Getest: dit zijn de beste wachtwoorden-apps voor Apple-gebruikers

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Getest: dit zijn de beste wachtwoorden-apps voor Apple-gebruikers

29 juni 2021, 12:45
5 min leestijd
Getest: dit zijn de beste wachtwoorden-apps voor Apple-gebruikers

Een goede wachtwoordmanager houdt jouw digitale leven op slot. Dit is de beste wachtwoord-app voor Apple-gebruikers (inclusief uitstekende alternatieven).

Lees verder na de advertentie.

De beste wachtwoorden-apps voor iPhone en Mac

Een goede wachtwoordmanager is tegenwoordig onmisbaar. Zo’n dienst onthoudt niet alleen al jouw huidige aanmeldgegevens, maar verzint ook nieuwe, zeer lastig te kraken wachtwoorden.

Ook worden al je gegevens gesynchroniseerd. Zo maakt het niet uit of je probeert in te loggen op een telefoon, computer of tablet: de wachtwoord-app werkt overal en altijd.

Er staan een hele hoop wachtwoordmanagers in de App Store en dus is het niet vreemd dat je het overzicht bent verloren. Wij testen alle wachtwoorden-apps aan de lopende band en in dit artikel staan onze aanraders.

1. iCloud-sleutelhanger

Gebruik je alleen maar Apple-apparaten? Dan zijn er eigenlijk maar weinig redenen om een aparte wachtwoordmanager te downloaden. Er staat namelijk al een goede en compleet gratis wachtwoord-app op je iPhone: iCloud-sleutelhanger.

Wachtwoorden apps voor iPhone

Deze ‘app’ doet alles wat je van een moderne wachtwoordmanager mag verwachten. Hij onthoudt al je belangrijke aanmeldgegevens, kan sterke passwords verzinnen en synchroniseert op de achtergrond tussen je iPhone, iPad en Mac.

Bijkomend voordeel: je hebt geen ‘hoofdwachtwoord’ nodig, zoals bij veel andere apps. Je krijgt toegang tot je wachtwoordkluis via Face ID (gezichtsscan), Touch ID (vingerafdrukscan) of door je toegangscode in te vullen.

Nadelen heeft de iCloud-sleutelhanger ook. Hij werkt namelijk ronduit het best op Apple-apparaten. Op Windows-apparaten kun je de sleutelhanger wel gebruiken via de Chrome-browser, maar er zijn gewoonweg betere alternatieven op de markt voor mensen die Apple Ă©n Windows gebruiken.

iCloud Sleutelhanger macOS Monterey

Ook is het jammer dat de iCloud-sleutelhanger (nog) geen tweefactorcodes (2FA) kan opslaan. Dat is een lang woord, maar het komt erop neer dat je tijdens het aanmelden bij apps en websites dan een code op je telefoon krijgt die je moet invullen.

Er is trouwens wel goed nieuws. Vanaf dit najaar zit tweestapsverificatie standaard in de iCloud-sleutelhanger. De functie zit standaard ingebouwd in de nieuwe software-updates voor de iPhone, Mac en iPad: iOS 15, macOS 12 (Monterey) en iPadOS 15.

2. 1Password

1Password is een van de bekendste wachtwoordmanagers, en terecht. De app valt vooral op door zijn compleetheid. Naast alle standaardfuncties – het onthouden en aanmaken van wachtwoorden en het synchroniseren tussen al jouw apparaten – zit 1Password vol met allerei handige extra’s.

Beste wachtwoorden apps 1password

Neem bijvoorbeeld het feit dat de wachtwoord-app je een seintje geeft op het moment dat een van je wachtwoorden is gelekt. 1Password werkt hiervoor samen met Have I Been Pwned. Deze site houdt bij welke apps en websites getroffen zijn door datalekken, en checkt vervolgens of jouw aanmeldgegevens hierin voorkomen.

1Password heeft zelfs een speciale ‘reismodus’. Deze wist al je gevoelige gegevens voordat je op reis gaat, om ze vervolgens weer te herstellen op het moment dat je de grens bent overgestoken. Hierdoor kan je gevoelige informatie niet onderschept worden door de douane.

Het grootste nadeel van 1Password is de prijs. De app kost 3,99 euro per maand, of 37,99 euro voor een jaar. Wel kun je de kosten splitten met een familie-abonnement. Zo’n pakket 62,99 euro per jaar en kun je met maximaal 5 personen delen.

1Password 7 • Password Manager

AgileBits Inc.

Gratis via App Store

3. Bitwarden

De beste gratis wachtwoordmanager is Bitwarden. Het programma is open source (waardoor iedereen kan checken hoe het precies werkt), heel veilig en compleet gratis. Bitwarden is bovendien beschikbaar op alle grote platformen (iOS, macOS, Windows en Android) en daarmee een ideaal alternatief voor mensen die niet zitten te wachten op de toeters en bellen van 1Password.

Beste wachtwoorden apps bitwarden

Uniek aan Bitwarden is dat je wachtwoord-app op een eigen server kunt installeren. Je bent zo geheel onafhankelijk van derden en kunt alles gewoon in je ‘eigen cloud’ draaien. Bovendien kan de wachtwoordmanager overweg met Face ID en Touch ID, wat de beveiliging ten goede komt.

De gratis versie van Bitwarden is heel goed bruikbaar, maar fanatiekelingen kunnen beter de betaalde versie (Ă  1 dollar per maand) nemen. Je krijgt dan 1GB beveiligde opslag, een heuse 2FA-app voor meer veiligheid en de mogelijkheid om bijvoorbeeld een YubiKey te gebruiken. Deze usb-stick maakt inloggen nog veel veiliger.

Bitwarden wachtwoordbeheerder

Bitwarden Inc

Gratis via App Store

Ook het vermelden waard

Zoveel mensen, zoveel wensen. Wat wachtwoordbeheerders betreft is er niet zoiets als een universele maat die iedereen past. Met bovenstaande wachtwoord-apps kom je waarschijnlijk een eind, maar misschien zijn jouw voorkeuren (en eisen) net even anders.

Daarom bespreken we hieronder enkele wachtwoordmanagers die ook zeker de moeite waard zijn.

LastPass overzetten

LastPass

LastPass is een oude (en hele bekende) gediende in de wereld van wachtwoord-apps. Wij waren altijd fan van de app, maar ons enthousiasme is een beetje bekoeld. Sinds maart 2021 werkt de gratis versie van LastPass namelijk maar op Ă©Ă©n type apparaat. Je kunt de app dus gebruiken op een iPhone of Mac.

Ben je bereid om de portemonnee te trekken, dan neem je dit minpunt weg en haal je met LastPass een hele degelijke wachtwoord-app in huis. De beveiliging staat als een huis, het programma steekt op alle platformen overzichtelijk in elkaar en er is ondersteuning voor Face ID en Touch ID. Ook tof: je kunt met de LastPass Authenticator-app makkelijk 2FA gebruiken.

Lees ook: LastPass overzetten: zo stap je over op een andere wachtwoordmanager

LastPass Password Manager

LastPass US LP

Gratis via App Store

Dashlane

Dashlane is een hele gebruiksvriendelijke wachtwoorden-app, omdat het werkt met logo’s. Je kunt vanuit de app meteen bij andere apps en diensten inloggen. Ook kun je er gegevens van creditcards en andere data in kwijt.

Bij het installeren wijst Dashlane gebruikers erop dat je gegevens helemaal veilig zijn. Fijn is ook de wachtwoord-generator die superveilige wachtwoorden voor je genereert, van vier tot veertig karakters.

Dashlane is een gratis wachtwoord-app, maar je loopt wel snel tegen de beperkingen aan. Je hebt bijvoorbeeld een ‘Essential’-abonnement (Ă  2,49 euro per maand) nodig als je wachtwoorden wil beheren. Met een Premium-pakket haal je alles uit Dashlane. Dit abonnement kost 3,99 euro per maand.

Dashlane-wachtwoordbeheerder

Dashlane

Gratis via App Store

KeePass

Heel veilig, maar allesbehalve toegankelijk. Dat is KeePass in een notendop. Veel beveiligingsexperts dragen deze wachtwoordmanager een warm hart toe en de app is volledig open source. Iedereen kan dus precies meekijken hoe KeePass er onder de motorkap uitziet.

Het design van de wachtwoord-app zal niet iedereen aanspreken. De website is blijven hangen in de jaren ’90 en het installeren van KeePass kan voor de minder technisch onderlegden nog best een uitdaging zijn.

Wil je KeePass op een mobiel apparaat gebruiken, zoals een iPhone? Dan kun je het beste een aangepaste versie van het programma gebruiken, zoals KeePassium. Deze app is gebouwd op het systeem van KeePass, maar oogt moderner en is gebruiksvriendelijker.

KeePassium (KeePass)

KeePassium Labs

Gratis via App Store

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu