Beperkt, prijzig en onhandig: drie veelgehoorde klachten over Apples slimme HomePod-speaker hoorden we jaren geleden ook over de eerste Apple Watch. Bewandelt Apples speaker hetzelfde pad als de smartwatch?
Lees verder na de advertentie.
HomePod kritiek lijkt op die van eerste Apple Watch
Toen Apple de eerste Apple Watch uitbracht, was er genoeg aan te merken op het slimme klokje. Er waren nauwelijks apps voor watchOS, de besturing van de software liet te wensen over en het apparaat was enorm gesloten. Waar zelfs Android Wear uiteindelijk een iOS-app uitbracht om samen te werken met iPhones, is de Apple Watch nog steeds enkel en alleen bestemd voor mensen die ook een iPhone hebben.
Online is er ook de nodige HomePod kritiek. Zo zou Apple de speaker bewust gesloten houden, zodat gebruikers haast gedwongen worden om een Apple Music-abonnement af te sluiten. Je kunt je Spotify-muziek er wel naar streamen via AirPlay, maar dit werkt een stuk minder vloeiend dan rechtstreeks.
Daarnaast zijn veel functies van Siri nog beperkt, omdat niet alle app-functies geactiveerd zijn. Zo kun je nu vooral herinneringen instellen en vragen stellen over het laatste nieuws en het weer. Ondertussen werkt Siri niet met Spotify samen, zodat je alsnog je iPhone erbij moet pakken om een ander album op te zetten. De HomePod is bovendien net zo streng als de Apple Watch: heb je geen iPhone, dan kun je de speaker niet eens instellen of gebruiken.
Dieper het ecosysteem in
Wat dat betreft hebben de HomePod en Apple Watch meer gemeen dan op het eerste gezicht lijkt. Apple heeft beide apparaten op de markt gezet met een duidelijk doel: consumenten nog dieper het Apple-ecosysteem intrekken. Heb je een Apple Watch om je pols zitten en staat er een HomePod in je woonkamer? Dan denk je wel twee keer na voordat je van de iPhone overstapt op een Android-smartphone.
Kijken we echter naar de strategie die Apple met de Apple Watch gebruikte, dan kan dat ook goed nieuws zijn voor de HomePod. Aanvankelijk vonden veel mensen de Watch te duur in vergelijking met concurrenten, vooral omdat de toegevoegde waarde niet direct duidelijk was. Deze omschrijving gaat nu wederom voor de HomePod op: het apparaat is duurder dan de Google Home en Amazon Echo, maar levert wel betere geluidskwaliteit.
Een mooie toekomst voor de HomePod?
Een paar jaar later is de Apple Watch nagenoeg de enige smartwatch die nog winstgevend is, en kwartaal na kwartaal meer klanten achter zich krijgt. Nu Apple zich na het succes van de AirPods en komst van de HomePod ook richt op de high-end audiomarkt, kan de speaker rekenen op jaren van software-ondersteuning en regelmatige updates. Zeker nu Apple blijkbaar ook aan een over-ear koptelefoon werkt om het audio-aanbod uit te breiden.
Zo wordt multi-room audio binnenkort toegevoegd aan de HomePod, en zal er op toekomstige keynotes ongetwijfeld wat tijd ingeruimd worden om nieuwe HomePod-funucties te introduceren. Bovendien heeft Apple nu meer dan ooit de reden om Siri te verbeteren, nagenoeg ieder apparaat van het bedrijf uit Cupertino wordt er immers beter van als de kwaliteit van Siri omhoog gaat. Verwacht geen jaarlijkse hardware-upgrade zoals bij de iPhone, maar kleine softwarematige verbeteringen die bijvoorbeeld ondersteuning voor meer apps toevoegen. Al moet er nog veel gebeuren voordat Apple zijn assistent laat luisteren naar Spotify.
Lees ook: In het jaar van de slimme speaker heeft Apple een lange weg te gaan