Wanneer je in Nederland een grote of onbeperkte databundel hebt, geldt er in andere EU-landen vaak een datalimiet. Onbeperkt internet in Nederland betekent dus niet altijd ook onbeperkte data in het buitenland. Wij geven je een overzicht van hoe het zit.
Lees verder na de advertentie.
Mobiel internet binnen EU in het buitenland: dit moet je weten
Hoeveel mobiel internet binnen Europa je mag verbruiken per maand verschilt per provider. Heb je een databundel onder de 10GB? Dan zit je bij alle providers goed en kun je gewoon al je MB’s opmaken, ongeacht in welk EU-land je zit. Pas bij internetbundels groter dan 10GB zijn er verschillen tussen de providers en hoeveel je daadwerkelijk mag opmaken. We nemen ze hieronder per provider met je door. Handig om even te controleren voordat je op vakantie gaat. Ga je op vakantie buiten de EU? Dan gelden er andere regels. In het onderstaande artikel lees je alles wat je moet weten over het verbruik van mobiel internet op vakantie.
Lees ook: Mobiel internetten in het buitenland: wat zijn de mogelijkheden?
Simyo in buitenland (EU)
De grootste databundel die bij Simyo te verkrijgen is, is 8GB. Deze kun je gewoon volledig opmaken in alle EU-landen omdat deze onder de grens van 10GB blijft. Er gelden voor Simyo-gebruikers dus geen aparte regels om rekening mee te houden.
Controleer de voorwaarden van KPN
Tele2 in buitenland (EU)
Voor de bundels van 10GB, 20GB en de Unlimited databundel geldt een limiet van 9GB per maand in de EU. Het is dus belangrijk om goed te datagebruik in de gaten te houden als je bij Tele2 een abonnement hebt. Als je gewend bent aan onbeperkt internet of grote databundels, kan het zijn dat je snel door die 9GB heen bent op vakantie. Is dat het geval, kun je een extra internetbundel kopen. Koop je geen extra bundel, dan betaal je los per MB, minuut of sms. Vaak is dit minder voordelig dan een extra databundel.
Controleer de voorwaarden van Tele2
Telfort in buitenland (EU)
De grootste internetbundel bij Telfort is 10GB. Met alle bundels is het mogelijk om deze volledig te gebruiken in de hele EU. Er gelden net als bij Simyo dus geen aparte regels.
Controleer de voorwaarden van Telfort
T-mobile in buitenland (EU)
Bij een onbeperkte bundel van T-Mobile heb je een limiet voor internetgebruik in de EU. Zit je in een ander EU-land, dan kun je maximaal 10GB data verbruiken per maand. Ook in het geval dat je een databundel hebt van 10GB maar 2GB extra hebt vanwege klantvoordeel – in totaal 12GB dus – mag je slechts 10GB verbruiken in het buitenland. Heb je geen internetbundel, maar onbeperkt internet op lage snelheid in Nederland? Dan kan je bij T-mobile 3GB per maand in de EU gebruiken, natuurlijk wel op lage snelheid.
Controleer de voorwaarden van T-Mobile
Vodafone in buitenland (EU)
Heb je een databundel groter dan 10GB? Dan moet je opletten. Je mag namelijk ook bij Vodafone maar maximaal 10GB gebruiken om te internetten in de EU, ongeacht hoe groot je Nederlandse bundel is.
Controleer de voorwaarden van Vodafone
Ben in buitenland (EU)
De grootst verkrijgbare bundel die bij Ben is af te sluiten, is 5GB aan data. Dit kan allemaal verbruikt worden in de hele EU.
Controleer de voorwaarden van Ben
Hollandsnieuwe in buitenland (EU)
Voor Hollandsnieuwe geldt hetzelfde als bij Ben. De grootste bundel van Hollandsnieuwe bevat 6GB aan data en kan dus zonder zorgen volledig opgemaakt worden binnen de EU.
Controleer de voorwaarden van Hollandsnieuwe
KPN in buitenland (EU)
Op het gebied van dataverbruik in het buitenland heeft KPN de meest aantrekkelijke voorwaarden. Alle MB’s kunnen opgemaakt worden, ongeacht in welk EU-land je zit. Dit betekent dat zelfs bij grote bundels, zoals 50GB, je je geen zorgen hoeft te maken over een datalimiet wanneer je in Europa op vakantie bent.
Controleer de voorwaarden van KPN
Altijd checken
Nu je weet hoeveel internet je daadwerkelijk kan gebruiken binnen de EU, is het altijd belangrijk om even bij je provider te checken of de regels voor EU-internet ook echt gelden in het land waar je bent. Zo gelden deze EU-regels nog niet in Noorwegen, Zwitserland en Turkije.
Toch bieden veel providers ook in deze landen de gunstige regeling. Maar bij T-Mobile betaal je bijvoorbeeld nog wel als je in Zwitserland zit een buitenlandtarief. Ook voor kleine landen en gebieden als Monaco, Gibraltar en Andorra kan het soms anders zijn. Check dus altijd voor je op vakantie gaat naar dergelijke landen nog even bij jouw provider wat de regels zijn voor jouw bestemming.
Ter land, ter zee of in de lucht
Sta je op het punt om een cruise te varen, stijgt je vliegtuig op om terug naar Nederland te gaan of ben je op een zeilvakantie? Op zee en in de lucht gelden de EU-regels niet. Op internationale wateren maakt je telefoon namelijk verbinding met een satelliet via het schip. De kosten voor internetgebruik kunnen dan enorm oplopen, want de tarieven hiervoor liggen altijd hoog. Zet roaming dan ook even uit op het moment dat je bijvoorbeeld de ferry neemt tussen twee EU-landen.
Ben je op zoek naar een nieuw abonnement? Check dan onze uitgebreide iPhone abonnementvergelijker om het abonnement te vinden dat bij je past.