macOS 11 Big Sur: functies, ondersteuning, alles wat je moet weten

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

macOS Big Sur (11)

4 min leestijd
macOS Big Sur (11)

macOS 11 Big Sur is de grote software-update voor de Mac(Book) die op 12 november 2020 verschijnt. De update is de grootste in jaren en voert erg veel veranderingen door.

Lees verder na de advertentie.

Aankondiging tijdens WWDC 2020

De onthulling van macOS Big Sur vond – net als bij eerdere macOS-versies – plaats tijdens WWDC. Op de keynote WWDC 2020 op 22 juni 2020 werd de nieuwste update uit de doeken gedaan, samen met iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 en meer. Apple onthulde toen alle nieuwe features en liet weten wanneer (en voor welke) de update verschijnt.

macOS 11 Big Sur: Deze 6 functies gaan je Mac vernieuwen

macOS Big Sur release en ondersteunende apparaten

In de aanloop naar de macOS Big Sur releasedatum op 12 november zijn er meer dan tien testversies verschenen. Deze bèta’s waren voor zowel ontwikkelaars als publieke testers beschikbaar. Het lijkt erop dat deze grote update dus uitgebreid getest is.

macOS Big Sur draait op veel Macs die ook versie 10.15 Catalina ondersteunen. Toch vallen veel apparaten uit 2013 en 2014 nu buiten de boot, waardoor ze op Catalina blijven steken. Heb je Ă©Ă©n van de onderstaande apparaten, dan kun je later dit jaar de grote Mac-update downloaden.

Dit zijn de macOS Big Sur-vernieuwingen

macOS Big Sur is volgens Apple de grootste macOS-update in jaren, en dat zie je dan ook terug in het lijstje met verbeteringen. Hieronder bespreken we de belangrijkste vernieuwingen met je. Deze pagina wordt de komende maanden bijgewerkt met nieuwe informatie, bijvoorbeeld over aanvullende features en de release.

1. Compleet nieuw design

Dat macOS Big Sur een grote update is, zie je bijvoorbeeld aan het nieuwe design. Het ontwerp gaat op de schop, bijvoorbeeld bij de Dock aan de onderkant van het scherm, waar je apps opent en multitaskt. Ook zien app-icoontjes er nu verfijnder uit en krijgen Apple-apps als Foto’s, Notities en Mail een compleet nieuw design.

macos big sur

Ook nieuw: het Bedieningspaneel is nu aanwezig op de Mac. Dit is een hele handige feature, want hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijk de donkere modus in- of uitschakelen, de schermhelderheid van je Mac(Book) aanpassen, Night Shift activeren en de Niet Storen-modus instellen. macOS gaat hierdoor vooral meer op iOS lijken, omdat de ontwerpen van beide besturingssysteem nu dichter bij elkaar liggen.

2. Safari krijgt grote update

Big Sur brengt heel wat verbeteringen met zich mee voor Safari, Apples browser. Het bedrijf beweert dat Safari de snelste browser ter wereld is. Het ontwerp van de browser gaat nu op de schop.

Zo komen er nieuwe tabbladen en handige icoontjes, zodat je ze kunt herkennen als je veel tabbladen open hebt staan. Ben je even vergeten welk tabblad je open had? Je hoeft nu alleen nog maar je muis op een tabblad te houden om een kleine afbeelding van de pagina te zien.

macos big sur

Je kunt je beginscherm personaliseren met een eigen achtergrond, of een standaard achtergrond van Apple. Bovendien kun je op het beginscherm heel gemakkelijk je favoriete websites plaatsen, zodat je deze altijd snel kan vinden. In de App Store vind je straks een aparte sectie voor Safari-extensies, zodat je ze makkelijk kunt downloaden en installeren.

Ook heel belangrijk: in macOS Big Sur kun je op elke website een privacyrapport inzien. Hier zie je precies welke gevoelige gegevens door een website worden opgeslagen.

3. Kaarten-app

Ook de Kaarten-app krijgt met macOS Big Sur een nieuwe lik verf. In de nieuwste versie kun je makkelijker naar belangrijke locaties – zoals je thuis- en werkadres – navigeren door de snelkoppelingen te gebruiken. Ook gaat de Kaarten-app samenwerken met de applicatie op je iPhone.

4. Andere verbeteringen

Tot slot zit macOS vol met kleinere verbeteringen, die het besturingssysteem weer een stukje slimmer en fijner in gebruik maken. Zo wordt de Berichten-app opgefrist met enkele nieuwe functies. Het is bijvoorbeeld mogelijk om belangrijke gesprekken vast te pinnen, zodat ze bovenaan de app blijven staan en je ze dus altijd snel kan openen.

5. Apple Silicon

Tijdens het november-event van 2020 werden de eerste Macs met Apple Silicon aangekondigd, een nieuwe processortechniek voor Apple-computers. De MacBook Air, 13 inch-MacBook Pro en Mac mini hebben de primeur: zij stappen als eerst af van Intel-chips.

Apple Silicon is gemaakt met macOS Big Sur in het achterhoofd. Standaardprogramma’s zoals Logic en Final Cut Pro kunnen zodoende direct gebruikmaken van de snelheidsboost die Apples techniek met zich meebrengt. Voor ontwikkelaars moet het ook relatief makkelijk zijn om hun Mac-apps klaar te maken voor Silicon.

macOS 11 Big Sur: Deze 6 functies gaan je Mac vernieuwen
Heeft dit artikel je geholpen?

macOS Big Sur (11) archief

Bekijk archief (49 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu