Een iPhone maakt het leven een stuk makkelijker. Deze apps voor rolstoelgebruikers houden rekening met toegankelijkheid en nemen een hoop zorgen weg.
Lees verder na de advertentie.
De 5 beste apps voor rolstoelgebruikers
Wie op een rolstoel vertrouwt, weet dat niet alle plekken even toegankelijk zijn. Ook moet je vaak met van alles en nog wat rekening houden. Het is daarom fijn dat veel apps hun best doen om jouw leven net iets makkelijker te maken. Deze 5 apps voor rolstoelgebruikers helpen bij (openbaar) vervoer, navigeren, het zoeken van leuke uitjes en boodschappen doen.
1. Ongehinderd
Ongehinderd geeft je een overzicht van de dichtstbijzijnde rolstoelvriendelijke toiletten, parkeerplaatsen, restaurant, hotels, winkels en meer. Het grote voordeel van de app is dat alle plekken zijn getest door rolstoelgebruikers en alleen plekken met een keurmerk voor toegankelijkheid in het aanbod zijn opgenomen.
Ook kunnen andere rolstoelgebruikers hun ervaringen delen, waardoor Ongehinderd altijd up-to-date is. Bovendien zie je ook direct of een hotel een geschikte parkeerplek heeft (of niet) en kun je hier met een druk op de knop naartoe navigeren.
Ongehinderd heeft een actieve groep gebruikers, maar wanneer je op vakantie gaat of regelmatig naar het buitenland moet is Wheelmap aan te raden. Deze app doet in principe hetzelfde, maar werkt ook over de grens. Ook kun je de app in Nederland gebruiken en afhankelijk van je locatie zijn meer of minder plekken dan bij Ongehinderd op toegankelijkheid beoordeeld.
2. 9292
9292 is één van de populairste openbaar vervoer-apps voor iOS en beschikt over een speciale optie om toegankelijk te reizen. Wanneer je met de trein gaat, betekent dit dat je de sporen en de stationshal gelijkvloers zijn, of dat er een lift is. Als je met de NS gaat, moet er bovendien assistentieverlening aanwezig zijn die helpt bij het in- en uitstappen.
Bij busritten wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van een verlaagde instap of een loopplank. De chauffeur zal je bovendien altijd helpen als dat nodig is. Ook de meeste metrostations zijn goed te doen in een rolstoel.
Dit gaat helaas niet op voor trams, waarbij er verschillen tussen vervoerders bestaan en 9292 niet altijd accuraat is. Voor vertrek is het handig om op de website van HTM, GVB, RET of U-OV te controleren op toegankelijkheid van haltes en stations.
9292 reisplanner OV + e-ticket
9292
3. Google Maps
Google Maps is de meest populaire navigatie-app en toont ook de beste rolstoelvriendelijke routes. Hierbij wordt rekening gehouden met aanwezigheid van op- en afstapjes, hoogteverschillen en blokkades of wegwerkzaamheden.
De app is redelijk accuraat, maar waarschuwt wel dat de informatie niet klopt. Omdat Google Maps vertrouwt op input van gebruikers, kan het soms even duren voor een wijziging is verwerkt, zoals een opengebroken weg. Dit is hoe je in Google Maps een rolstoelvriendelijke route vindt.
4. Picnic
Niet elke supermarkt is even rolstoelvriendelijk. Zo staat de pindakaas die jij wil hebben misschien wel heel hoog in het schap, zijn de paden te smal of vind je het gewoon een gehannes. In dit soort situaties biedt een ’thuisbezorgsupermarkt’ zoals Picnic uitkomst.
Je bestelt wat je nodig hebt via de app, betaalt via iDeal of PayPal en geeft aan wanneer men het komt bezorgen. Hierbij vindt de aflevering plaats binnen een tijdslot van een uur, zodat je niet de hele dag thuis hoeft te betalen. Bovendien bezorgt Picnic de boodschappen tot in je keuken en betaal je hier niets extra’s voor.
Jammer genoeg werkt de bezorgsuper wel met een wachtlijst, waardoor je misschien eventjes geduld moet hebben. Ook is het assortiment beperkter dan dat je van een Albert Heijn of Jumbo gewend bent. Bovendien bezorgt Picnic nog niet overal in Nederland.
Picnic Online Boodschappen
Picnic
5. fuelService
fuelService doet precies wat je van de naam mag verwachten: de app helpt je tijdens het tanken. Vooraf vind je snel en gemakkelijk welke tankstations deze dienst aanbieden en dien je een hulpverzoek in. Zodra je bent aangekomen, druk je op de knop, krijg je een wachttijd en komt iemand je helpen.
Vooraf kun je de betaalopties zien, wat eveneens een zorg weghaalt. Wel is het jammer dat je niet met iDeal of PayPal kunt betalen. Hierdoor loop je soms alsnog te priegelen wanneer de pinautomaat bijvoorbeeld niet verplaatsbaar is.
fuelService
Fuel Service Ltd
Meer over toegankelijkheid
Op iPhoned schrijven we vaker over toegankelijkheid. Zo hebben we onder meer de beste Apple-apparaten voor mensen met een fysieke beperking vergeleken en apps voor blinden en slechtzienden op een rijtje gezet. Ook zit je iPhone, iPad of Mac vol met instellingen voor personen met een visuele beperking.