Miljarden Apple Ierse staatssteun moet worden terugbetaald

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Apple moet 13 miljard euro aan Ierse staatssteun terugbetalen

30 augustus 2016, 11:50
2 min leestijd

De Europese Commissie rondt vandaag het onderzoek af dat naar Apple was ingesteld. De conclusie is als volgt: Apple moet dertien miljard euro terugbetalen vanwege een illegale deal met Ierland.

Update: 13:55 Apple CEO Tim Cook heeft in een open brief op de website van Apple gereageerd op deze kwestie. Hij schrijft dat hij er van overtuigd is dat deze regeling teruggedraaid zal worden. “Ons bedrijf is door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste belastingbetaler ter wereld”, aldus Cook. “We hebben nooit gevraagd om speciale deals, en die hebben we ook nooit gekregen.” De volledige brief is te lezen op Apples website.

Lees verder na de advertentie.

Update 11:50 De Europese Commissie heeft officieel bekend gemaakt dat Apple 13 miljard euro terug moet betalen, omdat Ierland dat bedrag aan belastingvoordeel aan Apple heeft gegeven. De Commissie draait niet om de zaak heen: op deze manier heeft Apple op nagenoeg alle winsten belasting omzeild.

‘Apple Ierse staatssteun moet terugbetaald worden’

De Commissie maakte het drie jaar durende onderzoek om 12 uur bekend, maar het gerucht hangt al langer in de lucht. Apple zou een deal hebben gesloten met de Ierse belastingdienst in ruil voor werkgelegenheid. Dit is illegale staatssteun en dus verboden, zo oordeelt de Europese Commissie. Bedrijven die niet dezelfde invloed als Apple hebben konden hier immers hun voordeel niet mee doen.

Apple Ierse staatssteun

Bronnen van Financial Times houden de boete voorlopig op ‘miljarden euro’s’, terwijl JPMorgan Chase het over zo’n 17 miljard euro heeft. Uiteindelijk komt de boete op 13 miljard euro te liggen, zo bevestigt de Europese Commissie. Voordat Apple zijn portemonnee moet trekken gaat de Ierse overheid echter in beroep door het besluit van de Commissie aan te vechten. Dit is niet de eerste keer dat de Europese Commissie Ierland op de vingers tikt. In 2014 werden er ook al geheime afspraken met Apple gemaakt. Dit leverde Ierland toen ook werkgelegenheid op, en scheelde Apple een hoop geld.

Spannende tijden voor andere bedrijven

Dit drastische besluit van de EC is overigens niet alleen slecht nieuws voor Apple. Veel andere (tech)bedrijven zouden soortgelijke deals hebben in Europa. Opvallend genoeg stuurden zo’n tachtig techbedrijven, waaronder Apple, gisteren nog een open brief aan Nederland. Hierin benadrukte ze dat Nederland de belastingen zou moeten verlagen naar 12,5 procent om competitief te blijven met landen als Ierland.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu