macOS Catalina: alles over Apples grote Mac-update van 2019

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

macOS Catalina (10.15)

5 min leestijd
macOS Catalina (10.15)

macOS 10.15 Catalina is de grote update voor de Mac(Book) die in oktober verschijnt. De update belooft de Mac weer een stapje dichter bij de iPhone en iPad te brengen.

Lees verder na de advertentie.

Onthulling tijdens WWDC 2019

De onthulling van macOS 10.15 vond – net als voorgaande bij eerdere macOS-versies, plaats tijdens tijdens WWDC. Dit is de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie die dit jaar plaatsvond tussen 3 en 7 juli. macOS 10.15 werd op 3 juni onthuld, tegelijk met iOS 13, iPadOS en watchOS 6.

macOS Catalina release en ondersteunende apparaten

Kort na de onthulling bracht Apple de eerste ontwikkelaarsbèta van macOS 10.15 Catalina uit. Deze vroege versie is niet geschikt voor normale gebruikers. Later dit jaar verschijnt een publieke testversie, waarna de release in oktober volgt. Een specifieke releasedatum voor de update is nog onduidelijk.

Catalina draait op vrijwel alle Macs die ook de Mojave-update hebben gehad. Hieronder zetten we de apparaten op een rijtje.

macOS Catalina: de 6 beste vernieuwingen voor je Mac

De beste macOS Catalina-functies op een rijtje

Vorig jaar bracht macOS Mojave veel zichtbare veranderingen met zich mee door een donkere modus te introduceren. Daarnaast bevatte de grote update een waslijst aan nieuwe functies, een vernieuwde Mac App Store en betere Finder. Maar ook dit jaar is er met Catalina genoeg om naar uit te kijken.

1. Meer apps op de Mac & Find My

Apple maakt er namelijk werk van om de apps van iOS en macOS dichter bij elkaar te brengen. Niet om de Mac te veranderen in een iPad, maar om het voor ontwikkelaars heel gemakkelijk te maken om iPad-apps over te zetten naar de Mac. Dit zorgt ervoor dat jouw Apple-apparaten straks veel beter kunnen samenwerken, en moet ook voor meer keuzemogelijkheden in de Mac App Store zorgen.

macOS Catalina officieel

Zoals verwacht wordt met macOS Catalina een nieuwe app geïntroduceerd om je Apple-apparaten terug te vinden. De app heeft simpelweg ‘Find My’ en werkt met al je apparaten, zelfs als ze offline zijn of in de slaapstand staan.

Dat is vooral handig voor Macs, omdat je deze apparaten vaak dichtklap en een tijdje niet meer gebruikt. Het apparaat gebruikt een bluetooth-beacon om een signaal naar andere Apple-toestellen te sturen, zodat het kan worden opgespoord.

2. iTunes wordt opgesplitst in aparte apps: Muziek, Podcasts, Boeken en TV

Mensen vragen er al jaren om, maar dit jaar gebeurt het eindelijk. Apple neemt afscheid van iTunes en vervangt de applicatie door de Muziek-, Podcasts- en TV-app. Een belangrijk moment, want door de jaren heen is iTunes uitgegroeid tot een combinatie van functies, die maar weinig met elkaar te maken hebben.

Naast een aparte Podcasts- en Muziek-app, staan er straks ook een verbeterde Herinneringen-app en gloednieuwe TV-app op je Mac. Met die laatste heb je toegang tot Apple TV Plus, dat eveneens in de herfst van dit jaar wordt gelanceerd.

iTunes opgesplitst

De opsplitsing moet ervoor zorgen dat deze afzonderlijke apps vaker bijgewerkt worden met nieuwe functies. Vooraf was het nog wel afwachten hoe Apple de mogelijkheid om via iTunes een reservekopie van je iPhone of iPad te maken, zou opvangen. Hier heeft het bedrijf uit Cupertino een slimme oplossing voor bedacht, want het synchroniseren en back-uppen van je iPhone (of iPad) kan direct vanuit de Finder.

3. Schermtijd voor je pc

Verder maakt ook de Schermtijd-functie de overstap van iOS naar macOS. Sinds iOS 12 geeft deze functie je inzicht in je telefoongebruik en biedt het mogelijkheden om app-limieten in te stellen, om zo je gebruik te verminderen. Dit is vanaf macOS 10.15 Catalina ook mogelijk op je Mac, waar je zo nauwkeurig ziet hoeveel uren op een dag, in de week of maand je op je Mac zit.


Een handig zandloper-icoontje in de menubalk geeft je snel toegang tot dit overzicht. Dit overzicht is opgedeeld in verschillende categorieën, zoals productiviteit, games, social media en lezen. Zo wordt het pijnlijk duidelijk als je je afvraagt waarom je scriptie niet opschiet, terwijl je vooral door je Twitter- en Facebook-tijdlijn blijkt te scrollen.

4. Maak routines met Siri Shortcuts

We hebben ze al een tijdje op de iPhone kunnen proberen: Siri Shortcuts. Met deze spraakopdrachten maak je routines voor veelvoorkomende taken, die Siri een stuk slimmer maken.

Door ‘Goedemorgen’ te zeggen, start je bijvoorbeeld een routine waarin je schermhelderheid omhoog gaat, je favoriete nieuws-app wordt geopend en Apple Music wordt gestart. Deze routines kun je zelf bouwen, maar er staan ook allerlei kant-en-klare voorbeelden in de Opdrachten-app. Deze applicatie komt eveneens naar de Mac.

5. Sidecar: je iPad als tweede scherm gebruiken

Apple probeert iOS en macOS duidelijk softwarematig dichter bij elkaar te brengen, maar dit gebeurt ook letterlijk. Daarom wordt Sidecar geïntroduceerd, een feature die het mogelijk maakt om een iPad als tweede scherm voor je Mac te gebruiken.

macOS Catalina officieel

Het toffe is dat je de iPad dan ook als tekentablet kunt gebruiken met de Apple Pencil. Sidecar werkt zowel bedraad als draadloos en ondersteunt ook diverse apps van derden. Voorbeelden hiervan zijn Adobe Illustrator, Cinema 4D en Sketch. De functie maakt dus niet alleen je iPad veelzijdiger, maar ook je Mac(Book) weer iets beter.

6. Authenticatie met Apple Watch

Op de meeste recent Macs is het al mogelijk om met je Apple Watch te ontgrendelen in plaats van met een wachtwoord. In macOS 10.15 breidt Apple deze functie verder uit, door de Apple Watch voor meer acties als authenticatie-optie aan te bieden.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om twee keer om het zijknopje van je Watch te drukken om een afgeschermde notitie te openen, een app-installatie goed te keuren of opgeslagen wachtwoorden te bekijken zonder dat je telkens je hoofdwachtwoord hoeft in te voeren.

7. Voice Control

Een nieuwe feature die zich vooral op toegankelijkheid richt, is Voice Control. Hiermee wordt het mogelijk om macOS volledig te bedienen met je stem. Zo kun je tekst aanpassen, apps openen en sluiten, door je bestanden bladeren of gewoon door de interface heen swipen.

Dit is enorm handig voor mensen met een beperking, omdat macOS Catalina voor hen een stuk gebruiksvriendelijker wordt dan voorgaande macOS-versies. De functie is echter voor iedereen beschikbaar zodra Catalina later dit jaar verschijnt. Voice Control gaat overigens veilig met de audio van je stem om. Door encryptie kan niemand bij deze data, zelfs Apple zelf niet.

De release van macOS 10.15 (Catalina) vindt in oktober 2019 plaats en tot die tijd werken we deze pagina uiteraard regelmatig bij. Abonneer je op onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om op de hoogte te blijven over alles wat met Apple te maken heeft.

Heeft dit artikel je geholpen?

macOS Catalina (10.15) archief

Bekijk archief (86 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu