is ons iPhone-gebruik drastisch verminderd. In plaats van je iPhone uit je broekzak te pakken bij iedere trilling, om vervolgens toch weer even Twitter te checken, is een blik op je pols voldoende om te zien of een bericht wel of niet de moeite waard is. Dit zorgt voor een stuk minder afleiding, zeker als je bovenstaande tip gebruikt, om alleen de belangrijkste apps toegang te geven tot meldingen op de Apple Watch.
5. Ruim je homescreen en apps op
Net zoals je jezelf niet kunt focussen in een rommelige kamer, is het lastiger om je iPhone-gebruik te minderen als je homescreen volstaat met apps en notificaties. Ga er eens voor zitten om je homescreen praktischer te maken. Door slim gebruik te maken van mappen en ongebruikte apps te verwijderen, wordt het een stuk minder aanlokkelijk om app na app te openen als je even je iPhone vast hebt.
Heb je zelf tips om je iPhone-gebruik aan banden te leggen? Deel ze met ons en andere lezers in een reactie onder dit artikel.