Apple Arcade vs Google Stadia: wat zijn de verschillen?

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Apple Arcade vs Google Stadia: wat zijn de verschillen?

20 november 2019, 19:30
4 min leestijd
Apple Arcade vs Google Stadia: wat zijn de verschillen?

Met de komst van Apple Arcade en Google Stadia zijn twee van ’s werelds grootste technologiebedrijven in de gamewereld gestapt. Hoe verhouden beide diensten zich tot elkaar?

Lees verder na de advertentie.

De verschillen tussen Apple Arcade en Google Stadia

Apple Arcade is in september live gegaan en laat gamers op abonnementsbasis een breed aanbod aan games downloaden en spelen. Dat is ook het idee van Stadia, de gamedienst van Google die sinds deze week beschikbaar is. De aanpak waarin beide bedrijven de dienst vorm hebben gegeven, verschilt alleen enorm. Mocht je twijfelen tussen beide gamediensten, dan zetten we hier de verschillen even op een rijtje.

apple arcade nederland

Wat houden de gamediensten precies in?

Met zowel Apple Arcade als Google Stadia kun je spellen spelen, zonder dat je ervoor naar de winkels hoeft. Daar houden de overeenkomsten echter ook wel op, want beide diensten verschillen enorm.

Apple Arcade is een platform waar je games kunt downloaden, die vervolgens op alle Apple-apparaten te spelen zijn. De games draaien op het apparaat zelf en voortgang in games wordt gesynchroniseerd over al je verschillende devices. Zo is het mogelijk om een game te beginnen op je smartphone en vervolgens verder te gamen op je Apple TV.

→ Lees ook onze Apple Arcade review

Bij Google Stadia worden games niet gedownload. Als je een spel speelt, draait die op de servers van Google zelf, waarna de gameplay via internet naar je scherm wordt gestuurd. Omdat Google het grafische rekenwerk doet, heb je geen dure pc of console nodig. Ook zware games kunnen dus gewoon in een Chrome tabblad worden gedraaid. Een goede, stabiele internetverbinding is wel een must.

Maar, let op: Google Stadia is momenteel alleen beschikbaar voor Pro-leden en werkt nog niet optimaal. Zo ontbreken onder meer bepaalde functies, is de kwaliteit nog niet optimaal en kun je nog niet op alle apparaten spelen. Lees er alles over in onze preview op zustersite Android Planet.

Wat kosten ze?

Apple Arcade kost 5 euro per maand. Voor dat geld kan ook je familie meedelen in de pret, want Ă©Ă©n account is goed voor zes personen. Om het te gebruiken heb je wel Ă©Ă©n van de geschikte Apple-apparaten nodig, maar de kans is groot dat je die al hebt.

In eerste instantie is Google Stadia alleen beschikbaar voor mensen die de Founder’s Edition of Premiere Edition hebben aangeschaft. In dit pakket zit minstens een Stadia-controller, Chromecast Ultra en drie maanden gratis Pro-abonnement. Ook kun je als betalend lid bij aanvang gratis aan de slag met Destiny 2 en Samurai Showdown.

Google Stadia Pro kost 10 euro per maand, maar je kunt de gamestreamingdienst vanaf 2020 ook gratis gebruiken. Door te betalen kun je games in hogere resolutie (4K) spelen en genieten van surround sound (5.1-opstelling). Spellen moet je altijd nog los aanschaffen, dus Google Stadia is niet zoiets als ‘Netflix voor games’. Wel krijg je als Pro-lid korting op bepaalde titels.

Op welke apparaten werken Stadia en Arcade?

Beide gamediensten beperken zich niet tot Ă©Ă©n console of apparaat, maar zijn juist op een breed scala aan apparaten te gebruiken. Van de grote tv die je thuis hebt staan, tot je smartphone onderweg: switchen van het ene naar het andere apparaat is geen probleem en games gaan naadloos verder waar je gebleven bent.

Om Apple Arcade te gebruiken heb je logischerwijs een apparaat van Apple nodig. De gamedienst werkt op Apple TV, Mac, iPhone, iPad en iPod touch. De Mac-computer moet daarbij wel voorzien zijn van macOS Catalina. iPhones, iPads en iPod moeten draaien op iOS 13.

Google stadia

Google Stadia werkt in principe op elk apparaat waar Google Chrome op werkt. Dat kan dus een Windows-desktopcomputer zijn, maar ook een MacBook. Daarnaast kun je games op je tv spelen via een Chromecast Ultra. Bij de lancering is Stadia ook te gebruiken op de Pixel 4-, Pixel 3- en Pixel 3a-smartphones. Mensen die al een Chromecast Ultra hebben moeten wachten op een software-update, want momenteel werkt Stadia nog niet voor alle hdmi-dongles. Google belooft doorlopend meer apparaten te gaan ondersteunen.

Welke games hebben beide diensten?

Met Arcade mikt Apple op toegang tot meer dan 100 exclusieve games voor Apple-apparaten. Het bedrijf uit Cupertino werkt hiervoor samen met tientallen ontwikkelaars, waaronder Lego, Sega, Crossy Road-maker Hipster Whale en Disney. Daarnaast is Apple actief betrokken bij de ontwikkeling van games, en kan het ontwikkelaars financieel ondersteunen.

Lees ook : dit zijn de 15 beste Apple Arcade-games

De bibliotheek van Stadia is goed gevuld met grote namen. DOOM Eternal, Assassin’s Creed Oddysey, Tomb Raider-games, Red Dead Redemption 2, Mortal Kombat 11, Borderlands 3 en Cyberpunk 2077 zijn enkele titels die beschikbaar zijn of komen. Naast grote namen komen er ook flink wat titels van kleinere ontwikkelaars beschikbaar.

In het kort: Apple Arcade vs Google Stadia

Apple ArcadeGoogle Stadia
ApparateniPhone, iPad en iPod touch met iOS 13,
Mac met MacOS Catalina, Apple TV
Elk apparaat waar Google Chrome op draait,
Pixel-smartphones, meegeleverde Chromecast Ultra
GamesRuim 100 exclusieve games van
bekende en kleinere ontwikkelaars,
o.a. Lego brawls, Rayman Mini, Sonic Racing.
Bekende titels als Assassin’s Creed: Odyssey,
Doom Eternal, Red Dead Redemption 2 e.v.a.
Prijs4,99 euro per maand, te gebruiken met 5 anderenLosse aanschafprijs van games + instappakket
Google Stadia Ă  129 euro + Stadia Pro-abonnement
van 10 euro per maand. In 2020 verschijnt de
gratis versie, waarbij je alleen games hoeft aan te schaffen.
Beschikbaar
sinds:
19 september 201919 november 2019

Lees meer over Apple Arcade

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu