‘Beats 1, always on.’ Het is de tagline van Apples radiozender. Maar bij ons staat hij al lang niet meer altijd aan.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Beats 1 terugblik
De radiozender van Apple Music bestaat twee jaar, maar veel horen we er inmiddels niet meer van. De zender is 24/7 te beluisteren, kent grote artiesten als dj’s (waaronder Martin Garrix, Joshua Homme en Dr. Dre) en claimt ‘de grootste zender ter wereld te zijn’. En toch horen we er bijna niets meer van.
Beats 1 werd gelijktijdig met muziekdienst Apple Music gelanceerd. Dat is inmiddels iets meer dan twee jaar geleden. De zender wordt voor het grootste gedeelte gedragen door drie dj’s die vanuit verschillende plekken op de wereld uitzenden: Zane Lowe, Ebro Darden en Julie Adenuga. Alledrie radiosterren die een nieuwe zender van Apple van de grond wilden brengen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Het station speelt niet alleen muziek met commentaar van dj’s. Zo zijn er regelmatig interviews met artiesten. De zender begon bescheiden. “Oke, we moeten ergens beginnen”, waren de eerste woorden van Zane Lowe op Beats 1. “De laatste maanden hebben we er hard aan gewerkt, nu zijn we er klaar voor.”
Vervolg op radio
Terugblikkend in een interview met High Snobiety noemt Lowe het opbouwen van Beats 1 behoorlijk zwaar. “De eerste vraag die we stelden was: is dit wel radio?” Popmuziek had de afgelopen vijftig jaar geleund op radio voor hits, maar dat is volgens hem niet meer het geval. “Creativiteit gaat hand in hand met technologie, daarvoor zijn aanpassingen nodig. Maar Ă©Ă©n ding is niet veranderd: muziek moet een publiek vinden. Daarvoor moet je nu harder werken dan ooit.”
Op Beats 1 heeft de artiest het voor het zeggen, zo lijkt het plan. “Artiesten kunnen hun eigen bericht naar buiten brengen op de manier waarop zij dat willen”, zegt Lowe. “Dat heeft hopelijk een extra waarde voor luisteraars en tot nu toe werkt het.”
‘Grootste radiostation ter wereld’
Hoe goed gaat het eigenlijk met Beats 1? Dat is lastig te zeggen, omdat Apple daar zelf geen cijfers over vrijgeeft. Het bedrijf zegt logischerwijs zelf dat het heel goed gaat met de zender. Apple Music-topman Larry Jackson noemde de zender begin dit jaar ‘het grootste radiostation ter wereld’.
Online zijn nauwelijks schattingen te vinden van het aantal luisteraars van Beats 1. De website Media.info probeerde eerder dit jaar te achterhalen of de zender inderdaad het grootste station ter wereld was. Twee keer leken er luistercijfers in beeld te zijn bij Beats 1. De teller stond toen op 12.500 en 19.700. Niet slecht, maar daarmee is het niet het grootste station ter wereld.
Apple Music
De waarheid is dat we niet verder komen dan gissen, zolang Apple zelf geen cijfers publiceert. Dat maakt het lastig inschatten of Beats 1 een succes is. Het opzetten van een internationale radiozender is in elk geval slim van Apple, omdat het wereldwijd een publiek kan bereiken. Daarvoor is niet per se een Apple Music-abonnement nodig, al is de app verplicht om te kunnen luisteren. Daarmee is het station alsnog een beetje verscholen binnen een muziekdienst die niet iedereen gebruikt.
Lowe zei in het eerste uur van Beats 1 maar Ă©Ă©n genre te draaien: “Goede muziek”. In werkelijkheid hoor je er voornamelijk pop, hiphop en indie. Een wereldwijde zender betekent in potentie een groot bereik, maar de doelgroep is vrij specifiek.
Nooit meer on
‘Beats 1. Worldwide. Always on.’ Letterlijk klopt de tagline, maar bij ons staat de zender bijna nooit meer aan. Dat komt juist omdat de zender zich op de hele wereld richt en daarmee eigenlijk op niemand. Het station lijkt ergens tussen muziekdienst Apple Music en lokale zenders op de radio te vallen, die zich veel meer kunnen toespitsen op wat hun luisteraars willen horen. Muziektrends kunnen nu eenmaal per land verschillen.
Zane Lowe maakt zich ondertussen niet druk. “Ik ben enthousiaster dan ooit over waar Beats 1 nu is”, zegt hij tegen High Snobiety. “En dit is nog maar het begin.” Waar de radiozender eindigt, daarover zeggen de dj’s niets. Voorlopig kan Beats 1 bij ons even rekenen op radiostilte.
Lees het laatste nieuws over Apple
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!