Handsfree bellen gevaarlijk, vier keer meer kans op ongeluk (onderzoek)

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

‘Zelfs handsfree bellen vergroot kans op een auto-ongeluk vier keer’

21 november 2016, 12:03
2 min leestijd
‘Zelfs handsfree bellen vergroot kans op een auto-ongeluk vier keer’

Handsfree een telefoongesprek aannemen terwijl je achter het stuurt zit, lijkt een veilige manier te zijn om te praten in de auto. Een nieuw onderzoek laat echter zien dat handsfree bellen gevaarlijk blijft. Hierdoor loop je nog steeds vier keer meer risico op een ongeluk.

Lees verder na de advertentie.

Handsfree bellen gevaarlijk: vier keer meer kans op ongeval

Iedereen weet dat een telefoon opnemen en aan je oor houden tijdens het autorijden een slecht idee is. Je krijgt er niet alleen een fikse boete voor, maar vergroot daarnaast de kans op een ongeluk. Nu blijkt dat je ook beter handsfree bellen zoveel mogelijk moet voorkomen.

handsfree bellen gevaarlijk

Het onderzoek is uitgevoerd door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Voor de test kregen automobilisten een speciale bril op die registreerde waar en wanneer mensen ergens naar keken terwijl ze een testroute aflegden. De resultaten zijn duidelijk: zelfs als je een smartphone niet aanraakt zorgt het telefoneren ervoor dat je al snel afgeleid bent. Hierdoor misten meerdere mensen de afslag tijdens de test en werd er een zelfs getrakteerd op een boete voor te snel rijden.

Het BIVV concludeert dat iemand die handsfree belt tot 44 procent minder goed op verkeersborden let en 28 procent minder rekening houdt met andere weggebruikers. Dankzij de brillen bleek ook dat bellende automobilisten korter en minder vaak in hun spiegels keken. Ook bleven ze gemiddeld vaker en langer op de middelste strook rijden.

De oplossing lijkt dan ook om je smartphone helemaal uit te laten als je in de auto stapt. De resultaten doen bovendien vermoeden dat software als CarPlay een soortgelijk resultaat zullen hebben. Iedere vorm van afleiding vergroot immers de kans op een ongeluk, wat het extra interessant maakt om te zien of en hoe Apple dit aanpakt met haar autoplannen. Apple zou achter de schermen namelijk aan een autonoom autosysteem werken dat augmented reality benut om mensen tijdens het rijden informatie te geven over de route en verkeerssituatie. Door deze info op een voorruit te tonen in plaats van een scherm op je dashboard, zouden mensen zich beter op de weg kunnen focussen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu