Deze apps gebruikt professionele iPhone-fotograaf Nico Brons

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Zo verandert een professionele iPhone-fotograaf zijn foto’s in kunstwerken

27 februari 2018, 19:20
4 min leestijd
Exclusief
Zo verandert een professionele iPhone-fotograaf zijn foto’s in kunstwerken

Nico Brons was in 2013 de allereerste fotograaf die bij de foto-academie een examenwerkstuk inleverde dat alleen met de iPhone was gemaakt. Sindsdien geeft hij lezingen over de wonderen van de iPhone-fotografie. iPhoned ging er eens een avond bij zitten. Welke apps gebruikt Brons voor zijn bijzondere foto’s?

Lees verder na de advertentie.

Interview met een iPhone-fotograaf

In een zaaltje in Beverwijk geeft Brons tekst en uitleg over zijn aanpak. Zijn gehoor bestaat uit leden van fotoclub Isoo.nu. Het zaaltje zit stampvol met mensen die allemaal zeven euro hebben neergeteld om te horen hoe zij de beste foto’s uit hun smartphone kunnen halen. Echter, mensen met een Androidtelefoon hebben het nakijken. Brons heeft het vooral over zijn lievelingsapparaat: de iPhone.

iphone-fotograaf

Phonographer

iphone-fotograaf
Foto: Nico Brons

Zelf heeft hij een iPhone X op zak met 256 GB geheugen. Er moeten immers veel foto’s worden opgeslagen. Die worden ook nog eens in tientallen apps bewerkt. Zo heeft Brons een gigantische fotobibliotheek waar de mooiste exemplaren van verschijnen in fotoboeken en in het kwartaaltijdschrift Phonographer, dat speciaal over smartphonefotografie gaat. Brons is hier redacteur van.

Zijn tips worden grif genoteerd door de leden van de fotoclub. Tip 1 is meer een mening: ‘iPhone-foto’s doen niet onder voor foto’s met een professionele camera van 30.000 euro.’ “Het is verbazend eenvoudig. De iPhone geeft vrijheid. Je hoeft bij het maken van een foto niet na te denken, zoals bij een professionele camera met allemaal verschillende lenzen en knopjes. Op een iPhone ben je alleen maar bezig met het maken van foto’s.”

Externe lens

De voorbeelden van zijn kunstzinnige producties flitsen in rap tempo over een groot scherm. Niets is te gek. Portretten met één oog en een reusachtige neus, selfies waarop Brons nauwelijks herkenbaar is, het zijn net schilderijen. “Maar dat zijn het niet”, verzekert hij. Ze zijn gemaakt met niets anders dan een iPhone, soms met een hulpmiddeltje als een externe lens die op de camera van de telefoon wordt geklikt.

Opmerkingen uit het publiek: maar foto’s in het donker zijn beter te maken met een Nikon of Canon. In volle zon zie je het scherm nauwelijks. En er is ontzettend veel ruis in sommige donkere foto’s, en bewogen foto’s heb je ook nogal vaak. Brons erkent alles volmondig. “Ja, soms vliegt de ruis om je oren. Maar telefoons worden hierin wel steeds beter. Het maakt geen fluit uit waar een foto mee gemaakt is, als het beeld je maar raakt.”

De apps van Nico Brons

Dan komen de apps aan de beurt. Iedereen gaat wat rechterop zitten. Hier komen ze, in volgorde van populariteit bij Brons, zijn dertien favoriete iOS-apps voor fotografie:

  1. Snapseed
  2. SuperImpose
  3. ImageBlender
  4. Filterstorm
  5. Repix
  6. Stackables
  7. Decim8
  8. Leonardo
  9. Manual (camera app raw)
  10. Apps van Jixipix (Moku Hanga, Dramatic BW, Impresso)
  11. Mextures
  12. SKRWT
  13. TouchRetouch

Snapseed

Foto: Nico Brons

“Ik begin altijd met Snapseed. Daar kun je een foto inladen. Die ga je vervolgens verbeteren met de hulpmiddelen van de app. Afstellen, details, selectief”, dreunt Brons een paar veelgebruikte mogelijkheden op. In rap tempo laat hij live op het scherm zien hoe hij een veel te donkere foto van een vrij saai landhuis verandert in een blitse plaat, waar ook nog een andere foto doorheen wordt gezet. “Met dubbele belichting”, doceert hij. Snapseed voorziet de foto zo van een tiental lagen, waarna hij de foto als jpg-bestand exporteert. Tijd voor een andere bewerking. “Snapseed is goed in een heleboel dingen, maar je kunt er bijvoorbeeld niet mee spiegelen. Ook als je twee foto’s door elkaar wilt doen, kun je beter SuperImpose gebruiken.”

Mengen, roeren en kneden

“Nu gaan we mengen, roeren en kneden”, meldt Brons. Na tien minuten stoeien waarbij Brons drie foto’s door elkaar husselt tot één schilderij-achtige plaat, duizelt het sommigen in het publiek. “Je moet je er heel even in verdiepen”, vindt Brons. “Van alle filters en bewerkingen stel ik maar zo’n twintig procent in. De combinatie van alle filters is zo uniek voor elke foto. Doe je echt alles op die iPhone?” vraagt iemand. “Tachtig procent wel. Dit is mijn geheime wapen: één vinger. Soms twee. Alleen als ik iets moet printen, exporteer ik het eindresultaat naar een computer. Dan gebruik ik toch even Photoshop om de zaak op papier te krijgen.”

Gelukkig bieden sommige apps video-tutorials. En anders is er op YouTube altijd wel wat te vinden. “Zelf heb ik daar ook een keer naar zitten kijken. En dan gewoon proberen”, zegt Brons.

Foto: Nico Brons

Tot slot toont Brons de inhoud van een piepklein koffertje dat altijd met hem meegaat. Hier zitten de externe accessoires en apparatuur in om zijn iPhone-camera net een beetje beter en veelzijdiger te maken:

  • Lume Cube (extra belichting)
  • Olloclip (externe lens)
  • Exo Lens (externe lens)
  • Blackeye Lenses (lenzen)
  • Joby Griptight (statief)

“Met die externe lenzen moet je niet iets halen van Ali Express”, waarschuwt hij. “Liever van een site die erin is gespecialiseerd, zoals Pixigo.” Oppassen trouwens: een lens voor de ene iPhone past vaak niet op een andere.

Meer weten over iPhone-fotografie?

Een aantal resultaten van Brons’ foto’s is te zien op www.nicobrons.nl of www.iphone-art.nl. Op www.phonographer.nl is regelmatig te zien hoe Brons en andere iPhone-fotografen professionele kunstproducties produceren. Wil je meer weten over iPhone-fotografie? Check dan al onze artikelen die we in het Maandthema van februari geschreven hebben.

Lees verder op iPhoned over iPhone-fotografie

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu