Je kunt Wikipedia via de browser bezoeken, maar wanneer je vaak dingen opzoekt, is een app handiger. Naast de officiële app zijn er ook genoeg andere applicaties beschikbaar. iPhoned zet de vier beste op een rijtje.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
De beste Wikipedia-apps voor iPhone en iPad
Wikipedia is één van de grootste bronnen van informatie op het internet. Vrijwel alles is te vinden in de online encyclopedie. Ook op je iPhone en iPad is al deze informatie binnen handbereik: apps bieden uitkomst. Er zijn echter meer dan 80 Wikipedia-applicaties in de Store te vinden, waardoor je het overzicht makkelijk kwijtraakt. Wij zetten daarom onze 4 favorieten op een rijtje.
1. Wikipedia: de basis
We kunnen uiteraard niet anders beginnen dan met de officiële app. Naast dat je toegang hebt tot alle artikelen, bezit de applicatie ook enkele toffe features. Eén daarvan is een lijstje dat je dagelijks krijgt voorgeschoteld op basis van je persoonlijke voorkeuren.
Daarbij selecteren ook Wikipedia-medewerkers (of vrijwilligers) dagelijks meer algemene artikelen die je niet mag missen. Om het persoonlijk randje compleet te maken, wordt ook dagelijks teruggekeken naar wat er in de geschiedenis op deze specifieke dag plaatsvond. Ook de ‘Nearby’-functie is een leuke toevoeging. Op een map van jouw omgeving worden relevante artikelen getoond.
Daarnaast houdt de app bij waar je was gebleven, zodat je direct kunt doorgaan met lezen de volgende keer dat je de app opstart. Tot slot beschikt de app over een nachtmodus, waarbij het thema zwart wordt. Artikelen lezen wordt zo een stuk aangenamer voor je ogen.
Wikipedia
Wikimedia Foundation
2. V for Wikipedia: duur, maar goed
V for Wikipedia is de mooiste Wikipedia-app voor iOS. De app beschikt over een speelser lettertype dan de officiële variant en is opgefleurd met mooie kleuren en animaties. Dankzij de ‘Dichtbij’-functie vind je relevante Wikipedia-artikelen van jouw omgeving.
Door de focus op goed leesbare lettertypen is het fijn om lange artikelen te lezen. Ook kun je een donker thema instellen, waardoor je ogen (’s avonds) minder vermoeid raken. Bovendien beschikt de app over een uitgebreide voorvertoning, waardoor je gemakkelijk een artikel kunt scannen op relevantie.
Tot slot is de ‘meest gelezen’ functie een leuke toevoeging. V for Wikipedia is de meeste complete Wikipedia-app beschikbaar, maar helaas ook de duurste. Voor 6,99 euro is de app te downloaden.
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
3. Inquire: goed(koop)
Inquire heeft grotendeels dezelfde functies als V for Wikipedia, maar is iets minder mooi vormgegeven. Zodoende is het lettertype redelijk gelijk aan dat van de website, waardoor het lezen van lange artikelen wat moeite kost.
Desondanks is de app wel erg uitgebreid en beschikt het bijvoorbeeld over de ‘Dichtbij’-functie, waardoor je op een map artikelen uit jouw omgeving krijgt voorgeschoteld. Ook toont de app welke artikelen de afgelopen tijd het populairst zijn.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Unieke toevoeging is het ‘Ontdekken’-tabblad. Hierin worden artikelen aan de hand van datum, locatie en huidige evenementen in de wereld voor jou geselecteerd. Wanneer het bijvoorbeeld in het nieuws over een oorlog gaat, toont de app een artikel over de voorgeschiedenis van dit conflict. Ook wordt dagelijks een belangrijk evenement uit de geschiedenis uitgelicht.
4. Wikiwand: voor wanneer je haast hebt
Wikiwand onderscheidt zich ten opzichte van de bovenste twee apps door zijn interface. De app is compleet gericht op het zo snel mogelijk tot je nemen van informatie. Wanneer je zodoende niet van lange artikelen houdt, is dit de app voor jou. Als kers op de taart is hij ook nog eens gratis.
Wanneer je in Wikiwand een artikel bekijkt, zie je direct de meest belangrijke feiten in een handig overzicht opgesomd. Via de felgekleurde knoppen onder dit overzicht navigeer je snel en gemakkelijk naar de verschillende hoofdstukken van het artikel.
Ook toont de app een voorvertoning van een artikel, zodra je op een link drukt. Zo zie je wederom of het artikel de moeite waard is om te lezen. Daarbij is de zoekfunctie behoorlijk uitgebreid. Wanneer je op zoek bent naar een specifiek artikel worden artikelen in drie talen gescand door de app. Wederom beschikt ook deze app over een mogelijkheid om artikelen die over dingen bij jou in de buurt gaan op te zoeken. Tot slot is de app gratis.
Wikiwand: snellere Wikipedia-reader
Wikiwand
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!