Gebruik je iPad als gitaarversterker met deze apps

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Met deze apps gebruik je je iPad als gitaarversterker

24 augustus 2017, 13:34
4 min leestijd
Met deze apps gebruik je je iPad als gitaarversterker

Je kunt je iPad voor allerlei toepassingen inzetten, maar wist je dat je ‘m ook als gitaarversterker kunt gebruiken? We laten je zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Zo gebruik je je iPad met je gitaar

Als (elektrisch) gitarist weet je hoe lastig het soms kan zijn om naar hartelust te kunnen oefenen. Veel gitaarversterkers hebben een koptelefoonaansluiting, maar dan moet je deze alsnog overal mee naartoe nemen. Gitaar spelen via je iPad is dus een uitkomst, want je hoeft dan alleen je tablet en een koptelefoon of oordopjes mee te nemen.

Om apps te gebruiken om gitaargeluid te maken, heb je een zogeheten interface nodig. Dit is een klein apparaatje dat een brug vormt tussen je iPad en je gitaar. Je kunt immers niet zomaar een instrumentkabel in de tablet prikken. Vervolgens kun je via de koptelefoonaansluiting beluisteren wat je speelt.

iPad gitaar

Interfaces zijn er in allerlei verschillende prijsklassen. Goedkopere interfaces zijn aan te sluiten op de audiopoort van je iPad, terwijl duurdere interfaces via de Lightning-poort aangesloten worden. Voor 35 euro kun je bijvoorbeeld de IK Multimedia iRig 2 aanschaffen, die voor oefensituaties prima geluid geeft. Een digitale interface, zoals de Apogee JAM (148 euro), is net wat beter, maar is eigenlijk alleen echt nodig als je opnames wil maken in de studio.

Om het meeste uit je interface te halen, heb je natuurlijk ook apps nodig. Hieronder hebben we een aantal apps op een rijtje gezet die niet alleen degelijk geluid en veel opties bieden, maar ook handige gereedschappen ingebouwd hebben die je als gitarist nodig hebt.

1. Garageband

iPad gitaar

Apples eigen Garageband is sinds dit jaar gratis te gebruiken, en bevat een heleboel features die niet alleen voor gitaristen bedoeld zijn. In theorie kun je met de app een heel nummer opnemen en verschillende instrumenten opnemen. Uiteraard kun je de app ook gewoon gebruiken om gitaar mee te spelen, waarbij je uit verschillende typen versterkers kunt kiezen.

Garageband heeft daarnaast een aantal andere handigheden ingebouwd. Zo oefen je met de metronoom op tempo en maakt het ingebouwde stemapparaat een losse tuner overbodig. Ook kun je pedalen toevoegen aan je versterker, zodat je bijvoorbeeld met een galm of echo kunt spelen. Als je geen geld aan een losse app uit wil geven, dan is Garageband Ă©Ă©n van de beste apps die je kunt downloaden.

→ Download Garageband in de App Store (gratis)

2. BIAS Amp & FX

BIAS bestaat uit een tweetal apps gericht op gevorderde gitaristen, die je veel controle geeft over de klank van je gitaar. In BIAS Amp kun je ieder aspect van een gitaarversterker aanpassen, van de gebruikte buizen tot aan het type luidspreker dat gebruikt wordt. Ook kun je kleine details wijzigen, zoals het type transformator of de instellingen van de eindversterker.

BIAS FX laat je de versterkers uit Amp in een live situatie inzetten, waarbij je allerlei pedalen kunt gebruiken in combinatie met je zelfgemaakte versterker. Hier kun je ook de volgorde van effecten aanpassen, waarbij je uit een hele reeks aan pedalen kunt kiezen. Zo zijn klassiekers zoals chorus en phasers aanwezig, maar ook equalizers en tremolo’s.

Het nadeel is dat de apps niet de goedkoopste zijn. Met in-app-aankopen kun je daarnaast nog pakketten met extra effecten en versterkers aanschaffen. Daar staat tegenover dat de maker van BIAS regelmatig zijn apps in de aanbieding doet, waarbij kortingen tot 50 procent niet ongewoon zijn. Het kan dus lonen om even af te wachten.

→ Download BIAS Amp in de App Store (21,99 euro)

→ Download BIAS FX in de App Store (21,99 euro)

3. AmpliTube

AmpliTube is volledig gericht op gitaristen en bassisten en biedt dan ook vergelijkbare functies als BIAS. Het verschil is dat AmpliTube z’n best doet om echte versterkers zo strak mogelijk na te bootsen, inclusief de originele merknamen en productnamen. Zo zie je in AmpliTube bijvoorbeeld versterkers van Fender en Marshall terug, terwijl deze in andere apps vaak gefingeerde naam hebben.

De app laat je, naast een versterker en luidspreker, zes losse pedalen instellen. Vier hiervan stel je vóór de versterker in, met twee pedalen aan het eind van de keten. Deze variëren van distortion, chorus en fuzz tot aan wah-wah en octavers.

AmpliTube biedt per fabrikant een pakket dat je kunt kopen met in-app aankopen om toegang te krijgen tot de bijbehorende versterkers. Deze pakketten bevatten vaak ook pedalen, microfoons en andere extra instellingen om je geluid vorm te geven. Zo bepaal je zelf hoeveel je uitgeeft aan de app, naast wat de app zelf kost.

→ Download AmpliTube in de App Store (21,99 euro)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu