De MacBook staat bekend om zijn uitstekende accuduur, maar vooral bij intensief gebruik moet hij toch geregeld aan de oplader worden gehangen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om meer uit de batterij te halen. In deze gids hebben we 12 MacBook accutips op een rijtje gezet.
Lees verder na de advertentie.
MacBook accutips: 12 tips om de batterijduur te verlengen
Een groot voordeel van de MacBook is natuurlijk dat je hem over met je mee naartoe kunt nemen. In veel gevallen kun je zelfs de oplader thuislaten, dankzij de lange accuduur van Apples laptops. Toch zijn er nog genoeg kleine tips en aanpassingen die je kunt doen om de MacBook batterijduur nog wat verder op te rekken. Handig als je bijna thuis bent maar toch nog iets belangrijks moet doen met die laatste paar procenten van je accupercentage.
1. Download de laatste updates
Het spreekt een beetje voor zich, maar veel gebruikers vergeten hun MacBook bij te werken met de nieuwste software. Het is echter raadzaam om dit wel te doen, omdat Apple regelmatig updates voor macOS uitbrengt om het besturingssysteem te optimaliseren. Naast een betere accuduur zorgen deze updates er ook voor dat je Mac beschermt is tegen de nieuwste bugs en beveiligingslekken.
Zo is macOS High Sierra wederom een stuk zuiniger dan zijn voorganger en haal je zo als gebruiker meer uurtjes uit de MacBook accu. Even checken of er een nieuwe macOS-update voor je klaarstaat is heel gemakkelijk: je opent simpelweg de Mac App Store en klikt op het tabblad ‘Updates’.
2. Check de conditie van de MacBook accu
Als je problemen hebt met de accu van je MacBook is het handig om de conditie ervan te checken. Dat doe je als volgt.
- Klik in de menubalk op het Apple-icoontje;
- Kies ‘Over deze Mac’;
- Klik op Systeemoverzicht;
- Kies in de linker menubalk ‘Voeding’ om informatie over je accu op te vragen.
Bij een goed functionerende accu hoort achter conditie ‘Normaal’ te staan. Is dat niet het geval, dan adviseren we je contact met Apple op te nemen. Mogelijk moet de batterij vervangen worden.
3. Zet de helderheid van het scherm lager
Net als bij een iPhone of iPad is het scherm van je MacBook een grote energieverbruiker. Het is daarom handig om de helderheid van het scherm wat omlaag te schroeven als je weet dat je de MacBook nog lang nodig hebt. Daarnaast wennen je ogen al gauw aan de lagere helderheid en merk je na verloop van tijd het verschil niet meer.
4. Bekijk de verschillende macOS accu-opties
Ook adviseren we je om eens te spelen met de verschillende accu-opties van OS X. Deze zijn in het voorkeurenpaneel ‘Energiestand’ te vinden en laten je bijvoorbeeld harde schijven in sluimerstand plaatsen, als dat mogelijk is. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de helderheid van het scherm te dimmen op basis van het accuverbruik. Er zijn genoeg opties aanwezig om de accuduur te verlengen.
5. De verlichting van het toetsenbord
Ook de verlichting van het toetsenbord kan een aanslag zijn op de batterij van je MacBook. Hoewel het licht handig is wanneer je veel in het donker werkt, is het overdag natuurlijk overbodig. Zet daarom zoveel mogelijk de verlichting van het keyboard uit, wat je doet met de knoppen die op elke Mac te vinden zijn. Als je MacBook plotseling erg warm wordt kan het ook helpen om even deze verlichting uit te schakelen.
6. Schakel bluetooth uit
Een andere kleine, maar handige tip is het uitschakelen van bluetooth op de laptop. Indien je geen gebruikmaakt van een draadloze muis of ander accessoire, is het niet nodig om de bluetoothverbinding te activeren. Net als de wifiverbinding kun je bluetooth uitschakelen door in de menubalk bovenin op het bijhorende icoontje te klikken.
7. Gebruik geen onnodige apparaten
Gebruik je je MacBook vaak om een iPhone of iPad op te laden, wees je er dan van bewust dat dit ook gevolgen heeft voor de accuduur van de laptop. Koppel overbodige usb-apparaten daarom los en haal oplaadkabeltjes die je niet gebruikt uit de usb-poorten. Een iPhone via je MacBook opladen kan je MacBook-accu in hoog tempo leegslurpen.
8. Sluit overbodige applicaties
Net als bij de iPhone en iPad blijven geopende applicaties actief, ook wanneer je ze niet meer gebruikt. We raden daarom aan om regelmatig alle geopende programma’s te checken en er zoveel mogelijk uit te schakelen. Dit kun je doen door de toetscombinatie CMD+Q te gebruiken of linksonder in de menubalk op het Apple-icoontje te klikken en vervolgens voor ‘Forceer stop’ te kiezen. Hierna zie je een korte lijst van alle actieve applicaties.
9. Bekijk welke apps veel stroom verbruiken
Een andere handige tip is dat macOS aangeeft welke applicaties veel stroom verbruiken. Daar kom je achter door op het batterij-icoontje rechtsboven te klikken. Google Chrome is bijvoorbeeld een applicatie die funest is voor de batterij van je MacBook. Het is dan ook aan te raden om Safari te gebruiken of een ander alternatief te zoeken.
10. Zet Time Machine uit als je de accu gebruikt
Time Machine is een waardevolle functie, omdat je Mac hiermee op de achtergrond een backup maakt van je systeem. Dit kost echter flink wat energie, wat je MacBook accuduur niet ten goede komt. Stel daarom in dat Time Machine alleen een backup mag maken als je MacBook met een stopcontact verbonden is. Dat doe je als volgt.
- Open Systeemvoorkeuren;
- Klik op Time Machine;
- Kies Opties om de automatische reservekopieën uit te schakelen.
11. Gebruik de sluimerstand
Deze tip ligt misschien voor de hand, maar mag in deze lijst met MacBook accutips niet ontbreken. De sluimerstand is namelijk een handig middel om je Mac zelfstandig een handje te laten helpen. Deze optie schakel je in via Systeemvoorkeuren > Energiestand > Batterij. Hier kun je instellen wanneer het scherm zichzelf uitschakelt en of je Power Nap wil gebruiken. Hiermee verbruikt je Mac nauwelijks energie maar blijft hij wel actief.
12. Zet screensavers uit
Screensavers zien er leuk uit, maar verbruiken vooral onnodig veel accupercentages. Laat je Mac-scherm zichzelf gewoon automatisch dimmen met de sluimerstand en schakel schermbeveiliging voortaan uit. Dit doe je als volgt:
- Klik op systeemvoorkeuren;
- Kies Bureaublad;
- Klik op Schermbeveiliging;
- Kies bij ‘Begin na’ voor ‘Nooit’.
Lees het laatste nieuws over de MacBook