NS Reisplanner-app: praktische tips en handige alternatieve trein-apps

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

NS Reisplanner Xtra: 5 praktische tips (en 6 alternatieven)

22 mei 2018, 11:09
4 min leestijd
NS Reisplanner Xtra: 5 praktische tips (en 6 alternatieven)

Als je met de trein reist, mag een goede NS Reisplanner niet ontbreken op je iPhone. In dit artikel zetten we wat praktische tips op een rij, en bieden we enkele alternatieven.

Of je nu dagelijks de trein pakt naar je werk of school, of alleen in het weekend met de NS reist: de app NS Reisplanner Xtra van de Nederlandse Spoorwegen verdient een prominent plekje op je het homescreen van je iPhone.

Lees verder na de advertentie.

NS Reisplanner downloaden

De NS Reisplanner Xtra app is gratis te downloaden en is zowel voor de iPhone als de iPad ontwikkeld. Je hebt minimaal iOS 8.0 of nieuwer nodig om de app te gebruiken, in ons iOS-update overzicht check je of jouw iPhone hiervoor geschikt is. De app neemt 80,8MB aan ruimte in beslag.

De NS heeft een goederentrein aan functies in de app gepropt, maar ze gelukkig wel overzichtelijk verpakt. Zo kun je uiteraard je reis plannen, maar blijf je ook op de hoogte van storingen, werkzaamheden, nieuws en diensten als de OV-fiets en NS Zonetaxi. Om dit overzichtelijk te maken, hebben we hieronder een aantal praktische NS Reisplanner tips op een rijtje gezet.

NS

NS Reizigers B.V.

Gratis via App Store
NS Reisplanner

Een alarm instellen voor storingen op jouw traject

Als je regelmatig op een vast traject reist, is het handig om meldingen te ontvangen over vertragingen, storingen of werkzaamheden. Dit stel je in door onderstaande stappen te doorlopen.

  1. Open de NS Reisplanner Xtra-app op je iPhone;
  2. Tik op het hamburgermenu (de drie streepjes links bovenin) en kies ‘Mijn Reizen’;
  3. Tik op het blauwe plusje om je traject toe te voegen;
  4. Zet bij het kopje ‘Meldingen’ de schakelaar achter ‘Afwijkingen’ op groen.

Geef door als je trein te druk is

Keer op keer in een overvolle trein staan is geen pretje. Om dit probleem in kaart te brengen, is er een meldingsfunctie toegevoegd waarin je de drukte in je trein kunt doorgeven. Kies een groen, oranje of rood gezichtje om je emotie aan te geven en zet daaronder of je moest staan, zitten of helemaal niet mee kon. De NS verzamelt deze feedback en kan er in de toekomst de dienstregeling op aanpassen. Zo geef je de treindrukte door:

  • Open de NS Reisplanner app en zoek via de Reisplanner jouw trein op;
  • Tik in het volgende venster op de naam van de intercity;
  • Kies ‘Drukte’ en geef aan hoe druk het is;
  • Stuur je feedback door door op ‘Insturen’ te tikken.
NS Reisplanner

Orden de reisinfo op stiptheid, drukte en overstap

Met de filters van de Reisplanner in de NS-app kun je aangeven wat jij belangrijk vindt voor je reis. Zo kun je de ritprijs in beeld brengen, of het aantal keren dat je moet overstappen. Hetzelfde geldt voor drukte, reistijd en het spoor.

  • Open de Reisplanner-app en plan een reis;
  • Tik op het pennetje rechts bovenin beeld;
  • Wijzig je resultaten door blokjes naar onder te slepen.

Bekijk alle treinen met de NS Treinrader

De NS heeft een leuke extra in de reisplanner verwerkt in de vorm van de NS Treinradar. Op deze kaart zie je alle treinen die op dit moment in Nederland rondrijden. Je opent de Treinradar door het menu te openen en ‘Treinradar’ aan te tikken.

Kies vervolgens een van de bewegende bolletjes om meer info over een individuele trein te krijgen. Kijk bijvoorbeeld hoe hard hij rijdt, uit hoeveel delen hij bestaat en waar hij naartoe gaat. Zo kun je ook al weten of er een stiltecoupe of toilet aanwezig is voordat jouw trein het station binnengereden komt.

NS Reisplanner

Check de voorzieningen van een station

Zowel in de trein als op het station komt de NS Reisplanner van pas. Zo kun je per station precies zien wat de indeling is en welke voorzieningen er aanwezig zijn. Tik op het hamburgermenu en kies ‘Stations’ om een lijst met alle stations in Nederland op te vragen. Hier kies je vervolgens een station uit om de winkels, service en de kaart te bekijken. Zo weet je bijvoorbeeld precies wat voor eten je ergens kunt halen als je trein vertraging heeft.

Alternatieve NS-apps voor je iPhone en iPad

Naast de app van de NS zelf, zijn er genoeg andere apps in de App Store die je ook op de hoogte houden van de laatste reis-info. Hieronder hebben we een aantal van onze favorieten alternatieven op een rijtje gezet.

Wat is jouw favoriete app voor het reizen met ov? Laat het weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu