Apps die met betaalde abonnementen werken zijn een succes. Maar de App Store wordt steeds meer geplaagd door apps die gebruikers stiekem ongewilde app-abonnementen aansmeren. Lees hoe jij hier niet in trapt.
Lees verder na de advertentie.
App Store geplaagd door ongewilde app-abonnementen
Relatief overbodige en simpele apps als Scanner App, QR Code Reader en Weather Alarms staan hoog in de toplijsten. Niet omdat ze zo goed zijn, maar omdat ze miljoenen verdienen aan abonnementen die ze gebruikers op slinkse wijze laten afsluiten. Dat ontdekte TechCrunch.
De apps zijn gratis te downloaden, en pushen mensen vervolgens om een premium-abonnement te nemen. Om de voordelen daarvan te ontdekken, bieden ze eerst een gratis proefperiode aan. Wanneer mensen deze starten, zet de app deze proefperiode binnen enkele dagen automatisch om in een abonnement.
Vaak ongewild en ongezien, want de lettertjes waarin dit vooraf wordt gemeld zijn erg klein. Op deze manier verdient Scanner App een slordige 14,3 miljoen euro per jaar. Apple heeft de app Weather Alarms vanwege dezelfde praktijken inmiddels verwijderd uit de App Store.
Door pas na een aantal seconden een klein kruisje te laten verschijnen op de abonnementspagina die steeds te zien was, leek het voor veel gebruikers alsof ze wel een proefperiode of abonnement af moesten sluiten. De proefperiode werd vervolgens automatisch omgezet in een abonnement van 20 euro per maand.
Dit tot groot ongenoegen van slachtoffers, maar ook van app-ontwikkelaars die de abonnementsconstructie wel op een eerlijke manier gebruiken. Apple doet volgens verschillende ontwikkelaars te weinig om deze oplichters tegen te gaan. Het bedrijf uit Cupertino vecht daarentegen wel voor meer transparantie. Inmiddels moeten alle app-makers een privacybeleid hebben toegevoegd aan hun app.
Zo voorkom je ongewilde app-abonnementen
Voor een abonnement betalen dat je helemaal niet wil, is nooit fijn. Met een dosis gezond verstand en onderstaande tips voorkom je dat zelf in een ongewild app-abonnement trapt.
1. Check de reacties
Bekijk altijd de reacties voordat je een app downloadt. Als een app niet deugt, hebben gebruikers die de app voor jou hebben gedownload vaak al een reactie achtergelaten over ongewilde kosten of andere misstanden.
2. Zoek naar een kruisje
Wanneer je een advertentie krijgt om te upgraden, wacht dan even. Regelmatig verschijnt er pas na een paar seconden een klein kruisje ergens bovenin. Zo probeert de app het te laten lijken alsof je geen keuze hebt.
3. Sluit geen proefperiode af
Een app die blijft pushen om een gratis proefperiode af te sluiten, kan je als verdacht bestempelen. Ga dan ook liever niet mee in deze vraag, maar zoek een soortgelijke app die dit niet doet.
Misschien betekent het dat je een app moet aanschaffen, maar dan weet je wel dat je niet voor verrassingen komt te staan zodra je de app gebruikt.
4. Lees de kleine lettertjes
Wanneer je denkt dat een applicatie te vertrouwen is, kan het zijn dat je toch een gratis proefperiode wil om te testen. Lees dan goed de kleine lettertjes. Neem de FAQ en voorwaarden van de app goed door, voordat je iets afsluit.
Alle artikelen in het maandthema Beveiliging