Een rechter heeft geoordeeld dat Facebook jouw privacy schendt door data te delen met Amerikaanse servers. Zo claim je jouw schadevergoeding!
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Facebook schendt privacy door delen data
Facebook komt al jarenlang in het nieuws door privacyschendingen en heeft daarvoor al meerdere boetes gekregen. Zo moest het bedrijf in 2019 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) betalen in de Verenigde Staten, omdat de persoonlijke gegevens van gebruikers gemakkelijk konden worden bekeken door databedrijven. In 2021 haalde Tim Cook eveneens uit naar de manier waarop Facebook data binnenhaalt van gebruikers.
Lees ook: Tim Cook valt verdienmodel Facebook aan om gebrek aan privacy gebruikers
Volgens Cook hebben gebruikers veel te weinig privacy op Facebook. Vorig jaar kreeg het bedrijf opnieuw een enorme boete, dit keer door de privacywaakhond van de Europese Unie. Die legde Facebook een boete op van 1,2 miljard euro voor het overzetten van de data van Europese Facebook-gebruikers naar Amerikaanse servers. Dat is precies waarvoor jij als Nederlandse gebruiker nu een schadeclaim kunt indienen.
Rechter bevestigt privacyschending
De privacywaakhond stelt dat de privacy van Europese gebruikers is geschonden, toen Facebook de data deelde naar regio’s buiten Europa. Dat is niet toegestaan, omdat Facebook de gebruikersgegevens te weinig beschermt tegen bijvoorbeeld Amerikaanse inlichtingendiensten. Bovendien heeft het bedrijf consumenten helemaal niet ingelicht over het delen van deze gegevens.
In maart vorig jaar oordeelde de rechter in Nederland al dat Facebook ook de privacy schendt van Nederlandse gebruikers. Facebook verzamelt data van Nederlanders op het platform, maar maakt daarmee niet duidelijk waarom en waarvoor de gegevens worden verwerkt. Door die rechterlijke uitspraak is het nu mogelijk om een schadeclaim in te dienen bij Facebook, maar daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Schadeclaim indienen tegen Facebook
Via de Consumentenbond is het nu mogelijk om een financiële vergoeding aan te vragen voor de privacyschending van Facebook. Daarvoor is de Consumentenbond in samenwerking van de privacywaakhond van de Europese Unie op 1 maart 2024 opnieuw naar de rechter gestapt. In deze nieuwe rechtszaak tegen Meta, het moederbedrijf achter Facebook en Instagram, wordt een compensatie voor Facebook-gebruikers geëist.
Daarom kun je hier nu al een schadeclaim indienen via de Consumentenbond. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding moet je Facebook tussen 1 april 2010 en nu hebben gebruikt en in Nederland wonen. De claim bestaat uit twee acties: Ă©Ă©n voor het gebruiken van data door Facebook voor advertenties, en Ă©Ă©n voor het vesturen van de gegevens naar Amerikaanse servers.
Vergoeding nog onduidelijk
Het indienen van een schadeclaim is gemakkelijk, je moet daarvoor wel een gratis account aanmaken bij de Consumentenbond. Vul daarna je gebruikersnaam van Facebook in en beantwoord de vragen, verder hoef je niks te doen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de rechtszaak tegen Meta duurt. De Consumentenbond eist 750 euro per Facebook-gebruiker voor het gebruiken van data voor advertenties.
Lees ook: iPhone-batterij snel leeg? Dat komt door Facebook (en dit is waarom)
Voor het versturen van gegevens naar Amerikaanse servers wordt 500 euro per gebruiker geëist. Flinke bedragen dus, maar daarvan gaat niet alles naar de gebruikers die een schadeclaim indienen. Het is nog onduidelijk hoeveel je uiteindelijk krijgt, maar het is wel aan te raden om een schadevergoeding aan te vragen. Zo sta je in het register en merk je het vanzelf als je ergens recht op hebt. Komt er geen schikking tussen Meta en de Consumentenbond? Dan hoef je ook niks te betalen.
Meer schadeclaims mogelijk
Er lopen overigens ook schadeclaims tegen andere grote organisaties. Zo kun je ook een schadevergoeding aanvragen bij een rechtszaak tegen TikTok, dat net als Facebook niet goed omgaat met de data van gebruikers. In dat geval gaat het om privacyschending bij kinderen. Ook tegen Google loopt een zaak. Bekijk hier welke claims de Consumentenbond nog meer behandelt!
Wil je meer weten over Facebook en/of Instagram? En altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Houd dan de website in de gaten en download onze gratis iPhoned-app. Ook kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!