Apple biedt meerdere hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking, maar app-makers gaan nog een stapje verder. Deze apps voor blinden en slechtzienden maken niet alleen je smartphone-ervaring, maar ook je leven beter.
Lees verder na de advertentie.
Speciaal voor ons maandthema Toegankelijkheid is dit artikel ook volledig te beluisteren. Speel af.
Apps voor blinden en slechtzienden
In onze gids ‘Apple-apparaten gebruiken met een visuele beperking‘ hebben we gekeken naar wat Apple doet om blinden en slechtzienden te helpen zijn apparaten te gebruiken. Zowel de besturingssystemen van de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac hebben namelijk verschillende middelen om ook zonder je ogen van alle mogelijkheden gebruik te maken.
Verschillende app-makers gaan echter nog een stapje verder. Daar kijken we in dit artikel naar. We kiezen een serie apps uit die zowel het smartphonegebruik fijner maken als de technologie van je smartphone gebruiken om de wereld beter te zien.
1. Envision AI
De in Nederland gemaakte app Envision AI gebruikt de camera van je smartphone om te vertellen wat er in je omgeving te zien is. De app kan teksten, voorwerpen en mensen herkennen. Het is een indrukwekkende app die vaak het correcte antwoord geeft. Toch gaat het ook nog wel eens fout en sluit de app regelmatig plots.
De app heeft verschillende knoppen met helaas hele kleine tekst. Onderin is te kiezen uit ‘Tekst Herkenning’ voor het herkennen van tekst, ‘Algemene Herkenning’ voor het herkennen van allerlei voorwerpen en ‘Help en Instellingen’. Tik je op ‘Tekst Herkenning’ dan krijg je de opties ‘Instant’ voor normale teksten, ‘handwriting’ voor handgeschreven teksten en ‘document’ om hele documenten te lezen.
Kies je voor ‘Algemene herkenning’, dan kun je kiezen tussen ‘describe scene’ om wat er in beeld is, te beschrijven. Soms duurt dat wel eventjes, maar er klinkt een muziekje totdat het klaar is. Met ‘detect color’ vertelt de app welke kleur er te zien is en met ‘scan barcode’ scan je een streepjescode om informatie over een product te vinden. Met de laatste knop ’teach envision’ zijn nieuwe objecten en gezichten aan de app te leren, zodat de app je de volgende keer goed kan vertellen wie of wat de camera ziet.
Om de app te gebruiken moet je jezelf wel eerst registreren. Dat kan door de app te linken met je Facebook- of Google-account. Vervolgens is de app veertien dagen gratis te gebruiken. Daarna moet er voor een abonnement worden betaald. Dat kost 4,99 euro voor een maandelijks abonnement en een jaarlijks abonnement kost 39,99 euro.
Envision AI
Envision Technologies B.V.
2. VO Calendar en VA Calendar
VO Calendar is een agenda die speciaal is gemaakt voor blinden en slechtzienden, in samenwerking met expertisecentrum Koninklijke Visie. De app is alleen te gebruiken terwijl VoiceOver staat ingeschakeld. Met VoiceOver worden alle teksten op het scherm van een iPhone uitgesproken. In onze gids ‘Apple-apparaten gebruiken met een visuele beperking‘ leggen we uit hoe VoiceOver wordt ingeschakeld.
VO Calendar valt verder op door het overzichtelijke design, met grote teksten en grote knoppen. Fijn is dat de app een vaste indeling behoudt, zodat je altijd weet waar je jouw vingers moet plaatsen. Afspraken zijn in de agenda te plaatsen door ze in te spreken. De app is niet goedkoop; de iPhone-versie kost 10,99 euro in de App Store.
VO Calendar
Tom van Zummeren
VA Calendar is een agenda voor de iPad van dezelfde maker. Bij deze app ligt de focus op slechtzienden die moeite hebben met kleine letters. Alle teksten zijn bijvoorbeeld vergroot en het contrast kan worden aangepast. VA Calendar kost 4,49 euro in de App Store.
VA Calendar
Tom van Zummeren
3. TapTapSee
Met de app TapTapSee tik je twee keer op het scherm om een foto te maken. Vervolgens denkt de app even na, om daarna je te vertellen wat er op de foto staat. Dat geeft je de mogelijkheid om voorwerpen te identificeren of te vinden. Het is een verrassend accurate applicatie, die in detail kan vertellen wat er te zien is. Om de beschrijvingen te horen moet je wel VoiceOver aanzetten. De app werkt dan uitstekend samen met deze dienst.
TapTapSee
Cloudsight, Inc.
4. Be My Eyes
Werkt kunstmatige intelligentie toch niet helemaal mee? Dan biedt de app Be My Eyes uitkomst voor het identificeren van voorwerpen en teksten in je omgeving. Via deze app kunnen zowel blinden als zienden zich registreren. Blinden kunnen de camera van hun app gebruiken om naar iets te wijzen, waarna zienden via de app vragen beantwoorden over wat er te zien is. Denk bijvoorbeeld aan het voorlezen van een brief, het identificeren van voedsel of helpen met informatie tijdens het reizen. Dat kan volledig in het Nederlands.
Be My Eyes – Helping blind see
Be My Eyes
5. Earcatch
Earcatch geeft blinden en slechtzienden de kans om alles van een Nederlandse film of serie mee te krijgen. Door deze app krijg je namelijk via je koptelefoon audiobeschrijvingen van wat er gebeurt. Denk aan veranderingen van scène, geschreven teksten en andere momenten die je niet meekrijgt als je enkel de audio van een film of serie hoort.
De app kan thuis, maar ook in de bioscoop worden gebruikt. Om de app te gebruiken, zoek je eerst de juiste film of serie op en download je de audiobeschrijving. Deze zet je aan zodra de film of serie start. Via je iPhone luistert de app mee zodat alles vanzelf synchroon loopt. Earcatch is gratis in de App Store te downloaden.
Earcatch
Media Access Design B.V.
6. Prizmo Go
Moeite met het lezen van tekst? Dan is Prizmo Go een uitkomst. Deze camera-app zegt niets over voorwerpen of mensen in je omgeving, maar is heel goed in het herkennen en voorlezen van teksten. Ook in het Nederlands. Hiervoor tik je in de app rechtsboven op ‘EN’ en download je het Nederlands taalpakket.
Vervolgens richt je de telefoon op een tekst en druk je op de grote blauwe knop. Tik je daarna op ‘Reader’, dan wordt de tekst voorgelezen. In de instellingen van de app is tevens in te schakelen dat de tekst automatisch wordt voorgelezen. Deze app maakt op deze manier alle teksten toegankelijk. Het is niet perfect, want de voorleesstem maakt nog best wel eens foutjes. Wel is de app helemaal gratis te downloaden vanuit de App Store.
Prizmo Go › Tekst scannen, OCR
Creaceed SRL
7. Seeing AI
De app Seeing AI van Microsoft is vergelijkbaar met de eerder genoemde app Envision AI, maar is helemaal gratis. Deze app is makkelijker te gebruiken, want je hoeft alleen de camera te wijzen en de app begint met praten. Ook zijn de knoppen duidelijker. Je kunt kiezen uit korte tekst, document en product via streepjescode. Met de laatste knop kun je identificeren hoeveel mensen er om je heen staan en welke gezichtsuitdrukkingen ze hebben. Ook kan de app leren wie deze mensen zijn.
Het grote nadeel van Seeing AI is dat de app geen Nederlands spreekt. Hierdoor spreekt de app Nederlandse teksten in het Engels uit en dat is nauwelijks te volgen.
Seeing AI
Microsoft Corporation
Lees meer over Toegankelijkheid