Apple W1 Chip: drie bluetooth-ongemakken die deze chip oplost

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Drie bluetooth-ongemakken die Apples W1-chip voor koptelefoons oplost

10 oktober 2016, 19:05
3 min leestijd
Drie bluetooth-ongemakken die Apples W1-chip voor koptelefoons oplost

Door de iPhone 7 en Apple Watch Series 2 sneeuwde de nieuwe Apple W1 chip een beetje onder. Jammer, want Apple pakt er de drie grootste problemen met bluetooth audio mee aan. Hoog tijd om deze gloednieuwe chip eens wat beter te bekijken.

Lees verder na de advertentie.

Wat is de Apple W1 chip?

Apple gelooft in een draadloze toekomst en zet hiermee de eerste grote stap door de 3,5mm-aansluiting te schrappen in de iPhone 7. Voordat we in deze draadloos leven moet er echter nog wel wat meer gebeuren. Zo schiet bluetooth als verbinding op verschillende plekken tekort, en dat wil Apple oplossen. De W1-chip is Apples eerste draadloze chip, die we tegenkomen in de AirPods. Deze drie bekende problemen met bluetooth-koptelefoons zijn dankzij de Apple W1-chip verleden tijd.

Beats W1 koptelefoon

#1 Koppelen is geen gedoe meer

De AirPods kun je gemakkelijk koppelen aan je iPhone en andere Apple-apparaten, en zal dit na de eerste keer ook automatisch doen. Zodra je de W1-chip aan je iPhone koppelt, worden de oortjes automatisch ook verbonden met alle andere apparaten waarop je ingelogd bent met je iCloud-account. In theorie betekent dit dus dat je onderweg naar je werk naar muziek op je iPhone luistert, om vervolgens automatisch met je iMac gekoppeld te worden als je op kantoor aankomt.

Daarnaast kunnen koptelefoons met de W1-chip tegelijk met een iPhone en Apple Watch verbonden worden, zonder dat je hiervoor de instellingen in hoeft te duiken. Zodra je de AirPods een keer gekoppeld hebt, zullen ze daarnaast razendsnel met je iPhone verbinden als je het opbergdoosje opent en de oortjes eruit pakt. Daar hoef jij verder niets voor te doen.

Apple W1 Chip

#2 Betere accuduur

Apple heeft sinds de aankondiging van de W1-chip bevestigd dat dit ook de accuduur van draadloze koptelefoons ten goede komt. Zo hadden de Beats Solo 2 koptelefoons een accuduur van 12 uur, maar houdt de Beats Solo 3 met de W1-chip het 40 uur uit. Volgens Apple heeft de Solo 3 dit aan de nieuwe chip te danken. Omdat de twee koptelefoons exact hetzelfde gewicht en ontwerp hebben, kan de batterij in ieder geval niet veel groter zijn gemaakt.

#3 Stabielere verbinding, ook op langere afstanden?

Omdat de Beats Solo 3 de enige koptelefoon is die op dit moment de W1-chip gebruikt, is dit pluspunt nog iets minder betrouwbaar. Verschillende gebruikers zeggen echter dat de draadloze verbinding van de Beats Solo 3 een heel stuk stabieler is dan andere koptelefoons. Ook op langere afstand blijft het geluid zuiver, en hoor je geen haperingen. De AirPods van Apple verschijnen pas in november. Dit kan er echter ook mee te maken hebben dat de Best Solo 3 bluetooth Class 1 gebruikt, in plaats van de Class 2 die we doorgaans bij koptelefoons zien. Totdat we meer vergelijkingsmateriaal hebben, laten we nog even in het midden of dit voordeel volledig aan te W1 chip toegeschreven kan worden.

Wordt de Apple W1 chip uitbesteedt?

Met de voordelen van de W1-chip, zou we het alleen maar toejuichen als Apple er voor kiest om de chip ook voor andere fabrikanten beschikbaar te maken. Dit deden ze in het verleden ook met de Lightning-poort, al zien we het ook wel gebeuren dat Apple de techniek exclusief beschikbaar houdt voor de AirPods en Beats-producten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu