Hoe komt het dat Discover Weekly, de wekelijkse afspeellijst van Spotify, altijd precies de juiste nummers weet te selecteren? Zo werkt de techniek achter Apple Music en Spotify.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Hoe werkt Spotify? Zo weet men jouw muzieksmaak
In dit artikel behandelen we de twee populairste muziekstreamingdiensten van het moment. Hoe weten zij jouw muzieksmaak? We beginnen met Spotify. De van oorsprong Zweedse app heeft niet een magisch trucje, maar vertrouwt op drie technieken om jou verrassende afspeellijsten, albums en nummers voor te schotelen.
Mensen zijn sociale wezens en daarom hebben we elkaar nodig. Spotify weet dit en vertrouwt daarom op ons beoordelingsvermogen. Wanneer je naar een nummer hebt geluisterd, kun je op het hartje drukken om aan te geven dat het beviel.
Wanneer anderen hetzelfde doen, ziet Spotify dat het nummer populair is en dat jullie als groep mogelijk dezelfde smaak hebben. Op basis hiervan gaat men tracks voorstellen die jou mogelijk bevallen. Ook kijkt Spotify naar hoe vaak nummers aan afspeellijsten worden toegevoegd, en hoe vaak je naar deze specifieke artiest luistert.
Zoeken, zoeken, zoeken
Ten tweede zoekt de groene muziekstreamer een hoop geschreven tekst op het internet. Via een speciale techniek worden dagelijks duizenden nieuwsberichten, blogs, Twitter-accounts van labels en andere sites bezocht om te checken welke nieuwe albums en singles eraan komen.
Op die manier weet Spotify welke artiesten met elkaar samenwerken, en hoe het muzieklandschap er ongeveer uitziet. Bekende personen op social media maken hier gretig gebruik van. Ze schakelen hun netwerk in en zorgen dat er veel over hun tracks wordt geschreven.
Het zou echter oneerlijk zijn om alleen op deze manier naar muziek te zoeken, want dan zou de talentvolle singer-songwriter met 200 volgers op Twitter nooit opvallen. Spotify analyseert daarom ieder nummer dat een artiest uploadt op bepaalde kenmerken, zoals het tempo, volume en de lengte. Vervolgens worden vergelijkbare nummers bij elkaar gevoegd. Wanneer je dus veel luistert naar Martin Garrix, krijg je Hardwell in je Aanbevolen-lijst.
Apple Music werkt anders
Apple Music kiest voor een iets andere aanpak. De streamingdienst van Apple leunt namelijk op de aanbevelingen van geselecteerde curatoren, en in mindere mate op steeds slimmer wordende algoritmes.
Voormalig hiphopjournalist Carl Chery is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de meeste R&B-afspeellijsten terwijl de Nederlandse Arjan Timmermans de beste Pop-albums met de hand selecteert. Deze curatoren weten als geen ander wat er binnen een genre speelt en kunnen zo de hype voor zijn.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Zo werd het album ‘KOD’ van rapper J. Cole de eerste dag na release ruim 60 miljoen keer gestreamd op Apple Music, terwijl de Zweedse concurrent bleef steken op 36 miljoen plays. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het Spotify-algoritme pas gaat werken als veel mensen de plaat hebben geluisterd.
Ook Apple heeft een algoritme
Maar, ook de Apple-dienst werkt met een algoritme. Net als Spotify kijkt men namelijk naar welke nummers jij en gelijkgestemden leuk vindt, en schotelt op basis hiervan verrassende acts en afspeellijsten voor. Zodoende ziet ‘Voor jou’ er bij iedereen anders uit.
Bovendien geef je bij het instellen van de app aan wat je favoriete artiesten zijn. Indien je een iTunes-gebruiker van het eerste uur bent, gebruikt Apple Music ook je muzikale verleden om aanbevelingen te doen.
Twijfel jij nog welke streamingdienst voor jou geschikt is? Check dan onze Apple Music vs Spotify-artikel, waarin we de twee op ieder vlak onderling vergelijken. Wanneer je meer van Bach, Beethoven en Mozart bent, verwijzen we je graag door naar Idagio, ‘de Spotify voor klassieke muziek’.
Lees meer over Spotify
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!