Google nieuwsfeed maakt iOS-app van Google persoonlijker

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Google maakt app persoonlijker met wirwar van nuttige en irrelevante info

7 september 2017, 16:51
3 min leestijd
Google maakt app persoonlijker met wirwar van nuttige en irrelevante info
Google

Google

Gratis

Reviewscore

6

De Google-app voor iOS is precies dat: een app met zoveel mogelijk van wat Google doet erin gestopt. Sinds kort is de Google Nieuwsfeed binnen de app nog persoonlijker gemaakt, maar hoe nuttig is dat precies?

De hoofdmoot van de Google app was en is nog steeds dat je snel iets op kunt zoeken, of het nu een persoon, plek of plaatje is. Gewoon googelen maar dan in een app en niet via Safari of Chrome. De laatste jaren is de app wel steeds slimmer gemaakt door je ook een overzicht te geven van bijvoorbeeld je vluchtgegevens of vertrektijden van het ov.

Lees verder na de advertentie.

Daar komt nu een Nieuwsfeed bij die je zowel lokaal als wereldnieuws geeft, gebaseerd op jouw voorkeuren. Ook kun je beroemdheden of films en series die je googelt gaan volgen, zodat ze in je Google Nieuwsfeed terechtkomen.

De Google nieuwsfeed

Als je de app voor het eerst opent, dan word je meteen gevraagd of je de Google-app wilt aanpassen aan jouw wensen. Als je daarvoor kiest, dan vraagt Google je om toegang tot je locatie- en browsergeschiedenis (dat laatste betreft alleen die van Google Chrome). Ook worden je zoekopdrachten via Google-diensten bekeken, allemaal om de Google-app slimmer te maken.

Daarna is je persoonlijke nieuwsoverzicht klaar voor gebruik. De Nieuwsfeed staat direct onder de grote zoekbalk waarmee je kunt googelen. De feed wordt gevuld met onder meer het weerbericht, eventuele afspraken die je hebt staan in je Gmail of Google Calendar en daaronder nog een hoop nieuws over tal van onderwerpen.

Onduidelijk overzicht

Wat je te zien krijgt, lijkt vooral gebaseerd op websites die je ooit hebt bezocht. En daar wringt de schoen al gelijk, want dat je ergens ooit een nieuwsbericht over hebt gelezen, betekent niet meteen dat je daar voortaan vaker over wilt lezen.

Het nieuwsoverzicht in de Google app wordt daarom waarschijnlijk een wirwar van nuttige en volstrekt irrelevante zogeheten ‘kaarten’. Je kunt per zogeheten kaart wel aangeven dat je voortaan niets meer van die nieuwsbron wilt zien.

Dit doe je door rechtsboven in een kaart op de drie bolletjes te drukken. In het menu dat vervolgens tevoorschijn komt, kun je ook kiezen voor ‘De feed aanpassen’. Dat stuurt je naar een flinke lijst met allerlei onderwerpen die je al dan niet wilt zien in je nieuwsoverzicht. Maar die lijst is al net zo onoverzichtelijk als het overzicht zelf.

Vervelend algoritme

Neem nou de categorie ‘Amusement’. Die bestaat uit drie subcategorieeën: Album, Tv-updates en Filmupdates. Filmupdates kun je uitzetten met een simpel schuifje, maar bij de andere twee moet je nog een submenu in. Wat je daar aantreft: ook een schuifje. Het lijkt zo een beetje alsof ook het optiemenu van de Google app door een algoritme is samengesteld.

Zet je iets uit, dan weet je ook niet wat daarvan nou het effect gaat zijn. Zoiets moet je overlaten aan het ‘slimme’ algoritme van Google, dat je herhaaldelijk blijft vragen over welke voetbalclubs je nieuws wilt lezen, zelfs nadat je al drie clubs hebt aangevinkt. Ik ben nu supporter van zowel Ajax, PSV als Feyenoord, maar ik kan niet zeggen dat ik groot fan ben van de Google Nieuwsfeed.

Download de Google-app in de App Store (gratis)

Google

Google

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu