Vanavond om 19:00 uur verschijnt macOS High Sierra, de grote jaarlijkse update voor je iMac en MacBook. Met deze tips bereid je jouw Mac optimaal voor op het nieuwe besturingssysteem.
Lees verder na de advertentie.
macOS High Sierra installeren: dit moet je vooraf weten
Om op de avond van de update vervelende situaties en problemen te voorkomen, is het slim om je Mac even voor te bereiden op de update. Dit hoeft niet veel tijd in beslag te nemen, omdat je een groot deel van de tijd je Mac gewoon op de achtergrond zijn gang kunt laten gaan. Maak je de overstap van Sierra naar macOS High Sierra, neem dan onderstaande tips even door.
1. Check of jouw Mac macOS High Sierra ondersteunt
Voordat je jouw Mac helemaal klaarstoomt voor macOS High Sierra, is het belangrijk dat het apparaat de update ook ondersteunt. Apple heeft een lijst vrijgegeven waar precies staat wat de minimale eisen zijn om de nieuwe versie te kunnen installeren. Is jouw apparaat nieuwer dan degene in de lijst hieronder, dan zit je goed. Heb je een oudere Mac, dan blijf je steken op OS X 10.11 El Capitan. Het goede nieuws is namelijk dat alle Macs die vorig jaar macOS Sierra aankonden, ook met High Sierra aan de slag kunnen.
- MacBook: vanaf 2009 en nieuwer
- MacBook Air: vanaf 2010 en nieuwer
- MacBook Pro: vanaf 2010 en nieuwer
- iMac: vanaf 2009 en nieuwer
- Mac Mini: vanaf 2010 en nieuwer
- Mac Pro: vanaf 2010 en nieuwer
2. Maak een back-up van je systeem
Hoewel het updaten in veel gevallen vloeiend verloopt, kan het zijn dat je tegen problemen aanloopt. Daarom is het goed om vooraf een back-up van je systeem te maken, zodat je geen belangrijke data kwijt kunt raken. Dit is in dit geval geen overbodige luxe, want je Mac maakt met High Sierra de overstap naar het Apple File System, een nieuw bestandsformaat dat al je bestanden omzet.
We raden aan om je Mac met Time Machine te back-uppen. Dit programma staat standaard op elke Apple-computer geïnstalleerd en is veruit de makkelijkste manier om een back-up te maken. Gebruik je Time Machine al, dan is het goed om te checken of alles juist staat ingesteld. We raden sowieso aan om je harde schijf regelmatig te back-uppen, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks.
3. Ruim je Mac op
Bij elke update is het handig om te kijken of je genoeg opslagruimte vrij hebt. Apples updates nemen altijd meerdere gigabytes aan ruimte in beslag, terwijl je ook over 2GB RAM moet beschikken. Aan dat laatste zullen de meeste Macs voldoen, maar beschik je niet over genoeg opslag, dan moet je even aan de slag. Verwijder bijvoorbeeld overbodige bestanden of foto’s, of verplaatst grote bestanden tijdelijk naar een externe harde schijf. Daarnaast is een grote update altijd een mooi moment om te kijken welke bestanden je niet meer nodig hebt.
4. Houd je Apple ID-gegevens bij de hand
Wanneer macOS High Sierra klaar is met installeren, wordt er hoogstwaarschijnlijk gevraagd naar je Apple ID. Zorg dus dat je vooraf het gekoppelde e-mailadres en je wachtwoord hebt opgezocht, zodat je niet in de problemen komt. Zo kun je de installatie vlot en vloeiend afronden. Weet je je Apple ID-gegevens niet meer, dan kun je ze op deze pagina opvragen.
5. Maak verbinding met een stabiel en betrouwbaar netwerk
Als gezegd is de macOS High Sierra-update groter dan tussentijdse Mac-updates, dus je moet flink wat data downloaden. Een goede en stabiele wifi-verbinding is daarbij essentieel. Je kan het beste verbinden met je wifi-netwerk thuis, want dan zit je meestal wel goed.
Pas echter goed op wanneer je macOS Sierra via een publieke wifi-verbinding gaat binnenhalen. Openbare netwerken zijn doorgaans een stuk trager, maar ook onveiliger. Voorkom problemen en installeer de update dus thuis of via de wifi-verbinding van een vriend of familielid.
6. Houd rekening met een lange wachttijd
Als de update later deze maand verschijnt, gaan mensen wereldwijd ‘m proberen te downloaden. Dit kan betekenen dat je tegen langere downloadtijden oploopt dan normaal het geval is. Als je echt niet kunt wachten, kun je om 19:01 uur de update downloaden, maar vaak is het slimmer om een paar uur te wachten. Dan heb je High Sierra in mum van tijd gedownload en geïnstalleerd. Ook is dit een mooie kans om even de kat uit de boom te kijken voor mogelijke bugs en andere problemen waar andere mensen tegenaan lopen. Meer weten? Check dan onze uitgebreide macOS High Sierra preview.
Lees het laatste nieuws over macOS High Sierra