In dit artikel lees je alles wat je moet weten over refurbished iMacs. We leggen de verschillen tussen modellen uit en geven aan waar je op moet letten bij aanschaf in vijf overzichtelijke stappen.
Lees verder na de advertentie.
Refurbished iMac: alle informatie die je nodig hebt op één plek
De refurbished betekenis van iMac is ‘gereviseerd’. Het grote voordeel van refurbished is dat het apparaat compleet is nagekeken, schoongemaakt en van nieuwe onderdelen voorzien, indien nodig. Daardoor krijg je een goed werkend apparaat, dat goedkoper is dan een nieuw exemplaar.
Let wel op: een refurbished iMac is dus geen tweedehands van bijvoorbeeld Marktplaats. Hoef je niet het nieuwste van het nieuwste, maar wil je wel een degelijk apparaat? Dan is een refurbished iMac kopen een goede optie. In dit artikel vertellen we je in vijf hoofdstukken alles wat je moet weten.
- Kiezen → Welke iMac heb ik nodig?
- Condities → welke moet ik kiezen?
- Uitbreidingen → stel je eigen iMac samen
- Controle → check de binnen- en buitenkant
- Retourneren en garantie → niet tevreden?
Stap 1. Kies je model
De eerste stap bij het kopen van een refurbished iMac is duidelijk: welk model heb je nodig? De iMac bestaat sinds 1998 en is in de loop der jaren regelmatig van updates voorzien.
De verschillende iMac-modellen
Omdat de iMac sinds 1998 bestaat, zijn er al tal van verschillende modellen en versies verschenen. Het model dat nu nog nieuw en refurbished verkocht wordt zijn nagenoeg allemaal de iMac Aluminium, Unibody, Slim en Retina.
- iMac Aluminium Unibody (2009):
- Verscheen in 2009, Apple-verkoopstop in 2012.
- Keuze uit 21,5- of 27-inch led-lcd-display.
- Intel Core 2 Duo, i3, i5 of i7 processors.
- iMac Slim (2012):
- Verscheen in 2012, Apple-verkoopstop in 2015.
- Keuze uit 21,5 of 27-inch led-lcd-display.
- Intel Core i5 of i7 processors.
- iMac Retina (2015 – heden):
- Verscheen in 2015, wordt nog steeds verkocht door Apple.
- Keuze uit 21,5- of 27-inch led-cd-display Retina.
- Intel Core i5 of i7 processors.
Tip: Op de website van Apple staat een overzicht van alle iMac-modellen, ook degene die nu nauwelijks nog verkocht worden. Dit overzicht wordt door Apple bijgewerkt zodra er een nieuw model op de markt verschijnt.
Let op met Retina-iMacs uit 2015 of 2017
Hoewel de eerste iMac Retina in 2015 verscheen, heeft Apple in 2017 het model van een upgrade voorzien. Kijk daarom altijd goed naar het jaar waarin deze iMac Retina’s oorspronkelijk zijn gebouwd. Het 2017-model is namelijk voorzien van de nieuwere Kaby Lake-processors en draaien op een nieuwere (betere) Bluetooth-versie. Ook ligt de snelheid van het 2017-model hoger dan die uit 2015. Al zie je dit natuurlijk ook weer terug in de prijs.
Hoe groot moet het scherm zijn?
Veel refurbished iMacs die momenteel verkocht worden, hebben schermgroottes van 21,5-, 24- en 27-inch en zijn gebouwd in 2012 en 2013. Wanneer je regelmatige diverse programma’s tegelijk open hebt staan is een groot scherm wel zo fijn. Je hebt zo alle ruimte om ze naast elkaar uit te voeren en geen detail ontgaat je. Daarnaast zijn de basisspecificaties van de 27 inch-iMac beter dan die van de kleinere modellen. Daarmee is hij krachtiger, en geschikter voor het uitvoeren van zware (grafische) taken.
Resoluties: ga je voor full-hd of het nieuwere en scherpere ‘Retina’
iMac-schermen hebben verschillende resoluties. Aangezien refurbished-modellen gebruikt zijn, bieden verkopers vaak niet de nieuwste modellen aan. Refurbished iMacs hebben daarom vaak full-hd of wqhd-schermen. Deze modellen zijn vóór 2014 op de markt gekomen.
In 2014 is namelijk een grote slag gemaakt, toen Apple haar computers ging leveren met Retina-schermen. Alle iMacs voor 2014 hebben geen Retina-scherm. Dit betekent dat deze schermen minder scherp zijn omdat ze een lagere pixeldichtheid hebben. Dit merk je vooral als je erg dicht op het scherm zit en je de pixels op een niet-Retina-scherm kunt onderscheiden. Een Retina-display is daarentegen zo scherp dat je de afzonderlijke pixels haast niet met het blote oog ziet. Vanwege hun relatieve nieuwigheid zijn ze op de refurbishedmarkt echter minder goed verkrijgbaar dan de hierboven genoemde full-hd iMacs. Controleer dus altijd even het schermtype als je op zoek gaat naar een iMac en de schermkwaliteit voor jou hoog op je prioriteitenlijstje staat.
Refurbished iMac aanbieders
Heb je een keuze gemaakt? Dan is het tijd om een refurbished iMac te bestellen. In Nederland zijn er verschillende partijen actief die deze producten aanbieden. Wil je weten wat de beste prijs is voor deze iMacs? Bekijk dan de actuele prijzen in refurbished iMac prijsvergelijker.
Ook bij Leapp kun je terecht voor Refurbished iMacs, bekijk hier hun aanbod
Stap 2. Let op de conditie
De herkomst van refurbished apparaten is veelzijdig. Ze zijn onder meer gebruikt als demomodel, of als zakelijke computer. De behuizing van de iMac kan hierdoor gebruikerssporen bevatten. Verkopers hanteren daarom productcondities, ook wel gradaties genoemd, om aan te geven hoe mooi een opgeknapte iMac eruitziet.
Aangezien verkopers allemaal afwijkende refurbished productcondities gebruiken, kan dit verwarrend overkomen. Grofweg kan het aanbod in drie hoofdcondities worden onderverdeeld:
- Zo goed als nieuwe iMacs zijn (bijna) niet van nieuw te onderscheiden. Je komt dus geen krasjes of deukjes tegen.
- Licht gebruikte iMacs kunnen lichte gebruikerssporen hebben. Denk aan kleine krasjes, maar geen deukjes of zwaardere schade.
- Zichtbaar gebruikte iMacs zijn het goedkoopst, maar hebben wel de meest duidelijke gebruikerssporen. Denk aan kleine krasjes op het scherm, of een deukje in de achterkant.
Dit probleem hebben we in onze refurbished iPhone prijsvergelijker opgelost,
→ Lees meer over refurbished productcondities
Stap 3. Kies je uitbreidingen
Een groot voordeel van iMacs is dat je ze kunt uitbreiden, dit geldt ook voor refurbished-modellen. Je kiest een zogenoemde basisconfiguratie, oftewel standaardpakket, en breidt deze naar voorkeur uit. Je kunt zo een betere processor, meer werkgeheugen of opslagcapaciteit laten plaatsen.
De processor is als het ware de motor van een computer en bepaalt grotendeels de snelheid. Let hierbij vooral op de kloksnelheid, aangeduid met de afkorting ‘GHz’. Over het algemeen geldt: hoe hoger dit cijfer, hoe beter. De meeste refurbished iMacs zijn uitgerust met een Intel Core i5- of i7-processor, waarbij laatstgenoemde krachtiger is. Dit zijn de verschillende processors en waar je ze het beste voor kunt gebruiken.
- iMac met i5-processor: Goed om taken zoals foto’s bewerken zonder moeite uit te voeren, evenals het spelen van games en tekstverwerken.
- iMac met i7-processor: Toekomstbestendig en bruikbaar voor het bewerken van foto’s en video’s en het spelen van games.
Stap 4. Check de binnen- en buitenkant
Na aanschaf wil je er natuurlijk zeker van zijn dat jouw refurbished iMac optimaal presteert. Aangezien het verleden van gereviseerde Apple-computers uiteenloopt, is het ene apparaat aan de binnenkant meer ‘versleten’ dan het andere apparaat. We raden daarom aan om een refurbished apparaat te controleren na ontvangst.
Check eerst of de behuizing overeenkomt met je verwachtingen. Let vooral op eventuele diepe krassen in het beeldscherm: deze kunnen na verloop van tijd groter worden, waardoor stof kan doordringen. Dit kan uiteindelijk de werking belemmeren. Ook is het verstandig om te testen hoe de binnenkant van jouw refurbished iMac ervoor staat, hiervoor beschik de iMac over een standaard geïnstalleerd programma – we leggen uit hoe je deze gebruikt:
Zo controleer je de binnenkant van een refurbished iMac:
- Zorg ervoor dat je toetsenbord en muis aangesloten zijn en dat je iMac uitstaat;
- Zet het apparaat aan en druk meteen op de D-toets, totdat je een scherm ziet waarbij je Nederlands als taal kunt kiezen. Bij computers van vóór juni 2013 kies je in dit scherm voor de optie ‘Apple Hardware Test’;
- Start de test en wacht twee à drie minuten, totdat deze is afgerond. Mocht er iets niet kloppen, krijg je vanzelf een melding. Bij oudere apparaten kies je in dit scherm voor de optie ‘Test’;
- Het is foute boel wanneer je een referentiecode op je beeldscherm krijgt. Dat betekent dat een onderdeel niet meer goed functioneert. Je kunt er nu voor kiezen om een uitgebreidere test, die ook langer duurt, uit te voeren. Kom je er zelf niet uit, dan kun je contact opnemen met de klantenservice door op ‘Aan de slag’ te klikken. Je wordt hierbij stap-voor-stap geholpen;
- Wanneer je klaar bent met testen, schakel je het apparaat weer uit door op de knop te klikken of ‘S’ in te drukken. Herstarten doe je met ‘R’.
Stap 5. Retourneren en garantie
De verpakking van een iMac is best fors, dus online bestellen is wel zo makkelijk. Je hebt bovendien altijd recht op retourneren en garantie. Let echter wel op de termijn: de garantie varieert doorgaans tussen de 12 en 36 maanden garantie. De bedenktijd is tenminste 14 dagen en kan oplopen tot 40 dagen. Bij sommige aanbieders is het retourneren gratis, al moet je bij anderen zelf de verzendkosten betalen.
Wanneer je er zelf voor moet opdraaien raden wij de verzekerservice van PostNL aan. Voor 14,45 euro is je refurbished iMac voor maximaal 5500 euro verzekerd, waardoor alle risico’s van het verzendproces zijn afgedekt. Als je niet tevreden bent, heb je twee keuzes:
Als je niet tevreden bent, heb je twee keuzes:
- Je maakt aanspraak op het recht van retour. Je stuurt de refurbished iMac terug naar de verkopende partij. Als consument heb je recht op ontbinding van de koopovereenkomst binnen 14 dagen na ontvangst van de goederen;
- Je maakt aanspraak op de garantie. De garantievoorwaarden en duur verschilt per aanbieder, zorg dat je goed ingelezen bent waarop de garantie precies betrekking heeft.
Naast onze uitgebreide refurbished koopgids met daarin advies en tips, hebben we ook een refurbished iPhone vergelijker met daarin de beste en meest actuele refurbished aanbiedingen van Nederland.