Google luistert mee naar Assistent-gesprekken via medewerkers

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

‘Google-medewerkers luisteren mee naar jouw gesprekken met de Google Assistent’

10 juli 2019, 19:05
2 min leestijd
‘Google-medewerkers luisteren mee naar jouw gesprekken met de Google Assistent’

Google betaalt medewerkers om te luisteren naar audiofragmenten die door de Google Assistent zijn opgeslagen. Deze geluidsfragmenten zijn soms heel intiem, waarbij bijvoorbeeld een huishoudelijke ruzie te horen is.

Lees verder na de advertentie.

Google luistert mee naar Assistent-gesprekken

Dat vertelt een anonieme bron aan VRT. De medewerker, die door Google wordt betaald om de fragmenten te analyseren, heeft zo’n 1000 opnames overhandigd aan het Belgische journaal. Ook de NOS heeft tientallen geluidsopnamen in handen gekregen.

Het betreft voornamelijk opgeslagen gesprekken van Vlaamse gebruikers met de Google Assistent, Googles tegenhanger van Siri. De meeste commando’s zijn heel algemeen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om een wekker voor morgenvroeg te zetten, of een Spotify-afspeellijst aan te zetten.

slimme speakers in Nederland

De ingehuurde medewerker is soms echter ook ‘getuige’ van zeer intieme gesprekken, zoals een huishoudelijke ruzie. “Ik herinner mij een lang fragment waarbij ik het gevoel had dat er fysiek geweld aan te pas kwam, waarbij iemand hoorbaar echt in nood was met op de achtergrond veel gestommel. Een stresssituatie, veel beweging”, zo verklaart de Google-medewerker.

De NOS claimt drie fragmenten in bezit te hebben. In twee gevallen gaat het om een opgenomen telefoongesprek. In het derde audiobestand schijnen een moeder en een kind aan het woord te zijn, waarbij de ouder vraagt of het kind “nog een grote bek” heeft.

Lees ook: Getest: de Google Home is ook voor iPhone-gebruikers de moeite waard

Google is onduidelijk

Het is niet bekend hoe deze intieme opnamen bij Google terecht zijn gekomen. Zodra gebruikers “Hey Google” tegen hun smartphone of slimme speaker zeggen, luistert de spraakassistent mee. Alles wat hierna wordt gevraagd, zoals het zetten van een wekker of opzoeken van meer informatie, wordt opgeslagen.

Google maakt in haar voorwaarden echter niet bekend dat deze fragmenten door mensen worden geanalyseerd. Wel staat hier dat het bedrijf ‘audiogegevens’ verzamelt, maar dat deze niet te linken zijn aan de gebruikers. Uit bovenstaand nieuws blijkt dus dat Google soms op de achtergrond meeluistert, zonder dat je het ‘codewoord’ hebt gezegd.

Eerder raakte Alexa voor ongeveer hetzelfde in opspraak. De spraakassistent van Amazon bleek stiekem op de achtergrond mee te luisteren. Afgelopen mei kondigde het kabinet maatregelen aan om de macht van Google, Facebook en Apple te beperken. Tot het zover is, moet je zelf het heft in eigen hand nemen door de Google Assistent uit te schakelen. Verwijder ook direct je Google-aankoopgeschiedenis voor meer privacy.

Lees het laatste nieuws over Google

Bronnen: NOS, VRT
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu