Opinie: Welke van deze 4 apps kijkt het beste af bij Snapchat?

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Welke van deze 5 apps kijkt het beste af bij Snapchat?

28 maart 2017, 21:01
6 min leestijd
Opinie: Welke van deze 5 apps kijkt het beste af bij Snapchat?

Snapchat kan niet langer leunen op verdwijnende foto’s en verhalen om zich te onderscheiden. Andere apps namen die mogelijkheden de laatste tijd over. Wij bekijken welke app dat het succesvolst doet.

Lees verder na de advertentie.

Update 28/03/2017: Facebook ondersteunt nu de verslag-functie en is te vinden op nummer 4 in de lijst.

Deze apps lijken steeds meer op Snapchat-apps

We hebben de laatste tijd vaak mogen beschrijven hoe bedrijven ‘inspiratie opdoen’ bij Snapchat voor nieuwe functies in eigen apps. Snapchat maakte altijd onderscheid van andere chat-apps door beeld centraal te laten staan. Zo stuur je foto’s en video’s naar elkaar die na enkele seconden verdwijnen. Daarnaast maak je een ‘Verhaal’ voor alle volgers door zulke beelden achter elkaar te plakken, die na 24 uur verwijderd worden.

Inmiddels is Snapchat niet meer de enige app die deze mogelijkheden biedt. In dit artikel bekijken we vijf apps die de Snapfuncties hebben overgenomen, daarna kiezen we de app die dat het beste heeft gedaan. Want beter goed gejat, dan slecht verzonnen.

Lees ook: Hoe moet het nu verder met Snapchat?

Instagram Stories reclame

1. Instagram

Fotodienst Instagram heeft sinds augustus 2016 zijn eigen Instagram Stories, die inmiddels door gebruikers is omarmd. Naast het standaard uploaden van foto’s in de app, kun je ook beelden als verhaal publiceren. Deze foto’s en filmpjes komen bovenin de app te staan, zodat ze opvallen voor iedereen.

Voordelen: al je bestaande Instagram-volgers zien je Stories meteen, daardoor heb je direct een aantal volgers. Ook zal de interface van Instagram voor velen een stuk duidelijker zijn dan de vaak ingewikkeld genoemde bediening van Snapchat. De foto’s en video’s zijn op te leuken met een klein aantal stickers en alle emoji, daarnaast kun je tekst, filters en krabbels toevoegen. Na het delen kun je bekijken wie jouw verhaal heeft bekeken. Je kunt verder simpel door verhalen van anderen navigeren en foto’s aan je verhaal toevoegen die je recent hebt genomen.

Nadelen: Er zijn op dit moment slechts een paar stickers om op de foto te plakken. Als we het dan toch met Snapchat vergelijken, missen we nog wel selfiemaskers en de geofilters (al worden die in enkele steden getest).

WhatsApp Status tips

2. WhatsApp

Op WhatsApp heet de functie WhatsApp Status en hij is sinds 20 februari 2017 beschikbaar. De verhalen worden in een apart tabblad binnen de app gebundeld, waar je ze kunt bekijken en plaatsen.

Voordelen: Op WhatsApp heb je waarschijnlijk enkele andere contacten dan op andere berichten-apps. WhatsApp is Ă©Ă©n van de meestgebruikte apps ter wereld en dat betekent in potentie een grote doelgroep. Het toevoegen van beelden is simpel, je kunt direct een foto maken of eerder gemaakte foto’s en screenshots selecteren. Die kun je nog bijsnijden en voorzien van emoji, tekst en krabbels.

Nadelen: WhatsApp draait in de basis veel minder om beeld en veel meer om tekst. Daarnaast is de Status-functie te veel verstopt om op te vallen, waardoor je niet snel verhalen van anderen bekijkt. De kans is groot dat inmiddels nog maar weinig van je contacten gebruikmaken van de mogelijkheid, ook omdat het beter tot zijn recht komt op Snapchat of Instagram. Verder is WhatsApp niet erg uitgebreid wat betreft stickers, filters of andere aankleedvormen.

3. Facebook Messenger

Op dit moment kun je contacten op Facebook Messenger individueel foto’s en video’s sturen via de Camera-functie van de app. Ze verdwijnen niet vanzelf, maar het platform is begonnen met de uitrol van ‘Facebook Messenger Day‘. Daarmee kun je verhalen plaatsen die voor anderen te zien zijn en die wĂ©l automatisch verdwijnen. Het kan nog wel een tijdje duren voor jij daar gebruik van kunt maken.

Voordelen: Facebook Messenger is een chat-app die beeld en tekst al langer combineert, bijvoorbeeld met gifjes en stickers. Daarnaast is Messenger gelinkt aan Facebook, wat betekent dat je veel mensen tegelijk bereikt, misschien nog wel meer dan op Instagram en WhatsApp. Met Messenger Day verschijnen de verhalen boven de chats, zodat ze duidelijk zichtbaar zijn. Verder heeft de app enorm veel geinige en gave filters en stickers die je over de beelden kunt leggen. Natuurlijk kun je daarnaast tekst en krabbels toevoegen.

Nadelen: De verhaalfunctie is nu nog niet voor iedereen beschikbaar en als je foto’s en video’s naar vrienden verstuurt, komen ze gewoon in een chat te staan. Daarnaast is het jammer dat Facebook zijn maskers van het overgenomen bedrijf MSQRD niet beschikbaar stelt in deze functie, want selfiemaskers werken in Snapchat heel goed.

viber

4. Facebook

Niet alleen Messenger, ook de reguliere Facebook-app heeft nu een verslagfunctie. Je opent de optie binnen Facebook door naar rechts te vegen op het nieuwsoverzicht. Het is mogelijk om een nieuwe foto of video te maken of om er een uit je galerij te pakken. Na 24 uur zijn ze weer weg.

Voordelen: Op Facebook heb je waarschijnlijk al tientallen, zo niet honderden vrienden. Die kunnen allemaal je verslag bekijken. Steeds als iemand ernaar kijkt, kleurt het cirkeltje rond je verslag blauw. Je kunt dan zien wie er heeft gekeken. De camerafunctie heeft maskers en Prisma-achtige filters die je over jouw gezicht of omgeving kunt leggen, daarnaast zijn er lijstjes en kleurfilters om de foto’s en video’s te bewerken. Natuurlijk kun je ook teksten en krabbels toevoegen, al zijn de functies verder niet heel uitgebreid.

Nadelen: In vergelijking met andere apps als Snapchat en Instagram zijn de mogelijkheden nog wat beperkt. Ook jammer is dat je de verslagen nog niet in de webversie op mobiel en pc kunt bekijken.

facebook stories

5. Viber

Met chatapp Viber is het sinds kort ook mogelijk om berichten te sturen die na een bepaalde periode weer verdwijnen. Je kunt deze foto’s en video’s naar individuele gebruikers sturen, maar er is geen ‘Verhaal’-optie die door al je contacten tegelijk te zien is.

Voordelen: Viber kent tientallen stickers om over beelden heen te plakken. Je kunt er ook tekeningen aan toe voegen en er is een kwastdikte die dunner of dikker te maken is. Daarnaast is tekst toevoegen simpel en geef je berichten een bepaald aantal seconden mee als je wilt dat ontvangers ze niet voor altijd kunnen bekijken. Ook eerder genomen foto’s kun je versturen.

Nadelen: De app is niet erg uitgebreid wat betreft de aankleding van je foto’s. Er zijn wel een aantal stickers, maar bijvoorbeeld geen speciale filters. Daarnaast is de verhaalfunctie een groot gemis, want daarmee bereik je alle contacten in Ă©Ă©n keer. Een extra nadeel is dat je op Viber waarschijnlijk minder contacten hebt dan op de andere apps in deze lijst.

Welke app heeft de meeste Snapchat-potentie?

De app die na Snapchat de meeste kans heeft om van Snapchat-achtige functies het grootste succes te maken, is wat ons betreft toch Instagram. Simpelweg omdat die app al helemaal om beeld draait. Daarnaast zien we dat de Stories-optie goed opgepikt wordt door gebruikers en dat de app voldoende tools biedt om foto’s fraaier te maken.

Op WhatsApp komt de mogelijkheid het minst van allemaal tot zijn recht. Helaas ook omdat de optie verstopt zit in een ander tabblad, want de meeste interactie vindt plaats in de Chats-tab.

Heb jij voorkeur voor een app? Laat het ons hieronder weten!

Lees het laatste nieuws over Snapchat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu