Een taal leren met Duolingo is niet makkelijker dan andere methodes, maar wel leuker. We leggen uit hoe deze app werkt en wat de andere mogelijkheden zijn.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Een taal leren met Duolingo
Ga je deze zomer naar een land waar je de taal nog niet van spreekt, of wil je om een andere reden je woordenschat uitbreiden? Dan ben je bij de app Duolingo aan het juiste adres. Deze app laat je op speelse wijze een taal leren, door de lessen in kleine behapbare stukjes op te delen en je ervaringspunten te geven.
Dit neemt niet weg dat je nog steeds je best moet doen en echt moet werken. In dit artikel leggen we uit hoe je met deze app een nieuwe taal leert, maar ook wat de andere mogelijkheden zijn.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Kies je taal
Bij het gebruik van de app zijn er drie tabs: Learn, Clubs en Shop. Learn is uiteraard de belangrijkste, want hier leer je nieuwe talen. Door in deze tab bovenin op de balk en vervolgens op het plus-icoontje te tikken, kies je een nieuwe taal. Je krijgt in de app alle ruimte om meerdere talen tegelijk te leren, maar dan maak je het jezelf wel veel moeilijker.
Als je vanuit het Nederlands een nieuwe taal leert, dan is er helaas niet veel keuze. Klik je op het scherm voor het kiezen van een nieuwe taal namelijk op ‘Voor Nederlandssprekenden’, dan is Engels de enige optie. Is Engels echter geen probleem, dan gaat er een wereld voor je open. Bij het kopje ‘For English Speakers’ staan namelijk talen als Spaans, Frans en Duits, maar ook Japans, Zweeds, Russisch, Hebreeuws en meer. In totaal zijn er vanuit het Engels meer dan twintig talen te leren.
Start je een nieuwe taal, dan geef je aan of je een beginnende spreker bent niet. Ken je al aardig wat woorden, dan mag je een test doen zodat de app weet welk niveau je hebt. Op deze manier vermijd je overbodige lessen.
Start je lessen
Het scherm van elke taal bestaat uit verschillende bolletjes met onderwerpen, bijvoorbeeld ‘Food’ of ‘Time’. Elk onderwerp heeft meerdere lessen. Tik op een bolletje om een les van dat onderwerp te starten. Lessen duren doorgaans enkele minuten, dus ze zijn makkelijk tussendoor te doen. Voltooi je alle lessen van een onderwerp, dan heb je dat onderwerp onder de knie en mag je door.
Hiermee is het echter niet gedaan. Duolingo weet heel goed dat talen leren voornamelijk goed werkt als je herhaalt. De lessen die je eerder voltooid hebt moet je dus bijhouden. Onder elke les staat daarom een levensbalk die langzaam inzakt. Door te oefenen zorg je dat deze balk vol blijft en jij de lessen goed onthoudt. Oefenen kan door op de specifieke les of rechtsboven op ‘Practice’ te tikken.
De lessen zijn onderverdeeld in verschillende segmenten, maar die zijn direct duidelijk als je ze ziet. Soms moet je een zin vertalen door uit een aantal beschikbare woorden te kiezen en deze te rangschikken. Andere keren moet je de vertaling gewoon typen. Doe je een taal die niet uit Latijns schrift bestaat, dan moet je ook tekens en klanken combineren.
Zet door
Belangrijk bij het leren van een taal, en dat is ook bij Duolingo het geval, is dat je door blijft zetten. Dit betekent dat je elke dag de app moet openen om enkele lessen te doen. Een dag overslaan is niet erg, maar als je het langer laat liggen, zakt de opgedane kennis weer weg. Er worden niet voor niets regelmatig grappen gemaakt over hoe Duolingo de ultieme app is om te zien dat je geen doorzettingsvermogen hebt.
In de tweede tab, Clubs, word je lid van een taalclub. In deze club zit je samen met anderen die dezelfde taal leren en moedig je elkaar aan. Linksboven in deze tab tik je op ‘profile’ om je profiel te vinden. Hier vind je niet alleen de instellingen, maar ook een algemeen leaderboard voor vrienden die je hebt toegevoegd. Door naast deze leaderboard op ‘Add’ te tikken, voeg je nieuwe vrienden toe via Facebook, e-mail of hun gebruikersnaam.
De derde tab is voor de shop. In deze winkel besteed je zowel echt geld, als Lingots die je door talen te leren hebt verdient. Met echt geld koop je advertenties in de app weg. Deze kleine reclames zie je na elke les, maar storen nauwelijks. Met je verdiende muntjes, Lingots, koop je nieuwe pakjes voor de Duolingo-uil of de mogelijkheid om een streak die je verloren hebt, te herstellen.
→ Download Duolingo in de App Store (gratis)
Duolingo - Taallessen
Duolingo
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!