Deze 4 acties neemt Facebook na het Cambridge Analytica privacylek

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Deze 4 acties neemt Facebook na het grote privacyschandaal

22 maart 2018, 9:01
3 min leestijd
Deze 4 acties neemt Facebook na het grote privacyschandaal

Na een dagenlange stilte heeft Facebook-ceo Mark Zuckerberg gereageerd op het grote privacyschandaal van het sociale netwerk. Maar zijn de beloftes van de ceo voldoende om het tij te keren?

Lees verder na de advertentie.

Acties na het Facebook Cambridge Analytica schandaal

In het verleden verkeerde Facebook al vaker in zwaar weer door klachten over privacy. Maar dit keer is het anders, nu blijkt dat databedrijf Cambridge Analytica op grote schaal gegevens van Facebook-gebruikers verzamelde en misbruikte, daalde het aandeel van het netwerk in een dag met ruim zeven procent.

Facebook Cambridge Analytica

Tot overmaat van ramp bleek dat Facebook al sinds 2015 op de hoogte was van de problemen, maar werd er onvoldoende actie ondernomen om het misbruik te voorkomen. Dit resulteerde in een storm van kritiek waarin zelfs de mede-oprichter van WhatsApp (onderdeel van Facebook) opriep dat het tijd is om je Facebook-account te verwijderen.

1. Mark Zuckerberg zegt sorry

Vandaag verbreekt Facebook-baas Mark Zuckerberg de stilte met een verklaring: “We zijn verantwoordelijk voor de bescherming van je gegevens, als we hier niet toe in staat zijn verdienen we jullie niet”, zo schrijft hij in een Facebook-bericht.

“Omdat ik Facebook heb opgericht, voel ik me verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. Ik wil van mijn fouten leren.” Ook benadrukt hij dat het bedrijf jaren geleden al zijn best heeft gedaan om dit soort dingen te voorkomen.

Facebook Cambridge Analytica

2. Onderzoek naar externe apps

Toch kon Cambridge Analytica via een eigen app op Facebook waarmee het stiekem gegevens verzamelde de data van een enorme groep gebruikers inzien. Om dit in de toekomst te voorkomen worden deze externe apps die toegang hebben tot Facebook onderzocht.

Worden er verdachte dingen gesignaleerd, dan worden de apps geblokkeerd en krijgen alle gebruikers een bericht met meer informatie. Apps die weigeren om mee te werken aan het onderzoek worden direct verwijderd van Facebook.

3. Toegang tot gebruikersdata verder beperkt

Daarnaast gaat Facebook de toegang tot data van gebruikers verder beperken. Als je een app die toegang heeft tot je Facebook-account drie maanden of langer niet gebruikt, dan moeten de gegevens automatisch verwijderd worden. Dit geldt naast apps ook voor games op Facebook.

Hierdoor hoef jij niet zelfstandig in de instellingen van je account te duiken om deze toestemming handmatig in te trekken; een functie waarvan veel mensen vast niet eens afweten dat deze bestaat.

Facebook privacyschandaal

4. Meer duidelijkheid over delen van data

Tot slot gaat Facebook deze maand laten zien welke apps jouw Facebook-data gebruiken. Deze informatie komt bovenaan je tijdlijn te staan, zodat het voor iedereen opvalt. Vervolgens kun je met een druk op de knop de toegang tot je data ontzeggen. “Hierdoor wordt het voor iedereen zichtbaar”, belooft Zuckerberg.

Kom nu zelf al in actie

Wil je niet wachten tot Facebook deze verbeteringen doorvoert? Dan leggen we in de twee onderstaande tips stap voor stap uit hoe je jouw Facebook-account compleet verwijdert. Gaat dit voor jou te ver, dan geven we vijf tips om Facebook te blijven gebruiken, maar wel de hoeveelheid persoonlijke info die je deelt te beperken.

Lees ook: Zo verwijder je je Facebook-account op je iPhone
Lees ook: 5 tips om minder persoonlijke data met Facebook te delen

Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu