Googles grote presentatie tijdens Google I/O ligt achter ons, en dus weet Apple wat ze te doen staat om ons tijdens WWDC 2016 te verbazen. Deze zes lessen kan Apple leren van de aankondigingen van Google I/O 2016.
Lees verder na de advertentie.
1. Google Assistant geeft Siri het nakijken
Apple weet in ieder geval wat ze te doen staat tijdens de keynote op de WWDC 2016. Het is hoog tijd dat spraakassistent Siri een upgrade krijgt, die verder gaat dan een OS X-versie.
Google gaat een stap verder door de gebruiker echt het gesprek aan te laten gaan met Google Assistant. Een Siri-‘gesprek’ bestaat nu meestal nog uit een enkele vraag van jou en hopelijk een correct antwoord. Met Google Assistant ga je het gesprek aan, stel je vervolgvragen en komt zo steeds dichterbij het specifieke antwoord waar je naar op zoek bent.
2. Google’s spraakassistent is overal
Een ander groot voordeel dat Google op het gebied van kunstmatige intelligentie ten opzichte van Apple heeft, is dat Google Assistent op veel meer vlakken aanwezig is dan Siri. Zo kom je de assistent tegen op je smartphone en tablet, maar zit deze ook verwerkt in de nieuwe chat-app Allo.
Dit maakt het mogelijk om snel een tafel te reserveren in een restaurant waar je met je vrienden wilt gaan eten, of om Google Assistant antwoorden te laten voorspellen op basis van tekst en foto’s. Google lijkt ervoor te willen zorgen dat gebruikers veel sneller in contact komen met deze slimme assistent, terwijl Siri nog steeds handmatig geactiveerd moet worden.
3. Android Wear 2.0 versus WatchOS
Op het gebied van smartwatches neemt Apple het met watchOS op tegen Android Wear van Google. Laatstgenoemde toonde gisteren een indrukwekkende 2.0-versie, die het onder meer mogelijk maakt om gegevens van allerlei apps (van derden) op je wijzerplaat te zetten.
Dit is enigszins vergelijkbaar met de complicaties op de Apple Watch, maar bij watchOS bepaalt de wijzerplaat welke complicaties je wel en niet kunt gebruiken. Als de Apple Watch inderdaad Apple’s meest persoonlijke product ooit is, dan zouden we graag meer manieren zien om het slimme horloge naar onze smaak aan te passen.
Een andere grote stap van Android Wear 2.0 is dat het de smartwatch een stuk zelfstandiger maakt. Niet langer is een app afhankelijk van de gekoppelde smartphone, maar haalt deze zelf de benodigde informatie van het internet.
4. Android Auto werkt in iedere auto, CarPlay niet
Apple heeft met CarPlay een mooi systeem om je auto een verlengstuk van je iPhone te maken, maar het probleem hiervan is dat je er een auto voor nodig hebt die de techniek ondersteunt. Android wil deze drempel verlagen door Android Auto voortaan op iedere auto te laten werken.
Door de autosoftware van Android volledig op je smartphone te laten draaien in een aparte app, hoef je deze niet meer met een auto gekoppeld te worden. Je gebruikt op dat moment dus niet je dashboard-display meer maar het scherm van je smartphone. Iets wat Apple ook zou kunnen doen om CarPlay in één klap een stuk toegankelijker te maken.
5. Instant Apps zouden we ook graag op iOS zien
Als je een app wilt gebruiken moet je hem downloaden, zo simpel is het. Maar voor Google is dit niet zo vanzelfsprekend. Zij hebben met Instant Apps een manier gevonden om een tussenweg tussen de app en web-app te vinden. Dit betekent in de praktijk dat je een app direct kunt openen, zonder dat je hem eerst uit Google Play (of App Store bij Apple) download. Handig om een app te testen, of een applicatie te gebruiken die je eigenlijk niet op je toestel hoeft te hebben.
Als voorbeeld liet Google zien hoe je voor een parkeermeter kunt betalen vanuit een app, zonder dat je deze op je toestel hoeft te zetten. De vraag is natuurlijk hoe uitgebreid deze Instant Apps kunnen worden, maar een dergelijke techniek zouden we graag terugzien op onze iPhone en iPad.
6. Duo en Allo komen iMessage en FaceTime dwars zitten
Google onthulde gisteren Allo en Duo, twee chat-apps die zich respectievelijk net als iMessage en FaceTime op chatten en videobellen focussen. Beide apps komen naast Android ook gewoon naar iOS, zodat alle iPhone-gebruikers er ook mee aan de slag kunnen.
Allo doet zijn voordeel de kunstmatige intelligentie van Google Assistant om de chat-app een stuk slimmer te maken dan we tot nu toe gewend zijn. Daarnaast kun je er ook gewoon tekstberichten, foto’s en emoji mee versturen. Ook wat privacy betreft lijkt Google zijn zaakjes op orde te hebben. De app heeft een incognitomodus voor privégesprekken en end-to-end encryptie voor gesprekken.
Duo is net zoals FaceTime een afzonderlijke app die zich volledig richt op videobellen. De app is bewust simpel gehouden, al is FaceTime dat uiteraard al jaren. De enige toffe functie die we graag in FaceTime zouden zien, is de optie om de persoon die je belt al op je scherm te zien voordat je opgenomen hebt. Zo zie je in een oogopslag wie er aan de andere kant van de lijn wacht, zonder dat je het gesprek aangaat. Het nadeel van Duo is dat je het alleen op smartphones kan gebruiken, terwijl FaceTime ook op de Mac aanwezig is.
Lees ook: Google I/O 2016 voor Apple-gebruikers dit moet je weten