Zo werkt de App Store-keuring: achter de schermen bij Apples app-winkel

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Zo bepaalt Apple welke apps (niet) in de App Store komen

22 juni 2019, 13:01
2 min leestijd
Zo bepaalt Apple welke apps (niet) in de App Store komen

Apple heeft meer dan 300 mensen in dienst die dagelijks duizenden nieuwe apps testen. Er is zelfs een speciaal team van experts die de knoop doorhakt bij controversiĂ«le programma’s. Zo is het om bij de App Store te werken.

Lees verder na de advertentie.

Zo gaat de App Store-keuring eraan toe

CNBC heeft een reportage gemaakt over hoe het er achter de schermen aan toegaat. Hieruit blijkt dat Apple naast honderden ‘gewone’ app-testers ook een speciale ploeg van experts heeft klaarstaan. Dit team hakt de knoop door wanneer een controversiĂ«le app de App Store wil betreden.

De app-experts staan onder leiding van Phil Schiller, Senior Vice President Marketing bij Apple. Het team komt wekelijks samen om zich te buigen over nieuwe apps die mogelijk tegen de richtlijnen van de Store ingaan. Een bekend voorbeeld is Infowars, de show van Alex Jones die beticht werd van onjuiste informatie verspreiden en onlangs werd verwijderd.

App Store abonnementen meldingen

Het team van app-experts is ook verantwoordelijk voor het maken van de richtlijnen van de App Store, die als meetlat gelden voor ‘normale’ app-testers. Schiller geeft aan dat meer dan 300 mensen dagelijks controleren of aspirant-apps wel aan de voorwaarden voldoen. Naast het hoofdkantoor in CaliforniĂ« zijn onlangs ook afdelingen in Ierland en Shanghai geopend.

Lees ook: Nederlandse App Store toont voortaan reclames: zo herken je ze

Een pittige baan

Wellicht klinkt app-tester bij Apple als een leuke baan, maar in praktijk is het best pittig. Medewerkers moeten 50 tot 100 programma’s per dag keuren en er wordt per uur bijgehouden of ze wel productief genoeg zijn. Bovendien moeten de medewerkers accuraat zijn, want als later blijkt dat een app toch niet aan de kwaliteitseisen voldoet worden ze op de vingers getikt.

Vooral september is een drukke maand voor de keurmeesters, omdat veel ontwikkelaars hun apps dan klaarmaken voor de jaarlijkse software-update. Over een paar maanden komt iOS 13 uit en dan kunnen werkdagen wel 12 uur duren. App-testers controleren programma’s eerst op een Mac met speciale software, waarna ze ook op een iPad uitgeprobeerd worden.

Maar liefst 40 procent van de nieuwe apps wordt niet direct goedgekeurd. Meestal bevatten deze programma’s bugs, proberen ze gegevens van gebruikers te stelen of voldoen ze op een andere manier niet aan de kwaliteit die Apple wil garanderen. Dit kan de testers nog weleens op boze e-mails van ontwikkelaars opleveren, zo besluit de rapportage.

De beste apps uit de App Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu