Steeds meer internetoplichting: zo doe je online aangifte - iPhoned

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Steeds meer internetoplichting: zo doe je online aangifte

7 oktober 2019, 13:33
2 min leestijd
Steeds meer internetoplichting: zo doe je online aangifte

Houd jij ook zo van online shoppen? Helaas is dat niet altijd even veilig. Uit een onderzoek van het CBS is naar voren gekomen dat bijna drie procent van alle Nederlanders in de afgelopen twaalf maanden wel eens is opgelicht via het kopen of verkopen van producten online.

Lees verder na de advertentie.

Meeste aankoopfraude bij tweedehands spullen

Onderzoek van het CBS laat zien dat drie procent van alle Nederlanders wel eens online is opgelicht. Een klein deel werd niet betaald als ze iets hadden verkocht. De meerderheid van dit percentage had iets gekocht en betaald, maar heeft het product nooit gekregen. Dat wordt aankoopfraude genoemd.

Koop je vaak tweedehands spullen op internet? Dan is het aan te raden om daar voorzichtig mee om te gaan. Het grootste deel van de aankoopfraude gebeurt namelijk op tweedehandsverkoopsites. Daarnaast komt aankoopfraude voor bij webwinkels die uiteindelijk nep blijken te zijn. Maar ook bij bekende en goedgekeurde webshops als Amazon en Alibaba en via social media gaat het wel eens mis, zo stelt het CBS.

Meerderheid doet geen aangifte

Het valt op dat de meerderheid van de opgelichte kopers of verkopers geen melding of aangifte doet. Maar vier op de tien mensen die zijn opgelicht maken melding van hun situatie. Uit het onderzoek blijkt dat mensen vaak denken dat het niet helpt om aangifte te doen. Ook vinden ze zo’n incident niet belangrijk genoeg.

Bijna alle mensen die zijn opgelicht hebben hun geld niet terug gekregen. Slechts Ă©Ă©n op de tien mensen kreeg de schade toch vergoed. Als je bijvoorbeeld met een creditcard hebt betaald kun je het nog vergoed krijgen. Ook is het belangrijk om de website door te geven om anderen te waarschuwen. Op die manier heeft aangifte doen dus altijd zin.

Zo doe je aangifte

Ben jij ook weleens opgelicht via internet? Dan is het niet moeilijk om aangifte te doen. Je krijgt niet altijd je geld terug, maar je waarschuwt er wel anderen mee. Dit kan heel makkelijk via de website van de politie. Hier kan je inloggen met je DigiD, waarna je de stappen op het scherm volgt om je aangifte te voltooien. De politie krijgt zo een beter beeld van de oplichters.

Lees ook: Opgelicht via social media: 6 tips om nep-advertenties te ontmaskeren

Via: CBS
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu