Denk je dat programmeren alleen voor nerds is? Onzin! Stapsgewijs leer je alle basisvaardigheden voor coderen en bouw jij in no time een eigen website of app. En het is leuker dan je denkt!
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
1. Mimo
Mimo introduceert je stap voor stap in de wereld van coderen. Je begint in de programmeertaal ‘html’, maar kunt steeds verder gaan met andere programmeertalen, zoals Javascript, CSS en nog veel meer. Je hoeft helemaal geen kennis te hebben van coderen om hiermee aan de slag te gaan. Het fijne aan deze app is dat je met kleine stapjes leert en er tussendoor ook wordt uitgelegd waarom iets op een bepaalde manier geschreven moet worden. Zo wordt er verteld wat de tekens betekenen, wat ze doen en waarom je ze nodig hebt.
Je hebt bijvoorbeeld een element met een kop en een paragraaf. Er wordt dan aan jou verteld hoe je dat maakt en waarom het zo werkt. Aan jou de taak om het op de juiste manier te typen. Vervolgens zie je ook het resultaat: je krijgt te zien hoe de tekst nu verschijnt op de webpagina. Je zult zien dat het steeds een stukje moeilijker wordt, maar door de stappen en herhalende quizvragen tussendoor is het goed te doen.
Mimo: Leren Programmeren
Mimo GmbH
2. Knowin
Knowin begint gelijk met het uitleggen van Javascript. Eerst krijg je de basis te zien en begin je met het afsluiten van een zin. Ook krijg je te zien wat er gebeurt als je niet de exacte code invult. Het is bij deze app heel handig dat je direct ziet wat er gebeurt als je een bepaalde code invult. Als het niet de juiste code is, zie je dus ook meteen wat daar het gevolg van is.
Na iedere les krijg je een samenvatting van wat je hebt geleerd. Deze samenvattingen kun je in het hoofdscherm nog eens rustig nalezen. Heb je een les nog niet helemaal begrepen? Dan kun je het gerust nog een keer doorlopen. Behalve Javascript kun je nog andere vaardigheden opdoen, zoals het bouwen van een iOS-app met de programmeertaal Swift. Kies hiervoor in het tabblad ‘skills’ en begin vervolgens met je lessen in het tabblad ‘learn’.
Encode: Learn to Code
Upskew Pty. Ltd.
3. Solo Learn
Ook in Solo Learn kun je verschillende programmeertalen leren. De interface doet een beetje denken aan Duo Lingo. Dat is niet gek: je bent in principe ook bezig met het leren van een nieuwe taal. Al ga je deze taal niet hoeven spreken, je moet wel een heel nieuw alfabet onder de knie krijgen. Je begint met een overzicht en krijgt vervolgens de basisvaardigheden. Je krijgt wat informatie en moet hier vervolgens vragen over beantwoorden. Als je een les hebt afgerond speel je de volgende les vrij.
Maar je kunt niet alleen leren in de Solo Learn-app: het is ook interactief. In het tabblad ‘play’ kun je een online tegenstander uitdagen om bijvoorbeeld een html-wedstrijdje te doen. Wie het eerst de vragen over html kan beantwoorden, krijgt extra punten. In het tabblad ‘code’ kun je zien wat andere gebruikers van de app hebben gemaakt. Je kunt zien hoe ze het hebben gemaakt en hoe het eruit komt te zien. Ook is er een discussie tabblad waar je terecht kunt voor vragen over het programmeren.
Sololearn: Learn to Code
Sololearn Inc
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
4. Grasshopper
Grasshopper heeft een iets overzichtelijkere interface dan Knowin of Solo Learn. Een sprinkhaan neemt je mee in verschillende lessen over programmeren. In het overzicht zie je een veld met blauwe lucht waar de vragen staan. Met goed beantwoorde vraag ‘spring’ je een stukje hoger de lucht in. Je moet eerst alle vragen in een les beantwoorden voordat je naar een volgende les kan gaan. Dan begin je weer onderaan.
In de eerste les leer je een vlag te tekenen door middel van code. Hierdoor wordt de code meteen heel visueel. Er wordt minder uitgelegd dan in de andere apps. De app geeft je zelf de kans om patronen te ontdekken in de code. Hierdoor begrijp je beter hoe een bepaalde manier van code schrijven werkt. In het menu heb je ook de zogenaamde ‘code playground’ waar je zelf van alles kunt uitproberen. Ook is er een forum waar code-puzzels worden uitgelegd en je kunt reageren met vragen. Ook de makers van Grasshopper reageren op je vragen.
Grasshopper: Learn to Code
Google LLC
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
5. Py
Bij Py kies je voor een programmeertaal en ga je meteen aan de slag. Je gaat automatisch door naar een volgende les. In de korte lesjes ga je al vrij snel bezig met zelf codes ‘schrijven’, oftewel het slepen van de codes naar de juiste plek. De app focust eerst vooral op de volgorde van code, iets wat bij de andere apps ontbreekt. Je krijgt een korte uitleg, en moet vervolgens meteen zelf de juiste code op de juiste plek zetten.
De uitleg is niet heel simpel, dus als je net begint en geen enkele kennis hebt van programmeren kan het nog wel eens lastig zijn om deze app te gebruiken. Je wordt iets minder aan de hand genomen dan bij de andere apps. Maar dit dwingt je ook om het zelf uit te gaan proberen, waardoor je het beter en sneller onder de knie krijgt. Ook in deze app kun je verschillende programmeertalen leren en meteen beginnen met het maken van een game, website of iOS-app.
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!