FAQ: Apple Silicon uitgelegd: alles over Apples eigen Mac-chips

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Apple Silicon FAQ: Alles over Apples eigen Mac-chip

9 november 2020, 12:57
5 min leestijd
Apple Silicon FAQ: Alles over Apples eigen Mac-chip

Apple neemt na een jarenlange samenwerking afscheid van Intel. Het bedrijf gaat zijn eigen Mac-chips ontwikkelen. Maar hoe zit dat precies, en wat verandert er voor jou? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Apple Silicon.

Lees verder na de advertentie.

Apple Silicon: vragen en antwoorden over Apples eigen chip

Apple deed eerder dit jaar tijdens WWDC 2020 een historische aankondiging: het bedrijf gaat voortaan zijn eigen Mac-processors maken. De zogenaamde Apple Silicon-chip gaat grote gevolgen hebben voor de toekomst van de Mac. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over Apple Silicon.

1. Wat is Apple Silicon?

Apple Silicon is Apples eigen chip voor de Mac. Na de iPhone, iPad en Apple Watch is het nu tijd voor de laptops en desktops van Apple om ook op een processor van Apple te draaien. Daarmee komt er een einde aan de vijftienjarige samenwerking tussen Apple en Intel, die tot nu toe altijd de processors voor Macs leverde.

Net als de A14-chip in de iPhone 12 kun je de Silicon-chip zien als het kloppende hart van een MacBook of iMac. Door dit volledig zelf te produceren kan deze chip perfect aansluiten op de software van de Mac, wat de nodige voordelen met zich meebrengt.

2. Waarom gaat Apple zijn eigen chips maken?

Dat Apple overstapt op zijn eigen processors doet het bedrijf uiteraard niet voor niks. In tegenstelling tot Intel maakt Apple de chip puur en alleen voor de iMac en MacBook, en dat brengt de nodige voordelen met zich mee. Dat zul je op de eerste plaats al merken door de hogere snelheid. Macs zullen nog krachtiger worden door deze nieuwe chip.

Deze boost in de prestaties zorgt er daarnaast voor dat Macs met Apple Silicon beter overweg kunnen met zware programma’s, zoals grote games en videobewerkingsprogramma’s. Ondanks deze toegenomen kracht is de chip extra energiezuinig. Dat moet voor een langere accuduur van MacBooks zorgen, zonder een grotere accu in het apparaat te stoppen.

Ook op het gebied van beveiliging zet Apple weer een belangrijke stap. Nu het bedrijf van begin tot eind de productie en ontwikkeling van de chip overziet, moet de kans op beveiligingslekken afnemen.

macOS Big Sur is met de chiptechnologie in het achterhoofd gemaakt: de grote 2020-update van het macOS-besturingssysteem. De standaardprogramma’s in Big Sur kunnen dan ook direct profiteren van de snelheidsboost die de chip met zich meebrengt.

3. Werken al mijn apps nog als ik overstap op Apple Silicon?

Volgens Apple is de switch naar de eigen chip voor ontwikkelaars geen grote stap. Zij kunnen (volgens Apple) in slechts een paar dagen hun apps van Intel naar Silicon omzetten. Maar ook als apps niet op maat gemaakt zijn, is het door middel van een softwaretrucje alsnog mogelijk om deze apps op nieuwe Macs te draaien.

Als laatste maakt Apple Silicon het mogelijk om universele apps te draaien. Dat is vooral goed nieuws voor app-ontwikkelaars, omdat die dan maar één app hoeven te maken voor verschillende Apple-apparaten. Een mail-app op de iPad werkt hierdoor bijvoorbeeld ook op je Mac.

Op de achtergrond draaien de de apparatuur namelijk allemaal op dezelfde processortechniek. De nieuwe chip zorgt er dus voor dat het straks veel makkelijker wordt voor ontwikkelaars om een app op zowel iOS, iPadOS, macOS en watchOS uit te brengen. Hierdoor wordt ook het onderhouden van apps simpeler.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

4. Hoe zit het met de samenwerking tussen Apple en Intel?

Nu het hoge woord eruit is en Apple definitief overstapt op eigen chips wordt de samenwerking tussen Apple en Intel ook anders. Jaren geleden heeft Apple samen met Intel de Thunderbolt-aansluiting ontworpen. Hoewel het bedrijf afscheid neemt van de chips van Intel, blijven de twee bedrijven nog wel samenwerken.

Eerder dit jaar werd namelijk bekend dat de nieuwe Macs met eigen chip toch met de Thunderbolt usb-c-aansluiting worden uitgerust. Dat is goed nieuws, want veel gebruikers hebben door de jaren heen heel wat Thunderbolt-accessoires gekocht.

Apple heeft hiervoor gekozen omdat gebruikers nog steeds tevreden zijn met de snelheid en flexibiliteit van de Thunderbolt-aansluiting. Het nieuws kwam tegelijk met de onthulling van de nieuwe Thunderbolt 4. De opvolger gebruikt dezelfde aansluiting en is niet sneller, maar volgens Intel wel stabieler.

5. Wanneer komt de nieuwe chip uit?

De eerste Mac met eigen Apple Silicon-chip wordt hoogstwaarschijnlijk aangekondigd tijdens het november-event van Apple op 10 november. In geruchten wordt gesproken over een nieuwe MacBook Air en nieuwe MacBook Pro met Apple Silicon, de iMac blijft voorlopig nog even op Intel draaien.

Dat betekent echter niet dat alle Macs vanaf dat punt ineens op deze processor draaien. Naar verwachting zal het zo’n twee jaar duren voordat alle nieuwe Apple computers met de eigen chips zijn uitgerust.

6. Kun je nu wel een MacBook kopen die nog jaren meegaat?

Ja, en nee. Als je van plan bent om een nieuwe MacBook te kopen is het goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van MacBooks met Intel-chips, en de nieuwe Apple Silicon-chip.

Apple bracht dit jaar nog gewoon Macs uit die op chips van Intel draaien. Die zullen ook nog jaren ondersteund worden met nieuwe macOS-updates. Als je nu een Mac met een Intel-processor koopt, weet je bovendien zeker dat bestaande apps goed draaien. Toch loop je tegelijkertijd het risico dat over een tijdje sommige nieuwe apps er niet op zullen werken.

MacBooks met Apple Silicon kunnen namelijk iOS-apps op de Mac draaien, terwijl Macs met een Intel-processor dat niet kunnen. Toch is het zo dat de overgangsperiode naar een nieuwe chip waarschijnlijk nog een aantal kinderziektes met zich meebrengt. Toen Apple jaren geleden zijn eerste Mac met Intel-chip uitbracht, ging dat ook niet helemaal vlekkeloos. Zo zorgden bugs voor slechte prestaties en apps die ineens niet meer werkten.

In die zin kan het dus goed zijn om juist nu een MacBook te kopen met een Intel-chip. Op die manier kan je nog even aankijken hoe de eerste MacBooks met Apple Silicon het gaan doen. Bovendien mag je er zoals gezegd van uitgaan dat Apple al zijn MacBooks nog jaren ondersteunt met updates, ongeacht of ze nu op een chip van Intel of Apple zelf draaien. De toekomst van de Mac ligt echter niet bij Intel.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version