Apple gezondheid en milieu: waarom het belangrijk is

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Waarom Apple meer focust op milieu en gezondheid

24 maart 2016, 19:39
4 min leestijd
Waarom Apple meer focust op milieu en gezondheid

Het Apple Special Event van maandag was met een uur lekker kort, maar zo’n 20 minuten van de presentatie werd besteed aan milieu en gezondheid. Waarom eigenlijk?

Lees verder na de advertentie.

Apple als wereldverbeteraar

Een presentatie van Apple kijk je waarschijnlijk voor nieuwe producten of nieuwe versies van OS X en iOS, niet per se voor andere dingen. Toch besteedde Apple een groot deel van zijn tijd om het over het milieu en nieuwe gezondheidssoftware te hebben. Op het eerste gezicht misschien niet zo spannend, maar Apple haalt die zaken natuurlijk niet voor niets aan.

Ceo Tim Cook zei het eigenlijk al direct: “Ik wil het over twee initiatieven hebben waarmee we de wereld beter achter willen laten dan dat we hem aantroffen.” Apple wil de wereld verbeteren en dat is een nobel streven. Het bedrijf zegt daarbij niet dat het vanzelf beter wordt als iedereen maar een iPhone of Mac koopt. Een betere wereld begint bij jezelf, weet ook Apple, daarom zegt het bedrijf het goede voorbeeld te geven.

apple gezondheid milieu

Het milieu

Om de aarde beter achter te laten voor toekomstige generaties, gebruikt Apple bijvoorbeeld al veel herbruikbare energie. Naar eigen zeggen draait het bedrijf (winkels en kantoren) in de Verenigde Staten en in China compleet op deze schone energie. Daarvoor gebruikt Apple enorme zonneparken (helemaal milieuvriendelijk) en zonnepanelen op daken van kantoren. Ook maakt het gebruik van wind en water om energie op te wekken. Op het gebied van verpakkingen probeert Apple zo schoon mogelijk te werk te gaan. 99 procent van alle verpakkingen van Apple zijn gerecycled of afkomstig van speciaal geplante bomen die steeds worden vervangen.

Tijdens de presentatie gaf Apple het recyclen van oude apparatuur zelfs een gezicht in de vorm van Liam. Dit is de robot die ingeleverde iPhones uit elkaar haalt om gerecycled te worden. Op die manier hoopt Apple dit proces wat aantrekkelijker en inzichtelijker te maken. Het levert in elk geval een flitsende video op.

Liam – An Innovation Story

Apple gezondheid

Apple focust zich ook op andere manieren op ‘een beter leven’. Namelijk door onderzoek te doen naar ziektes en gezondheid. De nadruk van gezondheid en fitness is bijvoorbeeld al merkbaar bij de Apple Watch, die je elke dag met drie ringen aanspoort om genoeg te bewegen en te gaan staan.

In 2015 lanceerde Apple al ‘ResearchKit‘, waarmee het bedrijf technologie gebruikt om onderzoek naar gezondheid gemakkelijker te maken. Zo werd onder meer onderzoek gedaan naar de Ziekte van Parkinson, diabetes, autisme en astma gedaan met tienduizenden deelnemers. Dat doet Apple met apps die deelnemers kunnen downloaden. Overigens zijn die niet allemaal ook in Nederland en BelgiĂ« beschikbaar. Mensen met ziektes en aandoeningen gebruiken de apps om onderzoek te doen, maar ook om beter inzicht te krijgen in hun eigen gezondheid.

Tijdens het laatste evenement kondigde Apple iets nieuws aan: CareKit. Dit is een framework voor ontwikkelaars om apps te bouwen die mensen aansporen om hun zorg actiever te benaderen. Verschillende medische universiteiten werken al aan apps voor CareKit.

Met dit soort programma’s wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een revalidatietraject beter te monitoren, door middel van een soort checklist. Ook kan de accelerometer van de iPhone worden ingezet om te bepalen hoeveel iemand beweegt. De informatie wordt gedeeld met doktoren of andere mensen die jij kiest.

Overigens benadrukt Apple dat je privacy erg belangrijk is en dat je dus zelf bepaalt welke apps je gebruikt en welke data je deelt. De eerste CareKit-apps komen in april uit, maar onduidelijk is of ze ook in Nederland of België beschikbaar zullen zijn.

ResearchKit — Empowering doctors, researchers, and now you

De twee initiatieven

Apple is tegenwoordig meer dan alleen een MacBook of een iPhone. Door zo’n 20 minuten in de presentatie te bewaren, kon het bedrijf aan de wereld laten zien wat het doet om de wereld een mooiere plek te maken. Zo weten we nu dat kantoren en winkels van Apple van herbruikbare energie gebruikmaken.

Helaas hebben we geen zicht op wat er verbruikt wordt bij het maken van bijvoorbeeld een iPhone. Die fabrieken vervuilen namelijk wel degelijk. Eind vorig jaar presenteerde Apple echter wel plannen om productiefabrieken in China flink op te schoenen om zo luchtvervuiling daar terug te dringen. “Klimaatverandering is Ă©Ă©n van de grootste uitdagingen van onze tijd”, zei Tim Cook toen. “De overgang naar een nieuwe groene economie vergt innovatie, ambitie en duidelijke plannen.”

Daarnaast probeert Apple dus ook op het gebied van gezondheidszorg iets te verbeteren. Wie weet zorgen apps van ResearchKit en CareKit uiteindelijk wel voor betere inzichten en behandelingen van ziektes en aandoeningen.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu