Dit is Apple Music: de muziekdienst van Apple

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Dit is Apple Music: de muziekdienst van Apple

30 juni 2015, 19:09
5 min leestijd
Dit is Apple Music: de muziekdienst van Apple

Apple Music is vanaf nu beschikbaar voor iedereen met een Apple ID-account. Lees in dit artikel hoe wij de eerste uurtjes met de dienst doorbrachten.

Lees verder na de advertentie.

Apple Music installeren

Je hebt twee dingen nodig om Apple Music te installeren: een Apple ID en iOS 8.4. Die laatste is nu te downloaden via de instellingen van je iPhone, iPad of iPod touch. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Apple Music staat na de update naar iOS 8.4 automatisch op je iOS-toestel; dit is namelijk de vernieuwde Muziek-app.

Proefperiode

Je kunt zelf instellen of je vanaf nu de proefperiode wil laten ingaan. Dat kan namelijk op elk moment, maar slechts Ă©Ă©n keer. De periode loopt drie maanden, daarna betaal je 9,99 euro per maand als individuele gebruiker en 14,99 euro per maand voor een gezin van maximaal zes personen.

In de app kun je direct na openen (het Muziek-icoon is vernieuwd, van rood naar wit) instellen of je proefmaanden moeten ingaan. Je moet dan wel alvast een abonnement kiezen, want na de proeftijd betaal je automatisch maandelijks, mits je jezelf uitschrijft. Kies voor individueel of gezin, voer je wachtwoord in en ga akkoord met de voorwaarden. Heb je een gekoppelde creditcard, dan hoef je verder niets te doen. Simpel als wat. Verderop in dit artikel staat een stappenplan voor als je niet automatisch wil verlengen.

De eerste stappen

De Apple Music-app toont na de formaliteiten direct de muziek die al op je iPhone stond, onder het kopje ‘Mijn muziek’. Onder in beeld staat een navigatiebalk waarmee je door de verschillende categorieĂ«n in de app bladert, zoals ‘Nieuw’, ‘Radio’ en ‘Connect’. Wat dat allemaal betekent lees je hieronder.

Voor jou

In het tabblad Voor jou kun je Apple Music vertellen welke genres je leuk vindt. Dat doe je door bolletjes met namen als blues, rock, alternatief of pop aan te tikken. Op het volgende scherm kies je enkele van je favoriete artiesten en daarna komt de muziekdienst met aanraders van albums en afspeellijsten die jij wellicht leuk vindt.

Nieuw

Onder het kopje Nieuw vind je nieuwe muziek op Apple Music. Bovenin worden artiesten en albums met grote plaatjes uitgelicht. Ook kun je populaire tracks bekijken en lijsten van redacteurs of curators vinden. Het scherm is behoorlijk uitgebreid en is helemaal ingesteld op het vinden van nieuwe muziek.

Radio

Om 18 uur gaat Beats 1, de radiozender van Apple, van start, in het uur voorafgaand zijn regelmatig testgesprekken te horen van producenten. Naast Beats 1 heeft Apple Music nog meer radiozenders, zoals stations met de nieuwste muziek of de populairste nummers van dit moment. Verder kun je ook stations beluisteren op basis van genre en is BBC World Service opgenomen in de app.

Op de zender hoor je vanaf nu 24 uur per dag muziek. Ook zijn er interviews en dj’s zoals Zane Lowe, de ster-dj van BBC die dit jaar de overstap maakte naar Apple. Het programma van Apple Music kun je op deze Tumblr-pagina van Apple Music bekijken, al doet de website het op moment van schrijven niet.

“Oke, we moeten ergens beginnen. De laatste maanden hebben we er hard aan gewerkt, nu zijn we er klaar voor.” Met die woorden ging Beats 1 op 30 juni 2015 zonder al te veel bombarie van start. Iets later dan gepland (om 18:02) trapte ex-BBC dj Zane Lowe af. De eerste plaat was Spring King – City.

Connect

De Connect-pagina toont alle berichten van bands en artiesten die je volgt. Zij kunnen hier bijvoorbeeld video’s en plaatjes posten, zodat je als fan op de hoogte blijft van alles rond je favoriete muziekanten. Als gebruiker is het mogelijk om berichten van sterren te liken, ook kun je reageren en posts delen via sociale media.

Navigeren door Apple Music

apple m7

De Apple Music-app oogt op het eerste gezicht lekker licht, maar er zijn veel menuutjes en knopjes waardoor het navigeren niet meteen soepel gaat. Er is niet echt een hoofdpagina, maar waar je in de app ook bent, het is altijd mogelijk om te zoeken via het loep-icoon rechtsboven in beeld. Tijdens het zoeken krijg je direct suggesties van wat je mogelijk zoekt. Ook kun je onderscheid maken tussen ‘Apple Music’ en ‘Mijn muziek’, waarbij het laatste je lokale bestanden zijn. Dat zijn bijvoorbeeld nummers die je al eens via iTunes hebt aangeschaft.

Albums en lijsten die je goed vindt, kun je toevoegen aan ‘Mijn muziek’. Overigens is het wel vreemd dat, zodra je dat hebt gedaan, de lokale bestanden er niet meer ziet staan. Het is nog een beetje rommelig allemaal, maar dat zal na verloop van tijd zijn weg wel vinden. Momenteel is het bijvoorbeeld ook nog niet mogelijk om nummers aan een afspeellijst toe te voegen: het scherm blijft leeg.

Schakel betaald verlengen van je proefabonnement uit

Wil je direct zorgen dat je niet automatisch gaat betalen als je drie proefmaanden zijn verlopen, dan zet je het via de volgende stappen uit:

  1. apple m8Ga binnen de Apple Music-app linksboven naar het profiel-icoon;
  2. Kies ‘Bekijk Apple ID’;
  3. Vul je wachtwoord in en ga onder ‘Abonnementen’ naar ‘Beheer’;
  4. Tik op ‘Jouw abonnement’ voor Apple Music;
  5. In dit scherm zie je tot wanneer je proefperiode loopt en kun je Automatisch verlengen uitschakelen door het schuifje naar links te schuiven.

Apple Music versus de rest

Hoe Apple Music het doet ten opzichte van Spotify, Tidal of Deezer kunnen we na een paar uurtjes nog niet zeggen. Met een aanbod van ruim 30 miljoen nummers en een potentieel gebruikersbestand van miljoenen iOS-bezitters kan Apple Music een geduchte concurrent worden. Zeker omdat Apple exclusieve deals kan sluiten. Zo is Taylor Swift wel op Apple Music te horen, maar niet op Spotify. Hetzelfde geldt voor The Chronic, het legendarische hiphop-album van Dr. DrĂ© (die nu voor Apple werkt).

Apple Music moet even bezinken. De belangrijkste afdelingen in de app en muziek zul je gemakkelijk kunnen vinden, maar voor diepere functies zul je wat langer met de app aan de slag moeten gaan. Hou iPhoned de komende tijd in de gaten voor meer nieuws, tips en een Apple Music review.

Lees meer over Apple Music

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu