Apple werkt hard aan een hoogwaardige headset met het gebruiksgemak van de AirPods. De koptelefoon komt naar verluidt uit in 2019, maar het aantal geruchten over alle features groeit. Dit zijn de geruchten over Apples over-ear koptelefoon.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
De Apple over-ear koptelefoon
Gerenommeerd Apple-analist Ming-Chi Kuo stelde begin dit jaar nog dat Apples eigen headset eind dit jaar in de winkels zou liggen. Deze zomer werd duidelijk dat het bedrijf uit Cupertino die deadline niet zou halen, en de nieuwe koptelefoon nu voor 2019 op de planning staat.
Destijds meldde Bloomberg dat Apple tegen verschillende moeilijkheden aanliep in de ontwikkeling ervan. We zetten op een rijtje wat we nu al weten over Apples over-ear headset.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
1. Geen Beats-koptelefoon, maar een high-end model
De nieuwe koptelefoon is in ieder geval geen onderdeel van de Beats-collectie en krijgt een geheel nieuw en eigen ontwerp. De koptelefoon gaat niet dienen als concurrent van de Beats-serie, maar als hoogwaardig alternatief.
In een rapport van Bloomberg wordt gesteld dat de nieuwe headset met noise cancellation een hogere prijs heeft, en moet concurreren met high-end modellen van bijvoorbeeld Bose en Sennheiser. Het is nog onduidelijk wat de headset gaat kosten.
2. Slimme oordetectie
De automatische oordetectie die nu al te vinden is in de AirPods, wordt waarschijnlijk uitgebreid voor de headset. Apple onderzoekt verschillende manieren om de luisterervaring van gebruikers te verbeteren, waaronder slimme oordetectie. Dat ontdekte AppleInsider.
Wanneer een gebruiker zijn headset op heeft, wordt het geluid gevormd naar de vorm van diens oren. Je linker- en rechteroor worden hiervoor apart gemeten, waardoor het geluid van het apparaat volledig is afgestemd op jouw pasvorm.
Daarnaast zou de koptelefoon in de gaten hebben wanneer je deze verkeerd om draagt. Omdat de headset audio apart ontwerpt voor je linker- en rechteroor, switcht het dan automatisch het geluid zodat je geen verschil hoort.
3. Akoestische transparantie geeft realistisch geluid
Apples headset zou ook gebruikmaken van ‘akoestische transparantie’. Deze technologie legde het bedrijf uit Cupertino afgelopen juli vast in een patent. Dat patent beschrijft hoe een koptelefoon het geluid van een audiobron dusdanig zou kunnen aanpassen, dat het lijkt alsof je er naar luistert zonder een headset te dragen.
Apple streeft er dus naar dat geluid zo realistisch mogelijk wordt geleverd, en gebruikers vergeten dat ze een headset dragen of oortjes in hebben. Muziek zou door het zogenoemde ’transparant horen’ meer klinken als helder omgevingsgeluid, in plaats van direct uit de koptelefoon te komen.
Hierdoor ben je minder afgesloten van de buitenwereld. De headset zou ‘omgevingsgeluid van de lokale omgeving oppikken en omzetten, waarna het wordt toegevoegd aan de audio van de luisteraar.’
4. Koptelefoon fungeert als speaker
Begin vorig jaar werd een patent goedgekeurd van Apple, waaruit blijkt dat het werkt aan een manier om koptelefoons ook als speaker te laten dienen. Ideaal wanneer je geen bluetooth-speaker of HomePod in de buurt hebt, maar er wel eentje nodig hebt.
De koptelefoon zou gebruikmaken van de slimme oordetectie, om te bepalen of het als headset of speaker moet dienen. Wanneer de over-ears naar binnen staan, zoekt het apparaat automatisch naar een object – oren – om af te spelen. Zodra de over-ears bijvoorbeeld naar buiten gedraaid staan, zou de koptelefoon detecteren dat het geluid afgespeeld kan worden op speakervolume.
5. Gezondheidssensoren houden activiteit bij
Apple werkt al lange tijd aan een manier om niet alleen je Apple Watch en iPhone, maar ook de AirPods of nieuwe headset gezondheidsdata te laten verzamelen. Ingebouwde sensoren zouden temperatuur, hartslag en transpiratie kunnen meten, zolang er huidcontact wordt gemaakt. Wanneer je de koptelefoon op hebt dus.
De kans bestaat dat Apple deze technologie wil introduceren op de eerste high-end headset van het bedrijf. Dit zou betekenen dat je met deze koptelefoon op niet alleen je iPhone, maar ook je Apple Watch niet per se nodig hebt om tijdens het sporten je activiteit te meten.
6. Zelfde bediening als AirPods
Tot slot krijgt Apples headset hoogstwaarschijnlijk dezelfde bedieningsmogelijkheden als de AirPods. Wanneer je tweemaal op een AirPod tikt, gaat deze naar een volgend nummer of wordt Siri geactiveerd. Dit zou straks ook mogelijk zijn op de high-end koptelefoon.
Patenten blijven een gok
Deze geruchten komen voornamelijk uit goedgekeurde patenten die Apple de afgelopen maanden heeft ingediend. Zoals dat met veel patenten gaat, wordt lang niet alles daarvan werkelijkheid. Maar het feit dat Apple de release van de headset verplaatst, laat wel zien dat het bedrijf de tijd neemt om flink uit te pakken.
Ondertussen brengen concurrenten namelijk ook hun eigen high-end headsets uit. Zo bracht Microsoft onlangs zijn Surface Headphones uit. Deze hebben dezelfde sensors als de AirPods om muziek te pauzeren, en gebruikt actieve noise cancellation.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Apples hoogwaardige headset met de iPhoned-nieuwsbrief of download de officiële iPhoned-app!
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!